Cum au încasat mai multe femei din Bărăgan câte 6.000 de lei după ce s-au declarat bătute la primărie. Cazul exotic de fraudă cu fonduri europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O poveste incredibilă se întâmplă în satul ialomiţean Valea Măcrişului. Beneficiare ale unui proiect european, 24 de femei s-au declarat bătute de soţi pentru 6.000 de lei. În acest caz a fost deschisă o anchetă de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomiţa.

În anul 2014, Autoritatea Naţională pentru Egalitatea de Şanse dintre femei şi Bărbaţi, subordonată Ministerului Muncii, în parteneriat cu Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul” au lansat proiectul „START – o viaţă de calitate în siguranţă”. În valoare de peste 170 de milioane de lei, proiectul a avut o anvergură naţională şi a vizat sprijinirea unui număr de peste 1.000 de femei din întreaga ţară, victime ale violenţei domestice.

Femeile au fost selectate în urma unor indicatori stabiliţi de autorităţile locale, la finalul proiectului fiecare dintre beneficiare primind câte 6.000 de lei. Cu aceşti bani, participantele la proiect trebuiau să ia viaţa de la capăt departe de soţii agresori. În Ialomiţa, unul dintre judeţele unde s-a implementat proiectul, beneficiarele s-au declarat bătute doar pe hârtie, doar pentru a primi banii acordaţi de Uniunea Europeană. 

„Mi-am luat maşină de spălat”

La nivelul judeţului Ialomiţa, proiectul a fost implementat în localităţile Valea Măcrişului, Andrăşeşti şi Slobozia. În total au fost selectate 50 de femei. Scandalul legat de faptul că beneficiarele au fost agresate doar pe hârtie a apărut în comuna Valea Măcrişului. Cristian Constantin (20 de ani) a sesizat Prefectura Ialomiţa cu privire la faptul că mama sa, deşi selectată în proiect, nu a primit cei 6.000 de lei promişi.

„Mama nu a luat bani şi m-am dus la  Prefectură. Domnul prefect a venit aici şi-a făcut verificări. Nu-i normal, şi-au bătut joc de noi” susţine tânărul contactat telefonic. Autorităţile au descoperit faptul că beneficiarele care au fost plătite, au cheltuit banii în alte scopuri decât cele prevăzute în proiect. Adică şi-au cumpărat diverse lucruri personale. „Eu mi-am luat maşină de spălat, o uşă la dormitor, o mobilă de bucătărie şi vată de sticlă de pus în pod. Pe mine m-a selectat de la Primărie să particip” susţine Angela Avrămiţă, una dintre beneficiarele din Valea Măcrişului. 

Anchetă la Parchet 

În urma verificărilor făcute de Prefectura Ialomiţa, autorităţile au declinat cazul către alte instituţii. „Am primit o sesizare, am făcut verificări şi am declinat cazul către alte instituţii” susţine Gigi Petre, prefectul judeţului Ialomiţa. Cazul a fost în investigare la Serviciul de Combatere a Criminalităţii Economice al Poliţiei Ialomiţene, iar în prezent se află sub supraveghere la Parchetul de pe lângă Tribunalul Ialomiţa.

„Într-adevăr există un dosar penal cu privire la situaţia de la Valea Măcrişului. Sunt vizate mai multe fapte de abuz în serviciu” susţine Verginica Buzoianu, prim-procurorul Parchetului Judeţean Ialomiţa. În timp ce procurorii fac verificări, edilul din Valea Măcrişului susţine că implicate în proiect ar fi şi nişte angajate ale primăriei.

„Contabila, secretara şi asistenta socială din primărie au fost şi ele beneficiare în proiect. Eu nu ştiam ca ele să aibă probleme acasă, dar este un proiect care n-a avut legătură cu primăria noastră, în sensul că nu l-am implementat noi” susţine Mihail Bobeş, primarul din Valea Măcrişului. Reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Egalitatea de Şanse între femei şi bărbaţi susţin însă contrariul: „proiectul s-a derulat cu respectarea strictă a cadrului legal în materia fondurilor europene”. 

Citiţi şi:

Cum aruncă primarii istoria la gunoi. Un edil din Ialomiţa i-a ridicat ilegal soţiei o vilă pe un sit arheologic medieval

Cetatea regelui Dromichete din Bărăgan, aflată în Patrimoniul Naţional, a fost distrusă cu buldozerele în baza unor avize ale Primăriei

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite