Cum verifici dacă firma care îţi intermediază contractul de muncă în străinătate e serioasă. Cine nu poate desfăşura activităţi de plasare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ştirea că la fiecare 9 minute un român părăseşte ţara în căutarea unui loc de muncă bine plătit a fost una dintre cele mai citite, în ultimele zile, în mediul on-line. Nu toţi cei care pleacă, însă, au parte exact de locul de muncă la care au visat, mulţi pentru că sunt traşi pe sfoară de falşi agenţi de plasare.

Sunt câteva elemente pe care orice român interesat de un loc de muncă în străinătate ar trebui să le verifice înainte de a semna un contract cu o firmă de plasare. Principalul avertisment al Inspecţiei Muncii este, de fapt, acela că, pentru a fi protejat de legislaţie, munca legalizată ar trebui să fie singura opţiune. Se întâmplă însă, şi nu chiar rar, ca lucrătorii să semneze contracte cu firme despre care află ulterior că nu sunt acreditate să desfăşoare activităţi de mediere şi plasare pe piaţa muncii. 

Cum poţi afla dacă firma care îţi propune un contract în străinătate este serioasă este relativ simplu. Toate societăţile care plasează forţă de muncă au, pe lângă înregistrarea acestui obiect de activitate la Registrul Comerţului, obligaţia să se autorizeze la  Inspectoratul Teritorial de Muncă. Astfel, pe site-ul fiecărui ITM judeţean se regăseşte lista acestor societăţi acreditate în judeţul respectiv, iar informaţia poate fi verificată on-line.

Un alt aspect extrem de important este acela că plasare de forţă de muncă nu pot face persoanele fizice, agenţi de plasare putând fi doar persoanele juridice. Legislaţia prevede o serie de alte obligaţii din partea agentului de plasare, printre care:

- să se înregistreze la inspectoratul teritorial de muncă în a cărui rază teritorială îşi are sediul;

- să aibă încheiate cu persoane juridice sau fizice, stabilite intr-un alt stat decât România, care au calitate de angajator conform legislaţiei statului respectiv, contracte care conţin oferte ferme de locuri de muncă;

- să încheie cu solicitanţii locurilor de muncă contracte de mediere;

- să efectueze activităţile de mediere şi plasare în mod gratuit.

Foarte important este faptul că firma care intermediază angajarea trebuie să-i asigure lucrătorului traducerea contractului în limba română.

Ce trebuie să conţină contractul de mediere

După ce te-ai asigurat că ai în faţă reprezentantul unei firme autorizate să intermedieze locuri de muncă în străinătate, este important să verifici şi dacă actul pe care îl semnezi are toate caracteristicile impuse de legislaţia în vigoare.

„Contracul de Mediere este un contract de natura civilă care se încheie de către agentul de plasare cu cetăţeanul român. Acest contract de mediere trebuie să conţină: 

- denumirea angajatorului din străinătate/ţara pentru care se face medierea în vederea angajării, adresă, număr de telefon/fax; 

- descrierea muncii şi a condiţiilor de muncă, durata timpului de muncă, durata contractului de muncă, salarizare, condiţiile de transport, de locuit“, spun inspectorii de muncă din cadrul ITM Olt, atrăgând în continuare atenţia că agentul de plasare nu are dreptul legal de a percepe tarif de mediere, comisioane sau alte taxe. Are, în schimb, obligaţia de a asigura încheierea contractelor de muncă dintre cetăţenii români şi angajatorii străini şi în limba română.

„Plata către agentul de plasare a unor sume de bani, reprezintă un risc“

Inspectorii de muncă avertizează cetăţenii interesaţi de un loc de muncă în străinătate să verifice, înainte de a semna un contract, detalii importante şi să ţină seama de următoarele situaţii: 

- Verifică dacă agenţiile care oferă locuri de muncă în străinătate sunt înregistrate la inspectoratul teritorial de muncă;

- Verifică cu atenţie oferta locului de muncă;

- Verifică adresa şi existenţa angajatorului străin  pentru care ai optat;

- Citeşte cu atenţie clauzele contractului de mediere;

- NU accepta cu uşurinţă ofertele de muncă prin intermediul anunţurilor on-line;

- Persoanele fizice nu au dreptul să exercite activităţi de mediere;

- Nu accepta achitarea unor sume de bani cu titlu de garanţii, întocmire  ”curriculum vitae“, traducere documente, procesare acte sau consultanţă. Plata către agentul de plasare a unor sume de bani, reprezintă un risc pentru persoana aflată în căutarea unui loc de muncă;

- Nu accepta să pleci la muncă în străinătate fără un contract de muncă sau forme legale de angajare acceptate în ţara de destinaţie.

- Soluţionarea unor conflicte de muncă pentru nerespectarea contractului de muncă de către angajatorul străin este de competenţa instituţiilor statului respectiv; 

- Pentru informaţii suplimentare puteţi solicita sprijinul Ambasadei României din ţara respectivă, care vă poate îndruma cu privire la demersurile legale pe care le puteţi urma.

Pentru cei care încă nu ştiu, o instituţie publică este, la rândul său, agent de plasare, în cadrul fiecărei agenţii judeţene de ocupare a forţei de muncă (AJOFM) funcţionând birouri care au ca principală activitate intermedierea forţei de muncă în străinătate, pe locurile disponibile în reţeaua EURES.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite