Cum i-a pus la „saramură“ Vlad Ţepeş pe turci, aruncându-i în apele sărate ale unui lac din Bărăgan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad Ţepeş i-ar fi aruncat pe turci în apele sărate ale unui lac din Bărăgan FOTO: arhiva adevarul.ro
Vlad Ţepeş i-ar fi aruncat pe turci în apele sărate ale unui lac din Bărăgan FOTO: arhiva adevarul.ro

O legendă veche de secole legată de apa sărată a unui lac din Bărăgan dăinuie şi astăzi pe meleagurile celui mai arid pământ românesc. Este vorba despre încercarea voievodului Vlad Ţepeş de a pune la saramură nişte turci care încercau să cotropească Ţara Românească.

Legenda apelor miraculoase

Legenda vorbeşte că în timpul unei bătălii purtate cu otomanii, Vlad Ţepeş a ajuns tocmai prin părţile Bărăganului, pe malul unei ape adânci şi sărate.

Victorios în război, voievodul le-ar fi spus oştenilor săi să-i prindă pe turci şi să-i înece în apa care se întindea cât vezi cu ochii. Mare i-a fost mirarea domnitorului Ţării Româneşti când a văzut că turcii în loc să se înece, plutesc pe luciul apei.

Aceeaşi legendă spune că turcii au fost ţinuţi în apa sărată vreme de o săptămână, iar când au fost scoşi din lac şi traşi în ţeapă în pădurea din apropiere, aceştia au rezistat destul de mult torturii la care au fost supuşi.

Surprins de rezistenţa turcilor în faţa metodei sale inumane de a-şi pedepsi inamicii, Vlad Ţepeş a dat ordin să fie verificată apa din lac. Aşa s-a constatat că apa sărată are într-adevăr proprietăţi curative şi vindecătoare.

Lacul Sărat, perla uitată a staţiunilor balneare

Surprinzător sau nu, lacul unde Vlad Ţepeş i-a pus la saramură pe turci există în realitate. El se află într-adevăr în Bărăgan, la o distanţă de cinci kilometri de Brăila.  

Mai multe studii au confirmat faptul că apa lacului are într-adevăr proprietăţi miraculoase, datorate nămolului sapropelic din apă. Aşa că autorităţile au luat decizia de a înfiinţa aici o staţiune balneară, denumită sugestiv Lacul Sărat. Perioada de glorie a staţiunii a fost între cele două războaie mondiale, când faima apelor sărate a străbătut Europa de la est la vest şi înapoi.

lac 1

Imagine din staţiunea Lacul Sărat astăzi

Între anii 1920 – 1930, locuitorii din Brăila şi zonele învecinate aveau voie să facă baie în apele lacului doar cu bon  de ordine, prioritatea având-o turiştii veniţi din toate colţurile bătrânului continent.
Staţiunea avea vile frumos amenajate, precum şi plaje cu nisip fin şi răcoros.

Însă ca toate cele ale vremii, perla staţiunilor balneare a intrat în declin. El a început după anii 1970, când atmosfera de sărbătoare din staţiune a fost umbrită de comuniştii care au distrus vechea arhitectură înlocuind-o cu hoteluri masive.

După 1990, o parte din suprafaţa staţiunii a fost retrocedată, noii proprietari împrejmuind zona care le-a revenit de drept cu un gard din beton.

Locul este însă pustiit, buruieni mari zărindu-se pe după plăcile de ciment în fiecare vară. Mai mult, lipsa de fonduri i-a împiedicat pe edilii din zonă să investească în lucrări de întreţinere a staţiunii, aşa că dintr-un simbol, Lacul Sărat a ajuns un paradis destrămat.
 

Citiţi şi:

FOTO Staţiunea Amara, izvor de sănătate şi  tărâm de recreere

VIDEO Caz revoltător în Ialomiţa. Un profesor din Amara este cercetat penal după ce a agresat un elev în timpul pauzei mari

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite