Propaganda bolşevică declanşată în Basarabia la sfârşitul Primului Război Mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bolşevicii au încercat să-i convingă pe moldovenii din Basarabia că românii nu le vor binele şi că Armata Română a pătruns în ţară doar pentru a-i jefui. În tot acest timp, jafurile ruşilor au devenit ceva obişnuit.

La sfârşitul Primului Război Mondial, propagandiştii sovietici încercau să le insufle moldovenilor ideea că românii nu le vor binele şi că vor avea de suferit dacă va avea loc unirea dintre cele două state. Ruşii au creat haos şi dezordine în Republica Democrată Moldovenească. Jafurile comise de aceştia aveau loc zilnic, motiv pentru care moldoveni au cerut sprijinul Armatei Române pentru a restabili ordinea în ţară.

„Propaganda bolşevică avea un efect considerabil asupra ostaşilor moldoveni, nivelul conştiinţei naţionale a cărora era mai scăzut decât cel al conştientizării necesităţilor sociale. Încă din luna septembrie 1917, în Basarabia bolşevicii au început formarea comitetelor bolşevice”, a arătat istoricul moldovean Vitalie Ciobanu.

Bolşevicii s-au instalat în Chişinău prin intermediul militarilor din brigada „Front-Otdel”, extinzându-şi ulterio treptat influenţa atât asupra populaţiei civile, cât şi a armatei din Republica Moldova.

Ruşii confiscau toate bunurile din trenurile ce veneau din România spre Republica Moldova şi încercau să creeze un soi de armată care să-i oprească pe soldaţii români din a elibera capitala Chişinău.

„Bolşevicii şi-au continuat propaganda şi după intrarea trupelor române în Basarabia, declarând că ţăranii vor fi lipsiţi de pământ, care va fi reîntors marilor proprietari, încercând astfel să trezească nemulţumirea acestora. Această propagandă se desfăşura intens printre ostaşii moldoveni, majoritatea originari de la sat”, a mai precizat Vitalie Ciobanu.

Ruşii au început să le spună moldovenilor că românii au intrat în ţara lor doar pentru a o jefui. Ei chiar au lansat zvonul conform căruia soldaţii români au încărcat la Tighina trenurile pline cu stofă, haine şi zahăr, pe care le-au trimis în ţară.

„În pofida propagandei bolşevice, soldaţii au semnat un apel de susţinere a <<unicului organ democratic de conducere al Basarabiei>>. Propaganda bolşevică a avut o influenţă considerabilă asupra militarilor moldoveni. Ministrul Brăescu declara, în acest context, că <<în curând urmează să se formeze unităţi din ostaşi de 20-21 ani, ca elemente mai puţin infectate de virusul bolşevic>>. Acţiunile violente şi anarhia au fost stopate numai de trupele române care au intrat în Basarabia”, a concluzionat istoricul moldovean Vitalie Ciobanu.

Armata României a trecut peste Prut la data de 10 ianuarie 1918 şi a eliberat Chişinăul, iar ulterior, după câteva zile întreaga Basarabie. Bolşevicii au anunţat că nu vor părăsi ţara, însă în cele din urmă au fost nevoiţi să facă acest lucru. La mai bine de două luni distanţă de la acest eveniment urma să aibă loc unirea Republicii Democratice Moldoveneşti cu Regatul României.

Alte ştiri pe această temă:

Rememorarea celui mai controversat conflict armat din istoria României, în care armata bolşevică a asediat Galaţiul

100 de ani de la Revoluţia bolşevică.  Lenin, în roşu aprins: „Trebuie să tratăm insurecţia în chip marxist, anume ca pe o artă“

Liceanul care a stat închis opt ani în temniţele comuniste. A aşteptat degeaba americanii care să salveze România de bolşevici


 

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite