Meşterul Manole din Bărăgan şi curtea plină cu domnitori abandonaţi: „L-au comandat pe Matei Basarab acum 16 ani. Cred că aici rămâne pentru totdeauna“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea sculptorului ialomiţean Gabriel Manole, din localitatea Perieţi (judeţul Ialomiţa), îi adăposteşte pe voievozii Matei Basarab şi Mihai Viteazul. Este vorba despre statuile acestora, comandate de autorităţile locale din Slobozia cu ani în urmă, însă abandonate mai apoi.

Gospodăria Gabriel Manole, după unii meşterul Manole din Bărăgan, este o adevărată galerie de artă în aer liber. Curtea este plină ochi de operele artistului. Statui din lemn sau piatră, care întruchipează sfinţi stilizaţi, piese ornamentale sau cruci, şi-au găsit locul în ograda meşterului. În mare parte, toate aceste lucrări au aceeaşi poveste: au fost comandate de diverse persoane, iar apoi au fost abandonate.

Situaţia este inexplicabilă întrucât, după spusele artistului, majoritatea pieselor pe care s-a hotărât să le expună în curtea sa au fost deja plătite. „Oamenii vin la poarta mea, stau de vorbă cu mine, le arată ce ştiu să fac, se încântă şi apoi mă pun la treabă. Lasă bani pentru lucrări, apoi uită să mai vină după ele. Am lucrat şi cu particulari şi cu instituţii publice, toţi fac exact acelaşi lucru. Nu m-am putut despărţi de ele aşa că am decis să le las aici la mine în curte“, explică sculptorul.

image

Galeria de artă în aer liber din curtea meşterului Manole FOTO: Mădălin Sofronie

Adio, eroi

Printre zecile de lucrări făcute la comandă şi abandonate se numără şi două dintre comenzile speciale, solicitate de Primăria Slobozia. Este vorba despre statuile care-i întruchipează pe voievozii Matei Basarab şi Mihai Viteazul. Cea mai veche dintre aceste lucrări este cea a domnitorului Matei Basarab. După spusele sculptorului, el a fost comandat în urmă cu mai bine de 16 ani de municipalitate. Ar fi trebuit să fie aşezată în plin centrul Sloboziei şi cuprinsă într-un grup statuar complex, însă, până în prezent, nu s-a mişcat din curtea artistului. Statuia care are peste trei metri şi jumătate înălţime şi cântăreşte peste o tonă sprijină unul dintre pereţii exteriori ai atelierului în care artistul lucrează pe timp de iarnă. Voievodul este întruchipat ţinând în mână o biserică şi o sabie.

image

Matei Basarab şi-a găsit loc în curtea sculptorului FOTO: Adrian Panait

Lângă ea, la câţiva metri se află un postament destinat cinstirii memoriei unora dintre cei mai importanţi eroi ai oraşului, care şi-au dat viaţa pe frontul de bătălie, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Dar şi amintirea eroilor a sfârşit abandonată în curtea sculptorului aşa cum s-a întâmplat în cazul statuii. „Acum 16 ani au venit la mine de la Primărie, de la Slobozia să-mi comande un Matei Basarab. Mi-au zis că-l vor înalt cu sabia în mână, că vor să facă un complex statuar în centrul oraşului. M-am apucat de lucru, că insistau să-l termin repede. După ce am terminat treaba, i-am chemat să-l ia. M-au tot amânat că vin să-l ia cu maşina şi aici a rămas până astăzi. Şi cred că aici va rămâne pentru totdeauna“, susţine artistul indignat.

Mihai Viteazul din fundul curţii

În vreme ce în centrul oraşului Slobozia se află o statuie a lui Mihai Viteazu ce aduce mai de grabă cu Moş Crăciun, în fundul curţii meşterului Manole o altă statuie a domnitorului fură ochii celor care ajung în curte. Domnitorul realizat de sculptor este reprezentat călare, ţinând victorios în mână o bardă. Statuia ecvestră din ograda artistului a fost comandată tot de Primăria Slobozia, după ce toată România a văzut la televizor cum municipalitatea s-a făcut de râs dezvelind o lucrare care nu seamănă deloc cu voievodul.

image

Mihai „Abandonat” Viteazul din Perieţi FOTO: Adrian Panait

Artistul susţine că a lucrat mai bine de un an şi jumătate, folosind un material complex, însă eforturile sale au fost zadarnice. Şi această statuie a fost abandonată în curtea sa. Din toate discuţiile pe care le-a purtat cu oficialii municipalităţii pe seama statuii s-a ales doar cu promisiunile. „Domnului primar Alexandru Stoica i-a plăcut ce-am făcut. A venit la mine, a văzut statuia, m-a felicitat, dar gând s-o ia de aici văd că nu are. O s-o ţin şi pe ea aici în curte că doar am muncit la ea“, precizează sculptorul Gabriel Manole.

image

Proiectul inedit al unor fântâni publice abandonat la rândul său FOTO: Adrian Panait

Ce spune primarul

Dacă statuia lui Matei Basarab a fost plătită de reprezentanţii Primăriei, dar abandonată, în cazul statuii lui Mihai Viteazul plata încă nu s-a făcut. Autorităţile locale din Slobozia nu au reuşit să ofere o explicaţie cu privire la motivele pentru care au fost comandate statuile pe care le-au abandonat în curtea sculptorului care le-a realizat. „Iar cu statuile, m-aţi omorât cu statuile. Om vedea ce-om face cu ele“, a fost reacţia lui Alexandru Stoica, primarul oraşului Slobozia.

Citiţi şi:

VIDEO Mihai Viteazul cel Bondoc. O statuie ridicolă dezvelită de 1 Decembrie la Slobozia

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite