Decesele copiilor din Argeş fac autorităţile să reacţioneze: antibioticul se administrează numai după recoltarea probelor şi primirea rezultatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reguli noi în protocolul privind cazurile diagnosticate cu boală diareică au fost dezbătute astăzi în spitalele din judeţ, după ce DSP a transmis hotărârile Ministerului Sănătăţii. Începând din 18 februarie, cazurile de boală diareică acută cu sindrom hemolitic-uremic se raportează zilnic, iar tratamentul cu antibiotic se iniţiază doar după ce s-au transmis probe la laborator şi s-a primit rezultatul.

Faptul că nici până astăzi nu se ştie clar ce anume i-a adus pe copiii din Argeş în situaţia de a nu mai putea fi salvaţi a determinat adoptarea de noi măsuri, care să se aplice unitar în sistemul sanitar naţional. La spitalele din judeţ, prin intermediul Direcţiei de Sănătate Publică Olt, s-au primit astăzi noi directive, directorii medicali instruind la rândul lor medicii pediatri cu privire la conduita terapeutică în cazul bolii diareice acute cu sindrom hemolitic.

Astfel, cazurile noi de boală diareică acută cu sindrom hemolitic se vor raporta zilnic, vizaţi fiind copiii cu segmentul de vârstă 0 – 5 ani. S-au transmis protocoale clare de depistare a bacteriei E-coli, impunându-se recoltarea de probe şi administrarea antibioticului doar după ce s-a primit rezultatul laboratorului.

„Când vorbim de administrarea de antibiotic eu cred că oricum fiecare caz trebuie evaluat individual, pentru că nu se administrează oricum, dar, da, printre indicaţii a fost şi aceasta, anume de a nu se administra antibiotic înainte de recoltarea probelor şi de primirea rezultatului“, a declarat directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, dr. Cătălin Pătru.

Cât despre raportarea cazurilor de boală diareică acută, acest sistem funcţionează anual, însă pe perioada sezonului estival, când incidenţa bolii este mare. „Avem această raportare în sezonul cald, la fel cum în sezonul rece raportăm cazurile de infecţii respiratorii. De astăzi, inclusiv, vom raporta şi cazurile de boală diareică. Nu am avut însă, singurul caz diagnosticat cu E-coli neavând legătură cu ceea ce se caută pornindu-se de la cazurile depistate în Argeş“, a mai spus directorul medical.

În discuţiile nenumărate născute în ultimele zile pe baza imposibilităţii autorităţilor de a da un răspuns clar la întrebarea „Ce anume a provocat îmbolnăvirea?“ în situaţia copiilor din Argeş s-a invocat faptul că probele prelevate târziu nu le-au mai fost oamenilor din laborator de niciun folos, administrarea antibioticului făcând  irelevant rezultatul. Mai mult, deloc puţine au fost părerile care au reclamat faptul că boala diareică nu impunea prescrierea antibioticului. „Noi vom urma acest protocol şi este normal să se întâmple aşa, întâi să recoltezi probe, acolo unde există suspiciuni, şi să administrezi antibiotic pe baza rezultatelor. Trebuie însă luat în calcul şi faptul că am ajuns să folosim necontrolat aceste antibiotice şi de foarte multe ori pacienţii ajung la noi după ce li s-a administrat la domiciliu medicaţie, inclusiv antibiotic“, a mai spus Pătru.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite