Capacitate 2017. Rezolvarea subiectelor la Limba Română la Evaluarea Naţională Suceava

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii au avut de demonstrat că poezia "Ploaie", de Magda Isanos, aparţine genului liric. Un alt subiect a constat în descrierea unei întâmplări imaginarea sau reale petrecută la o competiţie sportivă.

Urmăreşte rezolvarea LIVE aici!!

În judeţul Suceava, 6.181 absolvenţi de clasa a VIII-a au susţinut astăzi, 19 iunie, primul examen din cadrul Evaluării Naţionale.

La nivelul judeţului Suceava au absolvit în acest an clasa a VIII-a 7.473 de elevi, însă nu toţi s-au înscris pentru a susţine examenul de evaluare naţională, fie pentru că nu au dorit acest lucru, fie pentru că situaţia lor şcolară nu a fost încheiată, aceştia urmând să susţină în vară corigenţele. 

La  primul subiect, elevii au avut de demonstrat că poezia "Ploaia", de Magda Isanos, aparţine genului liric. Tot la acest subiect, absolvenţii clasei a VIII-a, au avut de găsit sinonime ale unor cuvinte din textul dat, să explice rolul unei cratime într-o secvenţă din poezie, să menţioneze două cuvinte care au diftongi, să numească tipul de rimă şi măsura ultimului vers în poezia dată, şi să transcrie două figure de stil.

În prima parte a celui de-al doilea subiect, elevii au avut de răspuns la 6 întrebări pe baza unui text la prima vedere, respectiv articolul „Cel mai rapid de pe pământ” din revista Terra Magazin. O cerinţă a fost „Scrie titlul articolului din care a fost extras fragmentul şi denumirea publicaţiei în care a apărut”, iar fiecare întrebare are câte patru puncte. 

Ultimul exerciţiu de la subiectul al doilea a fost redactarea unei naraţiuni care să aibă între 150 şi 300 de cuvinte, despre o întâmplare reală sau imaginară, petrecută în timpul unei întreceri sportive. Candidaţii trebuiau să aibă în vedere succesiunea logică a evenimentelor, două elemente ale contextului spaţio-temporal, conţinutul să fie adecvat cerinţei şi să respecte numărul de cuvinte.   Acest subiect are 12 puncte.

Din cele 100 de puncte, candidaţii vor primi 14 puncte pentru redactarea întregii lucrări. Mai exact, două puncte pentru unitatea compoziţiei, două pentru coerenţa textului, doua pentru adecvarea registrului de comunicare, stilului şi vocabularului la conţinut, trei pentru ortografie, trei pentru punctuaţie, un punct pentru aşezarea corectă a textului în pagină şi un punct pentru lizibilitate.

Calendar Evaluarea Naţională

19 iunie 2017 Limba şi literatura română - probă scrisă

21 iunie 2017 Matematica - probă scrisă 22 iunie 2017

Limba şi literatura maternă - probă scrisă 26 iunie 2017

Afişarea rezultatelor (până la ora 16)

26 iunie 2017 Depunerea contestaţiilor (orele 16 - 20)

27-29 iunie 2017 Rezolvarea contestaţiilor 30 iunie 2017

Afişarea rezultatelor finale după contestaţii

Probele scrise încep la ora 9.00, iar accesul elevilor în săli este permis, cel mai târziu cu 30 de minute înainte de începerea probei respective, până la ora 8.30. Durata fiecărei probe scrise este de 120 de minute din momentul primirii subiectelor de fiecare elev.

Admiterea în învăţământul liceal se va face pe baza calcului mediei ponderate între media generală la evaluarea naţională susţinută de elevii clasei a VIII-a (80%) şi media generală de absolvire a claselor V-VIII (20%).

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite