Cinci conserve pentru iarnă verificate de generaţii de gospodine. Cum preparăm în casă savurosul ketchup sau cum murăm pepenii verzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este sezonul în care, pentru a ne bucura de produse fără conservanţi de laborator, putem pregăti pentru iarnă conserve de legume după preferinţe. Iată câteva reţete verificate, selectate din cartea „Îmi reuşesc toate conservele de legume“, apărută în 1969 la Editura Agrosilvică.

Pătlăgele vinete împănate

Se aleg pătlăgele vinete mici şi tinere. Se spală, se şterg şi se curăţă de coajă numai în parte, scoţând în lungime patru fâşii opuse, late de un deget. Se fierb apoi în apă clocotită (5-6 min) până se înmoaie. Se aşează între două scânduri, ca să se scurgă bine de zeamă; pentru aceasta, pe scândura de deasupra se aşează o greutate potrivită.

Zarzavatul pentru umplutură se pregăteşte înainte de a fierbe vinetele. Umplutura constă din rădăcini de morcovi, pătrunjel, ţelină, păstârnac, amestecate bine şi frecate foarte uşor cu sare (2-5% din greutatea lor). Pătlăgelele se crestează în lung, în locurile unde s-au cojit şi se umplu îndesat cu zarzavaturile pregătite. În fiecare vânătă se înfig câte 1-2 căţei de usturoi curăţaţi şi fiecare vânătă se înfăşoară în fire subţiri de foi de ţelină opărite. Se aşează în borcane, se îndeasă şi se toarnă deasupra zeama rămasă de la zarzavatul stors, apoi oţet fiert, călduţ. Pentru fiecare litru de lichid se adaugă o lingură plină de sare, dizolvată mai întâi în apă clocotită. Peste vinete se aşează un strat de frunze de ţelină. Borcanele  se închid după ce deasupra am aşezat scândurele sau o farfurie răsturnată, cu o greutate peste.

Aperitiv din legume asortate

Se prepară din 100 gogoşari, 100 de pătlăgele verzi (potrivite ca mărime) foarte proaspete, 5 kg ceapă şi 7-8 legături de morcovi.
Legumele se spală, se scot cotoarele şi seminţele la gogoşari, se taie totul subţire ca fideaua, în afară de morcov, care se dă prin răzătoarea cu găuri mari. Se pun legumele mărunţite într-un vas, se adaugă ¾ kg sare măruntă, se amestecă bine şi se lasă să stea aproximativ trei sferturi de oră. Se întoarce apoi uşor amestecul şi se scurge zeama.

Se aşează îndesat în borcan un strat de legume, de un lat de palmă şi se acoperă cu oţetul pregătit. Se continua mai departe tot aşa, până se umple borcanul. Oţetul trebuie să fie de bună calitate şi să aibă tăria de 9 grade; înainte de a se turna peste legume, oţetul se dă în clocot cu mirodeniile adăugate (piper, enibahar, foi de dafin, boabe de muştar), apoi se lasă puţin să se răcească. Oţetul trebuie turnat peste legume călduţ şi trebuie să le acopere de cel puţin un lat de deget. Borcanele se aşează la loc răcoros.

Ketchup picant

Sosul picant de roşii se poate prepara atât din pătlăgele roşii proaspete, cât şi din bullion. La 4 kg de roşii bine copate, se adaugă câte două linguri de piper negru, boia de ardei iute bine măcinat, sare şi rădăcină de ţelină bine fiartă şi trecută prin sită (se poate înlocui cu frunze de ţelină tânără curăţate de cotoare). Se mai pot adăuga şi frunze de tarhon. De asemenea, se adaugă oţet de vin, după preferinţe.
Se fierbe totul împreună până când sosul devine de grosimea smântânii. Apoi, se toarnă fierbinte în sticle mici, dar groase, încălzite în prealabil în cuptor. Sticlele se astupă şi se sterilizează bine, ca şi bulionul, astfel: sticlele de 250 ml – 15 minute; sticlele de 500 ml – 20 minute; sticlele de 1 l – 30 minute.

Aperitiv din castraveţi, hrean şi arpagic

Castraveţii mari, dar încă verzi, se curăţă de coajă şi de sâmburi, se taie în lung, în felii de grosimea chibritului şi acestea în fire subţiri, cum se taie varza. Se presară cu sare, se lasă să stea astfel trei ore şi apoi se pun la scurs, într-o sită deasă. După ce s-au zvântat, castraveţii se aşează în borcane mici de sticlă. Printre ei se introduc bucăţi mici de hrean şi cepe mici (arpagic). Deasupra se toarnă oţet fiert şi răcit, apoi se leagă borcanele şi se sterilizează (pentru 30 minute borcanele de 500 ml şi pentru 60 minute, cele de 1 l).

Cum murăm pepenii verzi

Se pot păstra astfel numai pepenii verzi din soiurile târzi. Se aleg pepeni mici, cu miezul de-abia înroşit, nepătaţi fără crăpături. se spală şi se străpung, de circa 10 ori, cu o ţepuşă de lemn (de exemplu cea folosită pentru frigărui), pentru a pătrunde saramura în ei. Se pun în butoaie cât mai îndesat şi se acoperă cu saramură (4 kg de sare la 100 l de apă).
 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite