De ce preferă elevii de gimnaziu liceele teoretice, în dauna celor tehnice. „În cele mai multe cazuri, părinţii decid“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi recomandarea UE este ca învăţământul profesional şi tehnic să atingă 60% din cifra de şcolarizare, viitorii absolvenţi de gimnaziu din România continuă să vadă liceele tehnice drept soluţia de avarie.

Dacă elevii cu rezultate foarte bune la învăţătură în timpul claselor de gimnaziu ştiu, mulţi dintre ei, spre ce se îndreaptă, adesea alegând liceele teoretice, în perspectiva facultăţii, cei pentru care admiterea va fi o aventură sunt, majoritatea, total dezorientaţi.

Părinţii îi visează şi pe ei viitori absolvenţi de facultate, sau „măcar să facă liceul“, se înghesuie pe locurile din ultimele clase de la liceele teoretice, în timp ce la unităţile şcolare tehnice suspansul se menţine până în toamnă în privinţa formării claselor.

„Recomandarea este să atingem 60%, iar noi propunem, an de an, astfel încât să ne apropiem de acest obiectiv, dar nu se fac toate clasele, se ajunge la un 51-52%“, spune inspectorul şcolar pentru învăţământ tehnic din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Olt, prof. Vera Rachina.

Mulţi chemaţi, puţini interesaţi

Pentru că duc lipsă de forţă de muncă, angajatorii nu mai aşteaptă de mult ce le oferă sistemul de învăţământ şi s-au hotărât să susţină formarea de muncitori calificaţi. În anul şcolar care se încheie, în Olt un singur angajator, întreprinderea ALRO, s-a aventurat să susţină o clasă de învăţământ dual, însă pentru anul şcolar 2018-2019 alţi trei mari angajatori de pe platforma industrială i se vor alătura, la bursa de 200 lei lunar oferită de Ministerul Educaţiei angajatorii venind cu alţi 200 lei şi cu o masa caldă, zilnic, pentru elevi, echipament de protecţie pentru orele de practică etc. Angajatorii cer, în schimb, să-şi selecteze elevii pentru aceste clase, pentru că vor copii motivaţi să înveţe o meserie.

Pentru a fi şi mai convingători, tot angajatorii au pornit prin ţară în acţiunea Caravana Meseriilor, poposind la liceele tehnologice unde sunt invitaţi viitori absolvenţi de gimnaziu pentru a li se prezenta ce presupune, efectiv, o meserie sau alta. Caravana a ajuns vineri, 4 mai 2018, la Colegiul Tehnic „Alexe Marin“ din Slatina, cu o zi înainte aproximativ 400 de elevi de clasa a VIII-a trecând curioşi prin faţa standurilor de lucru la un alt liceu tehnic, tot din Slatina.

În sala de sport a colegiului amintit au ajuns şi viitori absolvenţi de clasa a VIII-a din Slatina şi din localităţile apropiate. Pentru mulţi a fost o obligaţie, i-au adus diriginţii, alţii chiar au fost curioşi să vadă cum execută comenzile un robot dirijat prin intermediul unui laptop, ce presupune experinţa pe simulatorul de sudură, cum funcţionează o maşină cu comandă numerică etc.

Imagine indisponibilă

De la Şcoala Gimnazială din Valea Mare, o localitate afată la 10 km de Slatina, au venit 18 elevi de clasa a VIII-a (din cei 23 câţi sunt în clasă), însoţiţi de profesorul Adrian Mitru. Dintre ei, doar opt se vor înscrie la un liceu tehnic, ceilalţi vor opta pentru teoretic, a spus profesorul care îi însoţeşte. „În cele mai multe cazuri, părinţii decid, ei nu neapărat că sunt uşor influenţabili, dar îşi ascultă părinţii. Alegerea depinde şi de nivelul dumnealor (n.r. - părinţilor) de studii, spre ce au studiat vor să-i îndrepte, dar iau în calcul şi alte lucruri, se gândesc la posibilităţile de navetă, la program, să nu ajungă târziu acasă…“, a spus profesorul.

Elevii, cel puţin o parte dintre cei care au venit să vadă despre ce e vorba, s-au dovedit, mai mult decât orice, dezorientaţi. „Păi, nu m-am gândit încă ce voi alege, să văd unde mă repartizează calculatorul“, a fost răspunsul cel mai des întâlnit.

Angajatorii şi cei care îi reprezintă şi îi ajută să-şi atingă scopul de a recruta elevi în vederea pregătirii au şi explicaţii pentru tot ce se întâmplă. Nivelul educational a scăzut dramatic, de dragul de a avea elevi în şcoală se fac compromisuri de neacceptat, iar elevii ies de pe băncile şcolii nu doar dezorientaţi, ci şi extrem de slab pregătiţi, cu excepţia vârfurilor.

Imagine indisponibilă

„Toată campania a pornit din necesitatea de a revigora forţa de muncă, şi-atunci ne-am zis – dacă nu se face la nivel naţional ceva, atunci hai să facem noi, cu forţele pe care le avem, în toate oraşele în care ei (n.r. - angajatorii) au nevoie şi interes. Ne dorim cu mare drag s-o extindem şi să fie o caravană „pe bune“, cu autocare, să poposim cumva la şcoli, astfel încât copiii să participe la experienţe, să nu se mai pună problema de transport.  Unii chiar sunt interesaţi, şi stau şi-ascultă, se uită, sunt curioşi să încerce, alţii, din ce-am văzut eu, sunt aşa… Foarte mulţi mi-au răspuns «nu ştiu ce vreau să fac», şi suntem în luna mai. «Haideţi, ce vă place să faceţi acasă? Să meşteriţi, mâncare…» «Nu ştiu, să stăm» Mi se pare că or părinţii nu-I îndrumă, or… Pe de altă parte, şi diriginţii spun – noi le spunem, îi informăm. La liceul tehnologic intră cei cu mediile mici, deşi şi la celelalte licee se ajunge acum, în runda a doua.  După părerea mea, astăzi avem vârfuri şi-I avem pe cei foarte jos. Partea de mijloc care ar trebui să existe, nu este. Iar nivelul a scăzut foarte mult. Am fost la interviuri cu elevi de clasa a VIII-a şi nu ştiau să facă 7X1. Să le dai 25 X 45, nu ştiu să facă. Şi în clasele V-VIII acel elev avea media 8 şi ceva. (…) Într-un an ajung 40.000 elevi în licee cu profil tehnic, aproximativ 20.000 ajung la BAC, şi din ăia 20.000, 10.000 iau, şi noi ne mândrim cu procentul de la BAC? E foarte trist, e foarte trist“, a spus Matilda Soare, reprezentanta Camerei de Comerţ Româno-Germane, unul dintre organizatorii evenimentului.

CITIŢI ŞI: 

Ce vor angajatorii de la absolvenţii de licee tehnice: „Ştim ce livrează învăţământul general obligatoriu, nu ne facem iluzii“

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite