Cabinet de somnologie la sat: cum îi ajută un medic pe oameni să doarmă mai bine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Problemele de somn sunt alungate într-un cabinet deschis în comuna Bucu, din Ialomiţa, de singurul medic specialist în somnologie din judeţ. Investiţia, realizată integral cu fonduri europene, are priză la public.

Somnologia este o specialitate care şi-a făcut recent apariţia printre ramurile medicinii curente. Ea are ca obiect tratarea unei palete largi de afecţiuni, reunite generic sub numele de tulburări ale somnului. „Prin gravitatea şi durata lor, tulburările de somn pot ameninţa componentele fizice, psihice şi integrarea persoanei în societate, putând fi chiar cauza morţii subite în timpul somnului”, explică medicul Doina Didiţă, medic specialist somnolog în judeţul Ialomiţa. 

Povestea cabinetului de la ţară 

După ce a o urmat o specializare pentru a obţine atestatul de somnolog, Doina Didiţă a decis să înfiinţeze şi un cabinet medical pentru a-i ajuta pe oamenii care au tulburări de somn. Cu ajutorul unor fonduri europene, ea a deschis la ţară, în comuna ialomiţeană Bucu, un astfel de cabinet medical. S-a întâmplat în urmă cu aproximativ trei ani, iar de atunci şi până în prezent, medicul somnolog Didiţă a reuşit să facă să doarmă mai bine sute de oameni, din toate colţurile judeţului. 

„Îmi amintesc de un pacient care, când a ajuns la mine, nu mai dormise profund de peste 10 ani. Era aproape de retard pentru că apneea din timpul somnului îi scădea saturaţia de oxigen şi producea o fragmentare a somnului. Practic, pacientul doarmea iepureşte, nu şi nu mai ajungea să atingă somnul profund. Şi pentru că dormea superficial era în permanenţă obosit”, susţine medicul Doina Didiţă. 

Cabinetul se află în incinta unei clădiri din imediata apropiere a primăriei din micul sat ialomiţean şi, la prima vedere, pare unul obişnuit. Ceea ce îl face special sunt însă aparatele medicale care-i ajută pe oameni să doarmă mai bine. Unul dintre ele se numeşte holter şi are rolul de a realiza o serie de investigaţii în timp de pacientul care-l foloseşte doarme efectiv. 

„Aparatul acesta trebuie montat pe pacient, în timp ce doarme. Trebuie să-l ţină 24 de ore. În urma rezultatelor obţinute recomandăm mai departe ce tratament trebuie să urmeze”, mai spune medicul Doina Didiţă. Costul unei consultaţii este de 200 de lei, în preţ intrând şi închirierea echipamentelor medicale. 

Românii şi problemele de somn

Potrivit specialistului în somnologie Doina Didiţă, studii recente au scos la iveală faptul că 15 % dintre români suferă de tulburări ale somnului în diferite stadii de dezvoltare. „Afecţiunile cele mai frecvent tratate şi diagnosticate în laboratoarele de somnologie sunt în principal legate de sindromul de apnee în somn, sindromul picioarelor neliniştite, narcolepsia sau catapexia”, mai spune medicul Doina Didiţă. De asemenea, specialistul în somnologie susţine faptul că, pentru a avea parte de un somn liniştit, trebuie să ne fixăm bine orele de culcare şi de trezire. Mai mult, este foarte important ca înainte de culcare să facem câteva minute de mişcare. 

Citiţi şi:

Metode revoluţionare pentru un zâmbet frumos: implantul dentar care se montează în 24 de ore

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite