De ce în spitalele din Olt nu se protestează. Manager: „Vom calcula de câţi bani avem nevoie din fonduri proprii după ce negociem sporurile pe secţii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La cel mai mare spital din judeţ salariaţii şi-au primit banii pentru martie FOTO: Alina Mitran
La cel mai mare spital din judeţ salariaţii şi-au primit banii pentru martie FOTO: Alina Mitran

Deşi, de câteva zile, în toată ţara sunt proteste ale personalului din spitale, în Olt angajaţii aşteaptă mai întâi rezultatul negocierilor din această săptămână. O decizie adoptată înainte de Paşte i-a ferit pe manageri de protestele angajaţilor.

Infirmierii, brancardierii şi îngrijitorii din spitalele oltene sunt categoriile de personal cele mai afectate de plafonarea sporurilor, în cazul lor, dacă de luna viitoare se micşorează sporul încasat şi nu se pun în loc sume compensatorii, scăderile de venituri fiind de sute de lei. De ce, totuşi, aceste categorii nu au protestat, cum se întâmplă de zile bune în spitalele din ţară, este explicabil. Deşi ziua de salariu era 15 aprilie, managerii unităţilor sanitare din Olt au achitat salariile încă din săptămâna dinaintea Paştelui, acordând sporuri la nivelul sumelor din februarie. Astăzi însă, când în mai multe spitale din ţară salariaţii au primit fluturaşii de salariu, s-au pornit noi proteste, dar nu şi în Olt, unde se aşteaptă mai întâi rezultatul negocierilor, dar şi precizări privind plăţile compensatorii.

Plăţi compensatorii acolo unde din calcul reies scăderi de venituri

Noul regulament de sporuri adoptat la sfârşitul lunii martie prin hotărâre de guvern, deşi, teoretic, lasă loc la creşteri procentuale, în fapt, prin plafonarea sumelor care se pot acorda cu titlu de spor la 30% din fondul de salarii la nivelul angajatorului principal de credite duce la scăderea veniturilor celor pentru care salariile nu s-au mărit la 1 martie 2018. Este vorba în principal de infirmieri, îngrijitori de curăţenie şi brancardieri, dar nu numai, în anumite spitale scăderea de spor însemnând scădere de venituri şi pentru personal TESA, personalul din laboratoare etc.
La nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina ar putea fi vorba de acordarea de plăţi compensatorii către 242 infirmieri, 36 de brancardieri şi 111 îngrijitori, plus alte categorii de personal cu acelaşi salariu ca la începutul anului, dar cu scăderi de sporuri. O sumă necesară pentru acordarea plăţilor compensatorii, soluţia asupra căreia s-a căzut de acord la finalul săptămânii trecute, în urma discuţiilor între sindicalişti şi reprezentanţii Guvernului, nu s-a putut calcula, a declarat managerul SJU Slatina, Cătălin Rotea, pentru că de-abia mâine Consiliul Judeţean Olt va transmite suma pe care o poate pune la dispoziţie pentru plata sporurilor, în funcţie de aceasta demarând negocierile pentru stabilirea sporurilor pe fiecare secţie medicală în parte. După ce nivelul sporurilor va fi definitivat, se vor face noi calcule şi se vor acorda sume compensatorii astfel încât categoriile de personal care ar putea fi afectate de micşorări de venit să plece acasă cu aceiaşi bani. „Vom calcula de câţi bani avem nevoie din fonduri proprii după ce negociem sporurile pe secţii“, a precizat managerul Cătălin Rotea.
La nivelul SJU Slatina, cheltuielile de personal totalizează lunar peste 7 milioane lei, sumă care reprezintă 65% din totalul veniturilor. Spitalul rămâne, în schimb, lunar cu aproximativ 400.000 lei în conturi, după ce-şi acoperă cheltuielile curente, sume din care se vor putea acorda aceste plăţi compensatorii, afectând, însă, planul de investiţii şi alte cheltuieli care se puteau susţine din aceşti bani.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite