Medic din spital, la Zilele Medicale Slătinene: „Mentalitatea ţine de secole şi nu se schimbă de la o zi la alta“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lumea medicală slătineană participă, în aceste zile, la evenimentul Zilele Medicale Slătinene – ediţia a II-a, iar în deschidere s-au subliniat progresele înregistrate în SJU Slatina, în special investiţiile în aparatură şi modernizări. Ce se întâmplă, în schimb, cu aşteptata schimbare de mentalitate.

S-au spus vorbe mari în deschiderea celei de-a doua ediţii a manifestării Zilele Medicale Slătinene, o ediţie la care au fost invitaţi să participe şi profesori universitari din centrele universitare Bucureşti şi Craiova. S-a vorbit despre investiţiileimportante în aparatură şi în lucrările de reabilitare şi modernizare şi chiar s-a avansat un termen extrem de scurt până la care Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina  va deveni un spital european. La o asemenea performanţă ar  urma să se ajungă în 2020, doar în acest an, a spus managerul SJU Slatina, Cătălin Rotea, fiind prevăzute investiţii de aproximativ 15 milioane lei, bani de la instituţia în subordinea căreia se află spitalul, respectiv Consiliul Judeţean.

S-au prezentat pe scurt şi statistici, menţionându-se faptul că în cursul anului trecut au fost trataţi în SJU Slatina peste 42. 000 pacienţi, aproximativ 10.000 fiind din Slatina, zilele de spitalizare totalizând 322.000.
Au intervenit, în deschidere, preşedintele CJ Olt  – Marius Oprescu,  primarul Slatinei – Emil Moţ şi managerul SJU – Cătălin Rotea, programul continuând cu acordarea  a patru diplome şi trofee de excelenţă, cei patru medici care le-au primit având în spate o carieră în slujba bolnavului de patru decenii. Înainte de a începe efectiv manifestarea ştiinţifică, s-a prezentat un  film de 40 de minute, pentru realizarea acestuia mai mulţi medici, şefi ai secţiilor spitalului, fiin d intervievaţi.

Medicii au vorbit despre istoria recentă a spitalului, despre dotarea cu aparatură ca avantaj direct al faptului că spitalul a trecut, în 2010, din subordinea Ministerului Sănătăţii, în cea a Consiliului judeţean, despre perspective, garda nouă de medici reuşind să schimbe pe alocuri percepţii, iar performanţele acestor medici tineri reflectându-se şi în rezultatele spitalului etc.

Provocat de realizatoarea filmului, Elena Ionescu, unul dintre medici a răspuns la întrebarea privind aşteptata schimbare de mentalitate, în contextul în care, chiar mulţi dintre medici susţin asta, dotarea cu aparatură nu mai pare să fie o probemă.

„Mentalitatea ţine de secole şi metalitatea nu se schimbă de la o zi la alta. Întâi trebuie să faci transformări economice şi culturale şi după aceea vine şi schimbarea de mentalitate. Mentalitatea nu este o marcă, nu se cumpără de la magazin sau de la piaţă, ca să schimbi mentalitatea trebuie să investeşti în cultură, în ecoomie, şi după aia se schimbă şi situaţia“, a spus în faţa camerei de filmat medicul Constantin Corbea, unul dintre veteranii spitalului slătinen, care a avut şi un îndemn pentru conducătorii politici, conform opiniei medicului două fiind priorităţile la nivel judeţean şi naţional în acest moment: sănătatea şi învăţământul.

La Zilele Medicale Slătinene – ediţia a II-a, care se desfăşoară în perioada 26-27 aprilie 2018 la Slatina, sunt prezentate 40 de lucrări ştiinţifice, acoperindu-se specializări diverse, conform categoriilor:  Chirurgie generală, Traumă, Patologia Materno-Fetală, Patologia Aparatului excretor, Paraclinice şi Medicale.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite