Monumentul Unirii din Suceava a murit înainte de a prinde viaţă. Cele patru oferte primite de Primărie au fost respinse

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primăria municipiului Suceava. FOTO www.radiotop.ro
Primăria municipiului Suceava. FOTO www.radiotop.ro

În anul centenar, Primăria Suceava şi Consiliul Judeţean Suceava doreau să ridice în centrul municipiului reşedinţă de judeţ un monument dedicat Marii Uniri. Cele patru oferte depuse, ce au o valoare cuprinsă între 430.000 şi 1,04 milioane de lei, nu au primit avizul din partea comisiei de specialitate. În aceste condiţii, licitaţia trebuie reluată şi este greu de crezut că Monumentul Unirii va mai putea prinde viaţă în anul centenar.

Nici una din cele patru variante pentru monumentul Marii Uniri pe care Primăria municipiului Suceava vrea să-l facă în zona Palatului Administrativ nu a fost admisă la procedura de achiziţie publică iniţiată de municipalitate, întrucât soluţiile artistice avansate nu au obţinut punctajul minim de 50, fiind astfel descalificate, licitaţia urmând a fi reluată.

Primarul Ion Lungu a precizat că licitaţia va fi reluată. El a spus că nu poate face publice în detaliu respectivele soluţii deoarece sunt protejate de legislaţia privind drepturile de autor, însă a explicat că din punctul de vedere al comisiei, niciuna din variantele propuse nu avea legătură cu tema ca atare: Centenarul Marii Uniri.

„A fost o comisie de specialitate formată din domnul arhitect Gorcea, doamna Lucia Puşcaşu de la Artiştii Plastici, domnul Blănaru de la Direcţia pentru Cultură. Trei dintre lucrări reprezentau spirala ADN – ului, ca un fel de coloane ale infinitului, dar în diferite forme. Altă lucrare reprezenta un grup statuar cu steagul românesc”, a declarat Ion Lungu, adăugând că aceste soluţii artistice nu avea nimic în comun cu Unirea.

„Din păcate, licitaţia n-a fost câştigată. Cele patru oferte au fost descalificate. Trag speranţe că în acest an putem face acest monument al Marii Uniri dacă se adjudecă lucrarea aceasta în perioada următoare, fiindcă va veni făcută din fibră de sticlă şi cred că se poate finaliza în maximum două luni”, a declarat Ion Lungu.

Primarul a adăugat că sunt aşteptate pentru a fi analizate lucrări „expresive, simple şi legate de anul Unirii”. Despre cuantumul avansat ca fiind necesar realizării/transpunerii celor patru soluţii artistice respinse de comisie, Ion Lungu a spus că se situa între 430 de mii şi 1,04 milioane lei.

Alte ştiri pe această temă:

Un miner pensionar a restaurat singur un monument al eroilor lăsat de izbelişte în satul său natal

Povestea olimpicei la artă monumentală, specializată pe compoziţii cromatice. ”Îmi cumpăram mereu caiete de schiţe şi acuarele, iar la ore desenam”

Cea mai veche biserică din lemn de la sud de Carpaţi, unică în „Oltenia de sub munte“, în raiul de la Vaideeni

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite