VIDEO FOTO Imagini din elicopter cu incendiul de pădure din vârful muntelui. 250 de persoane au lucrat 28 de ore pentru stingerea flăcărilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Incendiu puternic de pădure la limita judeţelor Suceva şi Bistriţa-Năsăud. FOTO: ISU Suceava
Incendiu puternic de pădure la limita judeţelor Suceva şi Bistriţa-Năsăud. FOTO: ISU Suceava

250 de persoane au lucrat timp de 28 ore pentru lichidarea unui incendiu de proporţii care a cuprins 15 hectare de pădure de conifere şi vegetaţia uscată în Munţii Bârgăului, la limita dintre judeţele Suceava şi Bistriţa Năsăud. Focarul incendiului a fost localizat cu ajutorul unui elicopter SMURD. Intervenţia a fost îngreunată din cauza vântului, a drumului inacesibil şi a distanţei mari faţă de sursele de apă.

Un puternic incendiu a izbucnit vineri dimineaţă într-o pădure de conifere din apropierea satului Dornişoara, comuna Poiana Stampei, în zona denumită Piciorul Zgârciului, la limita dintre judeţele Suceava şi Bistriţa-Năsăud.

Pădurea cuprinsă de flăcări se află în proprietatea Primăriei comunei Prundu Bârgăului din judeţul Bistriţa-Năsăud, fiind administrată de Ocolul Silvic privat Tihuţa-Colibiţa, dar se află pe teritoriul administrativ al judeţului Suceava.

Flăcările au cuprins 15 hectare de vegetaţia uscată, resturi de exploatare forestieră şi pădure de conifere.

Pentru lichidarea incendiului au fost mobilizaţi 95 de pompieri militari de la detaşamentele Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc, Rădăuţi şi Fălticeni şi gărzile de intervenţie Gura Humorului şi Vicovu de Sus, 80 de pompieri voluntari de la Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Prundu Bârgăului, 35 de lucrători silvici de la Ocolul silvic privat Tihuţa-Colibiţa şi 33 de militari de la unitatea militară a Ministerului Apărării Naţionale din localitatea Prundu Bârgăului.

Din cauza accesului dificil în zona cuprinsă de flăcări, pompierii militari au cerut intervenţia unui elicopter SMURD pentru a viziona focarul incendiului şi pentru a stabili modul de intervneţie pentru a împiedica extinderea flăcărilor.

După 14 ore de muncă, vineri seară cei 250 de pompieri, pădurari, militari şi voluntari au reuşit să oprească extinderea incendiului şi s-a trecut la lichidarea trepată a flăcărilor.

Sâmbătă la amiază incendiul era aproape lichidat, dar echipaje de pompieri supravegheau zona pentru a preveni reizbucnirea flăcărilor şi încă lucrau pentru depistarea cioatelor care ardeau mocnit.

„Intervenţia a fost foarte dificilă din cauza vântului deosebit de puternic, a drumului inaccesibil şi a distanţei mari faţă de surse de apă”, a explicat şeful Inspectoratului pentrul Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava, colonelul Ion Burlui.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite