Poliţiştii de la ţară nu sunt de găsit la Posturile de Poliţie: şefii de post ar urma să fie „legaţi” de birou în permanenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Posturile de Poliţie din mediul rural sunt mai mult închise decât deschise. FOTO Dănuţ Zuzeac
Posturile de Poliţie din mediul rural sunt mai mult închise decât deschise. FOTO Dănuţ Zuzeac

Mai mulţi primari din judeţul Suceava s-au plâns de faptul că posturile de poliţie pe care le conduc sunt mai des închise decât deschise. Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP) Suceava vrea ca şeful de post să fie cel care să răspundă solicitărilor primite de la localnici şi să nu mai facă parte din patrule intercomunale. Această problema va fi greu de rezolvat până când deficitul de personal nu va fi completat la nivelul IPJ Suceava.

În mai multe localităţii din judeţul Suceava, atât cetăţenii cât şi autorităţile locale reclamă faptul că posturile de poliţie sunt adesea închise. Aceştia nu îi blamează însă pe poliţişti, deoarece numărul lor redus nu le permite să ţină în permanenţă posturile deschise între 08.00 şi 16.00.

„În majoritatea localităţilor unde au avut loc întâlniri cu reprezentanţii ATOP, cetăţenii, primarii, consilierii locali, inclusiv lucrători de poliţie au solicitat regândirea locului şefului de post care trebuie să-şi desfăşoare activitatea  numai în comună, să nu mai fie folosit în misiuni de patrulare intercomunale, determinând ca postul de politie să rămână închis. Cetăţenii se consideră mai în siguranţă având postul de poliţie încadrat numeric şi calitativ, cu lucrători stabili în localitatea în care locuiesc”, se arată într-un raport al Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) Suceava.

Primarii cer astfel că şefii de post să nu mai fie folosiţi în misiune de patrulare şi ca aceştia să fie în permanenţă la posturile de poliţie pentru ca acestea să nu mai fie închise. Totuşi este foarte greu de crezut că aceste lucru ar putea avea loc în viitorul apropiat deoarece deficitul de personal la niveul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava este destul de mare.

„Considerăm că se impune o mai eficientă  implicare din partea secţiilor de poliţie rurală care are au arondate posturi de poliţie, pentru planificarea, organizarea şi desfăşurarea misiunilor de ordine publică în mediul rural”, au mai precizat reprezentanţii ATOP.

În ultima perioadă, zeci de poliţişti suceveni au ales să se pensioneze, în frunte cu fostul şef al instituţiei, comisarul şef Dorel Aicoboae. Aceştia au decis să se pensioneze după ce Guvernul României a anunţat că vrea să schimbe legea pensionării cadrelor militare şi a poliţiştilor.

Deşi deficitul de personal din cadrul IPJ Suceava este unul mare, reprezentanţii ATOP consideră că activitatea poliţiştilor suceveni din acest an a fost una pozitivă. Totuşi, ATOP  recomandă conducerii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului o mai bună coordonare a dispozitivului de siguranţă publică, în vederea descurajării climatului infracţional. ATOP mai recomandă creşterea deficitului de personal, având în vedere pensionările masive din ultima perioadă şi în special la subunităţile de poliţie din mediul rural, constatând totodată şi o dotare insuficientă cu tehnică IT.

Alte ştiri pe această temă:

Cazul poliţistului ucis. Sindicaliştii spun că au convenit cu premierul angajarea a 4.000 de oameni. Tudose cere mai întâi auditarea posturilor

Sindicatele din Poliţie anunţă proteste în faţa sediului PSD din Capitală din cauza salariilor şi a deficitului de personal

11 posturi de poliţie din Suceava stau să cadă. Conducerea IPJ Suceava a reuşit să obţină bani pentru repararea a jumătate dintre clădirile deteriorate

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite