Cum măsori corect tensiunea arterială acasă. Medic: „Există o procedură recomandată“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pacienţii deja diagnosticaţi cu boli cardiovasculare ar trebui, îi sfătuiesc medicii, să-şi poată măsura tensiunea arterială şi între vizitele la specialist. Oricât de performant ar fi, însă, aparatul, sunt câteva reguli de care trebuie să se ţină seama, astfel încât valorile să fie oglinda stării de sănătate de la acel moment.

În special pacienţii cu afecţiuni cardiovasculare ar trebui să aibă în casă un tensiometru, insistă medicii de familie, primii care se confruntă cu problemele pacienţilor afectaţi de flcutuaţiile tensiunii arteriale.

„Eu le-am recomandat pacienţilor mei să-şi cumpere tensiometru, unul de calitate, decât să dea banii pe fel de fel de prostii. Este foarte util, ca şi aparatul pentru măsurat glicemia, de altfel. I-am chemat cu ele la cabinet, să le arăt cum se folosesc, şi le-am mai recomandat să-şi cumpere tensiometre pentru braţ, chiar electronice, dacă nu se descurcă şi cu un aparat clasic“, a spus medicul de familie Emilia Răileanu.

Deşi un astfel de aparat nu este deloc dificil de folosit, sunt totuşi câteva aspecte de care trebuie să se ţină cont, deşi în practică, din păcate, nici în cabinetele medicale nu se întâmplă tot timpul.

„Există o procedură recomandată, pe care, din păcate, din lipsă de timp, nici în cabinet n-o respectăm întocmai. Când aşteaptă foarte mulţi la rând, e greu să-i acorzi pacientului timpul necesar să se relaxeze“, a adăugat medicul.

Ce trebuie evitat înainte de măsurarea tensiunii arteriale

O serie de aspecte sunt de luat în calcul atunci când măsurăm tensiunea arterială. La fel cum ştim că dacă am consumat în seara precedentă o felie de tort nu vom avea o valoare a glicemiei tocmai ca la manual, nici valoarea tensiunii arteriale nu va fi cea corectă după consumul de cafea, după un episod de efort fizic, când schimbăm brusc temperatura şi organismul se adaptează etc.

E nevoie, spun medicii, de o adevărată pregătire pentru acest moment şi de respectarea, de fiecare dată, a câtorva reguli:

- acordaţi-vă, înainte de măsurarea tensiunii arteriale, un răgaz de 3-5 minute pentru a vă relaxa, într-o poziţie confortabilă;
- nu beţi cafea, nu consumaţi alcool şi nu fumaţi înainte cu 30 de minute;
- încercaţi să efectuaţi măsurarea cu vezica goală;
- pentru măsurare aşezaţi-vă pe scaun în poziţia şezut, cu spatele drept, rezemat de spătar şi cu picioarele relaxate;
- spijiniţi-vă braţul stâng pe o masa sau pe spătarul scaunului, cât mai relaxat;
- poziţionaţi manşeta în jurul antebraţului, mai sus de cot, conform indicaţiilor de pe aparat (cele mai multe dintre aparatele electronice au reprezentări grafice) şi strângeţi bine înainte de a porni aparatul.

Cum interpretăm valorile

De aici aparatul digital îşi face singur treaba, deşi pentru pacienţi, a mai precizat medicul de familie, nu ar trebui să fie complicată nici folosirea aparatului clasic.

Tensiunea arterială normală este cea care înregistrează valoarea sistolică (prima cifră) între 100 şi 120 coloană de mercur (mmHG), iar cea diastolică între 65 şi 80 mmHg, în timp ce peste valoarea de 140/90 mmHG se consideră că se instalează hipertensiunea arterială. Valorile situate între cele considerate normale sunt interpretate ca prehipertensiune şi trebuie, şi acestea, atent monitorizae şi aduse la cunoştinţă medicului curant. Din contră, tensiunea este prea mica atunci când tensiunea sistolică (exprimată de prima cifră) se situează sub 9.

De altfel, e bine ca fiecare valoare măsurată să fie notată într-un carneţel şi adusă medicului la cunoştinţă la vizita următoare.

CITIŢI ŞI: 

Ce alimente de post fac un organism de fier. Medic: „Mâncarea de post se găteşte greu şi se termină repede“

Cine are interzis la carnea de porc. Medic: „Pacienţii cu această afecţiune sunt cei mai năpăstuiţi“

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite