Cum au ajuns elevii să nu poată participa la toate olimpiadele şcolare pentru care s-au calificat. Programul încărcat elaborat de Minsterul Educaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii nu pot lua parte la toate fazele finale ale olimpiadelor şcolare la care s-au calificat. FOTO Adevărul
Elevii nu pot lua parte la toate fazele finale ale olimpiadelor şcolare la care s-au calificat. FOTO Adevărul

Multe olimpiade naţionale ori sunt programate în aceeaşi zi, ori una după cealaltă, în oraşe diferite, la câteva sute de kilometri distanţă. În aceste condiţii, mai mulţi elevi suceveni au fost nevoiţi să renunţe la participarea la unele faze naţionale la care s-au calificat şi la care ar fi avut tot dreptul să participe.

Mai mulţi elevi suceveni sunt nemulţumiţi de modul în care a fost stabilit calendarul olimpiadelor şcolare naţionale în acest an. Practic, aproape toate competiţiile au fost programate în intervalul 1 – 8 aprilie 2018, ceea ce limitează dreptul elevilor de a participa la mai multe concursuri.

Elevii care au promovat toate fazele concursurilor şcolare şi care nu pot să participe la mai multe olimpiade din faza naţională sunt într-o situaţie nedreaptă pentru că toate concursurile au fost comasate într-o săptămână, ceea ce înseamnă că în aceeaşi zi au loc mai multe olimpiade naţionale în oraşe diferite.

Cu toate că acest calendar al olimpiadelor naţionale a fost uşor modificat, pe ultima sută de metri, mulţi elevi suceveni cu rezultate deosebite la fazele judeţene ale olimpiadelor şcolare s-au văzut nevoiţi să aleagă o disciplină în detrimentul alteia.

„Multe olimpiade naţionale ori sunt în aceeaşi zi, ori sunt una după cealaltă, în oraşe diferite, la câteva sute de kilometri distanţă. Din păcate pentru noi, cei mai buni olimpici la Matematică au renunţat în favoarea Informaticii, considerând-o mult mai atractivă”, a explicat profesorul de matematică Dan Popescu, directorul Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava.

Olimpicul David Turtureanu, elev în clasa a IX-a la colegiul menţionat mai sus, s-a calificat la patru olimpiade naţionale, şi anume la Fizică, Chimie, Informatică şi Astrofizică, dar din cauză că sunt programate una după cealaltă s-a văzut nevoit să renunţe la Chimie, fiind prea obositor să călătorească în capătul celălalt de ţară după un concurs pentru ca a doua zi să fie apt pentru un alt concurs naţional, la o altă disciplină.

„Am renunţat la Chimie pentru că era exact în ziua următoare după Informatică şi nu m-am simţit fizic în stare să fac faţă”, a precizat David Turtureanu, elev la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare”.

În situaţia lui mai sunt încă cel puţin alţi trei elevi care nu se vor prezenta la toate olimpiadele naţionale la care s-au calificat.

Cu această situaţie se confruntă şi trei elevi de la Colegiul Naţional „Petru Rareş“ din Suceava.

„Aceşti elevi au optat pentru disciplina pe care vor să o studieze mai departe. De exemplu, cei care vor să dea la Medicină au ales să participe la olimpiada de Biologie”, a explicat profesoara Daniela Dungeanu, director la Colegiul Naţional „Petru Rareş“.

Pentru competiţiile şcolare care vor avea loc în 2018/2019, Ministerul Educaţiei Naţionale va elabora un nou regulament de organizare şi desfăşurare până la sfârşitul lunii mai 2018.

Alte ştiri pe această temă:

Calificat pentru a doua oară la Olimpiada de Logică, un elev se pregăteşte intensiv şi câte cinci ore pe zi

Cum a ajuns o fetiţă de 9 ani olimpică la limba rusă, deşi nu studiază disciplina la scoală. „Pentru mine, este o limbă foarte frumoasă şi uşor de învăţat“

Olimpică la română, pasionată de dans, pictură şi şah, visează la o carieră în ştiinţe exacte: „La mine săptămâna începe cu o meditaţie la matematică“

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite