VIDEO Poliţistul trimis 5 ani în puşcărie pentru că a împuşcat un scandalagiu. Încarcerat în martie 2016, încearcă pe toate căile să se reabiliteze juridic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bogdan Gheorghe Grigoraş a fost încarcerat în martie 2016, după o condamnare la 5 ani de închisoare pentru omor calificat. A împuşcat mortal un scandalagiu care l-a ameninţat, înjurat şi lovit. De atunci, încearcă să se reabiliteze, folosind toate căile juridice posibile.

Bogdan Gheorghe Grigoraş avea 31 de ani când a plecat, într-o dimineaţă de august 2013, să cerceteze un furt reclamat în Ţapu, un sat cu 650 de locuitori situat la graniţa dintre judeţele Sibiu şi Alba. După aproape patru ore, agentul principal de poliţie porneşte cu maşina de serviciu înapoi, către postul situat în alt sat. Pe drum este oprit de Andrei Goia, un fost puşcăriaş în vârstă de 39 de ani, cunoscut pentru atitudinea sa violentă, după cum rezultă şi din deciziile instanţelor pe acest subiect.

Mort de beat (alcoolemie de 3,2 la mie, după cum s-a stabilit mai apoi), Goia a început să îl înjure pe poliţistul aflat singur în maşină că nu a făcut nimic împotriva celor care, cu patru zile în urmă, au tras după el cu bile de paintball. Poliţistul i-a cerut să depună o plângere, dar asta l-a inflamat pe scandalagiu, care a început să-l înjure şi să-l ameninţe.

Agentul de poliţie a pornit încet de pe loc, dar prin geamul deschis din stânga-faţă, Goia i-a dat un pumn în nas, după care l-a prins de gât şi de haine şi a încercat să-l tragă afară din maşină. Agentul de poliţie a oprit maşina, a încercat să iasă, dar Goia i-a trântit portiera peste picior. Agresorul s-a retras abia când poliţistul a scos pistolul din toc.

Şase focuri, unul mortal

După ce a văzut pistolul, Goia s-a îndreptat către căruţa lui, lăsată în faţa barului unde a băut toată dimineaţa. „Inculpatul (poliţistul Grigoraş – n.r.) cu pistolul în mână a coborât din maşină şi a pornit după Goia, cerându-i să se oprească. Victima nu s-a oprit, ci a continuat să se deplaseze spre căruţa şi calul său, care staţionau în faţa magazinului din centrul satului şi să adreseze injurii inculpatului. Inculpatul mergea după victimă, la câţiva metri în spatele acesteia“, este descris în sentinţa prin care poliţistul a fost condamnat pentru omor calificat.

Deşi Grigoraş a declarat că scandalagiul s-a îndreptat către căruţă pentru a lua un fier cu care să îl lovească, instanţele care au judecat cazul au stabilit că scandalagiul voia doar să plece acasă. Iar pentru că, în ciuda somaţiilor, scandalagiul nu se oprea, poliţistul a tras un foc în aer. ”Când am văzut că nu vrea să oprească, m-am gândit că ceva vrea să facă. Asta îmi era clar”, avea să povestească Grigoraş, din penitenciar, într-un interviu acordat foştilor săi colegi din Poliţie, de la ProLex TV.

„Victima nu a constituit o ameninţare pentru inculpat, un pericol real pentru viaţa sau integritatea fizică a inculpatului sau a altei persoane“, sentinţa prin care Grigoraş a primit 5 ani de închisoare

Alte cinci focuri, dintre care cel puţin unul tot în aer şi două în pământ, au mai fost trase de poliţist. Două gloanţe l-au lovit pe Goia, dar acesta s-a urcat în căruţă şi a plecat către casă înjurând şi ameninţând, în timp ce poliţistul îşi anunţa superiorii referitor la incident. Câteva minute mai târziu, Goia a leşinat în căruţă, după care a murit. Glonţul care i-a cauzat moartea l-a lovit în abdomen, dar nici cu ajutorul martorilor instanţele nu au putut stabili cum a fost tras focul fatal. Un al doilea glonţ a fost scos din piciorul stâng al lui Goia.

Nu a apelat la săteni

Decesul a dus la deschiderea unui dosar penal de către procurorii sibieni, care l-au trimis mai apoi pe poliţist în judecată pentru omor calificat. În vara lui 2015, Tribunalul Sibiu l-a condamnat pe Bogdan Grigoraş la cinci ani de închisoare, plus alţi trei ani în care îi sunt interzise o serie de drepturi. Pe 1 martie 2016, Curtea de Apel Alba Iulia respinge apelul lui Grigoraş.

Deşi reprezentanţii Inspectoratului de poliţie au arătat că Grigoraş a respectat toate procedurile, cerând achitarea colegului lor, judecătorii au dat dreptate procurorului de caz. În primul rând, judecătorii au luat în calcul faptul că, de la plecarea înspre căruţă, agresorul nu mai reprezenta o ameninţare pentru poliţist. ”Victima niciodată nu s-a aplecat spre interiorul căruţei pentru a lua vreun obiect”, au mai considerat important judecătorii, care au analizat inclusiv toate împrejurările care îi interzic unui poliţist să folosească arma. Iar una din aceste împrejurări luate în considerare de instanţe este aceea că poliţistul – deşi nu mai avea vreun coleg cu el – ar fi putut cere ajutorul sătenilor pentru a-l imobiliza pe agresor. „Inculpatul a avut un comportament disproporţionat în raport cu natura procedurilor reglementate, a apreciat în mod nejustificat gravitatea acţiunilor întreprinse de victimă, a avut la îndemână alte mijloace de acţiune pentru a imobiliza victima, pe care nu le-a folosit, iar folosirea armamentului nu a fost absolut necesară, nici proporţională”, au mai concluzionat judecătorii.

bogdan grigoras politist sibiu Foto captura ProLexTV

Din penitenciar, Bogdan Grigoraş a contestat sentinţa care l-a trimis după gratii timp de cinci ani FOTO captură ProLEx TV

Articolul salvator

În aceeaşi zi de 1 martie 2016, în care i-a fost respins apelul, Grigoraş a fost şi dat afară din Poliţie, şi încarcerat. „Am început să plângem amândoi, copiii, şi ei, căci ne vedeau pe noi. A venit apoi mama şi i-a scos la plimbare“, aminteşte soţia fostului poliţist momentul plecării înspre închisoare, în interviul acordat ProLex TV.

În toamna anului trecut, legislaţia referitoare la regimul armelor de foc a fost modificată. Prin urmare, în ianuarie 2017, Grigoraş apelează la contestaţia în anulare în speranţa că va fi eliberat. Atât Tribunalul Sibiu, cât şi Curtea de Apel Alba Iulia resping contestaţia, din motive juridice. Trei luni mai târziu, fostul poliţist deschide un alt proces, de contestaţie la executare, de această dată. Iar în august, la patru ani de la incidentul din Ţapu, lui Bogdan Grigoraş i se dă dreptate.

Judecătorul a avut în vedere noul articol 52 introdus, din octombrie 2016, în Legea privind regimul armelor de foc şi al muniţiilor. „Uzul de armă executat în condiţiile şi în situaţiile prevăzute de prezenta lege înlătură caracterul penal al faptei şi răspunderea materială a personalului instituţiilor cu atribuţii în domeniul apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale“, este articolul luat în considerare de judecător. Care, prin sentinţa dată, constată ca fiind înlăturat caracterul penal al faptei pentru care Bogdan Grigoraş a fost condamnat. „Constată (…), totodată, stinsă pedeapsa de cinci ani închisoare şi trei ani interzicerea drepturilor”, se mai arată în sentinţa Tribunalului Alba. Parchetul de pe lângă acest tribunal a făcut, însă, contestaţie împotriva eliberării lui Grigoraş. Primul termen al contestaţiei a fost fixat pentru 9 octombrie, la Curtea de Apel Alba Iulia.

„Eu nu mai ştiu ce înseamnă normalitatea, din august 2013. Să trăieşti cu bani mult mai puţini, gânduri foarte multe cu privire la un viitor incert, stigmatizarea de către unele persoane care îşi manifestau cât se poate de public nemulţumirea“, Bogdan Grigoraş
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite