Descoperire spectaculoasă în situl arheologic Săveni-La Movile: mormânt vechi de 2.000 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mormântul vechi de 2.000 de ani a fost descoperit de către arheologi din Ialomiţa FOTO Facebook/MJ Ialomiţa
Mormântul vechi de 2.000 de ani a fost descoperit de către arheologi din Ialomiţa FOTO Facebook/MJ Ialomiţa

Descoperire remarcabilă a arheologilor de la Muzeul Judeţean Ialomiţa în situl La Movile din localitatea Săveni. Săpăturile au scos la iveală un mormânt de înhumaţie cu o vechime de aproximativ 2.000 de ani, în care se afla un schelet uman.

La mijlocul acestei săptămâni, săpăturile în acest sit au scos la suprafaţă un mormânt de înhumaţie de formă rectangulară, în care se află un schelet uman, de femeie, cu o vechime de aproximativ două milenii, cel mai probabil făcând parte din elita comunităţilor geto-dace care locuiau în acea perioadă în Câmpia Bărăganului.

Conform specialiţtilor ialomiţeni, scheletul se afla poziţionat pe spate, cu picioarele întinse şi mâinile de-a lungul corpului, fiind orientat pe axa cardinal est-vest, cu capul spre răsărit. La mâna dreaptă poartă o brăţară plurispiralată, iar la urechea dreaptă un cercel, ambele piese din bronz, oxidat în urma celor două mii de ani cât au stat sub pământ.

Arheologii spun că aşezarea Săveni-La Movile aparţine comunităţilor umane de la sfârşitul eneoliticului din sud-estul Europei, datările cu Carbon 14 evidenţiind primele urme de locuire a acestei zone în anii 3650 î.Hr. Complexul face parte din categoria comunităţilor umane de tip Cernavoda I, lucrările de aici desfăşurându-se cu caracter sistematic, în cadrul unui proiect amplu dedicat acestei culturi.

slobozia situl arheologic la Movile FOTO MJ Ialomita

Arheologi, pe situl La Movile FOTO Facebook/Muzeul Judeţean Ialomiţa

„După eneolitic, descoperirile atestă faptul că aici s-au stabilit comunităţi din epocile ulterioare, de tranziţie spre epoca bronzului, prima şi a doua epocă a fierului. Aceasta din urmă coincide cu dezvoltarea culturii geto-dacice la nord de Dunăre, în Câmpia Soarelui.

slobozia situl arheologic la Movile FOTO MJ Ialomita

Schelet vechi de 2.000 de ani FOTO Facebook/Muzeul Judeţean Ialomiţa

Referitor la artefactul scos la suprafaţă în această săptămână, acesta va fi supus în continuare cercetărilor de tip antropologic pentru a fi evidenţiate mai multe detalii despre modul de viaţă de acum 2000 de ani de pe aceste meleaguri”, se arată într-un comunicat transmis de Muzeul Judeţean Ialomiţa.

slobozia situl arheologic la Movile FOTO MJ Ialomita

Situl arheologic de la Săveni-La Movile FOTO Facebook/Muzeul Judeţean Ialomiţa

Vă recomandăm să citiţi şi:

 Mărturii. Soldaţii ruşi care nu mai vor să lupte în Ucraina, ţinuţi „captivi” în pivniţe pentru a fi convinşi să se răzgândească

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Pierderile ucrainienilor au scăzut de 2-3 ori, de când au primit armele din Occident. Până la două mii de soldaţi ruşi au fost înconjuraţi lângă Herson

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite