Dosarul „comerţul ilegal cu sânge“, trimis în judecată. Principalul suspect al anchetei are 25 de capete de acuzare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul Cristiana Stoian este principalul inculpat în această anchetă FOTO: arhivă slobozia.adevarul.ro
Medicul Cristiana Stoian este principalul inculpat în această anchetă FOTO: arhivă slobozia.adevarul.ro

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Slobozia au făcut public faptul că au trimis în judecată dosarul tranzacţiilor ilegale de sânge. Inculpate în această anchetă sunt opt asistente de la Centrul de Transfuzii Ialomiţa, alături de Cristiana Stoian, medicul care coordona activitatea instituţiei.

Anchetă finalizată

În sarcina inculpatei Cristiana Stoian, fosta şefă a Centrului de Transfuzii Ialomiţa, procurorii din Slobozia au reţinut 25 de capete de acuzare, pentru infracţiuni de abuz în serviciu sau falsuri în înscrisuri.

De asemenea, anchetatorii au reţinut fapte similare şi pe numele celor opt asistente care au sprijinit-o pe Cristiana Stoian să desfăşoare activitatea infracţională privind comerţul ilegal cu sânge. Doctoriţa a fost trimisă în judecată în stare de arestare preventivă, în timp ce asistentele au fost cercetate în stare de libertate, pe numele lor fiind impusă măsura controlului judiciar.

Sânge uman, vândut ca la piaţă

Scandalul public legat de comerţul ilegal cu sânge desfăşurat de angajatele Centrului de Transfuzii Sanguine Ialomiţa a izbucnit în vara acestui an.

Procurorii şi poliţiştii au efectuat percheziţii la sediul unităţii şi au reţinut-o şi arestat-o pe şefa unităţii, medicul Cristiana Stoian, anchetatorii având probe că aceasta coordona tranzacţiile cu sânge uman.

Potrivit anchetei, pentru fiecare flacon cu sânge, Cristiana Stoian percepea un tarif cuprins între 50 şi 100 de lei, flacoanele cu grupe rare putând ajunge chiar şi la 200 de lei bucata.

Medicul coordonator, un pericol public

În materialele de urmărire penală, procurorii au specificat faptul că medicul Cristiana Stoian era un adevărat pericol public, probele din dosar indicând faptul că în mai multe situaţii ea decidea pentru viaţa pacienţilor. Cei care cotizau cu bani primeau sânge, iar cei care nu plăteau, deşi aveau nevoie urgentă, nu primeau nimic.

S-a întâmplat şi în cazul unui bătrân de 87 de ani internat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia care, având nevoie de sânge pentru o transfuzie, a fost refuzat. În cazul acestuia doctorul Cristiana Stoian s-ar fi exprimat: „La revedere, să-i aducă sânge aparţinătorii...„ .

La fel de cutremurător este şi cazul unei minore de 14 ani, operată la acelaşi spital, care era la un pas de moarte din cauza faptului că doctorul Cristiana Stoian nu a eliberat la timp flacoanele cu sânge solicitate de medicul care o trata pe fetiţă. „Nu-i trebuie sânge la 14 ani... Lasă-l acolo!„ a fost reacţia medicului Cristiana Stoian în momentul în care i-au fost solicitate respectivele flacoane.

Tot materialul probator scoate la iveală şi faptul că în cabinet şefa Centrului de Transfuzii Sanguine Ialomiţa ţinea un carnet în care erau trecute numele persoanelor care au plătit pentru sânge. Filele respectivului carnet cuprindeau peste 500 de ialomiţeni, majoritatea din zona Feteştiului, care au fost păcăliţi să cumpere sânge deşi ar fi trebuit să-l primească gratuit.

Citiţi şi:

Sânge vândut la negru de angajaţii Centrului de Transfuzii Sanguine Ialomiţa. O asistentă a fost reţinută

Anchetă în toată regula la Centrul de Transfuzii Sanguine Ialomiţa. Angajaţii instituţiei sunt angajaţi că vindeau la negru sângele recoltat de la donatori. Fiecare doză tranzacţionată avea preţuri cuprinse între 50 şi 100 de lei.


Percheziţii la Centrul de Transfuzii Sanguine Ialomiţa. Nouă angajaţi sunt chemaţi la audieri

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Slobozia împreună cu poliţiştii au efectuat un număr de nouă percheziţii pe raza oraşului. Una dintre locaţii a fost Centrul de Transfuzii Sanguine Ialomiţa, din incinta Spitalului Judeţean de Urgenţă

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite