Spital aproape gata după un sfert de secol de lucrări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalul din Fălticeni ar putea fi terminat la aproape trei decenii de la începerea lucrărilor. FOTO Dănuţ Zuzeac
Spitalul din Fălticeni ar putea fi terminat la aproape trei decenii de la începerea lucrărilor. FOTO Dănuţ Zuzeac

Ministerul Sănătăţii a alocat opt milioane de lei pentru finalizarea spitalului din localitatea Fălticeni (judeţul Suceava), ale cărui lucrări au început în anul 1991. Această tranşă de bani ar fi suficientă pentru ca noul spital din Fălticeni să fie terminat.

Ministerul Sănătăţii a alocat opt milioane de lei pentru finalizarea spitalului din localitatea Fălticeni (judeţul Suceava), ale cărui lucrări au început în anul 1991. Această tranşă de bani ar fi suficientă pentru ca noul spital din Fălticeni să fie terminat.

„Am primit o nouă tranşă de bani, de această dată mai mare ca data trecută. Este un semn că Ministerul Sănătăţii doreşte ca lucrările de la noul spital să fie finalizate“, a declarat Vlad Morariu, managerul actualului spital din Fălticeni. Primarul municipiului Fălticeni, Cătălin Coman, se declară şi el mulţumit de faptul că această sumă de bani ar putea ajuta la terminarea unităţii medicale a cărei construcţie a fost începută în urmă cu aproape trei decenii.

„Am primit o sumă importantă de bani, care ne va ajuta să finalizăm acest obiectiv. Noi ne dorim să deschidem noul spital şi vreau să-i mulţumesc domnului ministru al sănătăţii pentru că şi-a respectat promisiunea făcută în momentul în care a fost inaugurată noua maternitate“, a spus Cătălin Coman, adăugând că speră ca spitalul să fie terminat cel târziu anul viitor.

Actualul spital, vechi de 150 de ani

Lucrările la noul spital din Fălticeni au fost demarate la doi ani după Revoluţie. Clădirea a fost realizată în proporţie de 95%, însă lucrările s-au blocat, bolnavii fiind trataţi în prezent într-un spital vechi de peste 150 de ani. Primul termen pentru finalizarea noului spital a fost anul 1995, după care au urmat alte şi alte termene, toate nerespectate. Proiectul iniţial a fost modificat de mai multe ori, din cauza modificărilor apărute în legislaţia din domeniul medical, a noilor cerinţe din domeniul sanitar, precum şi a situaţiilor de urgenţă.

Noua unitate medicală ar trebui să aibă 250 de paturi, săli moderne de operaţie, camere cu sistem de ventilaţie şi grupuri sanitare individuale, circuite pentru fluide medicale şi aparatură de ultimă generaţie şi ar trebuie să deservească o populaţie de 150.000 de locuitori din municipiul Fălticeni şi 20 de comune limitrofe. În anul 2000, lucrările au fost blocate, la aceea dată spunându-se că vor fi sistate defintiv şi invocându-se faptul că nici nu ar mai fi nevoie de un nou spital sau chiar de vechiul spital de la Fălticeni, ci cel mult de nişte secţii externalizate ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava. Motivul invocat era cel legat de distanţa mică între Fălticeni şi Suceava.

Lucrările pentru finalizarea noului spital din municipiul Fălticeni au fost reluate în anul 2011, când Ministerul Sănătăţii a alocat 20 de milioane de lei pentru demararea lucrărilor. În total pentru ridicarea unităţii medicale ar urma să fie cheltuiţi nu mai puţin de circa 40 de milioane de lei.

Actualul spital funcţionează cu şase clădiri dispersate pe cinci kilometri. Dintre aceste imobile, doar două au fost construite cu destinaţia de spital şi au o vechime de peste 150 de ani. Celelalte patru clădiri sunt amenajate în case particulare, şcoli şi grădiniţe. Imobilele în care funcţionează Secţia Dermatovenerice şi cel în care funcţionează Secţia de Obstetrică-Ginecologie şi Secţia Neonatologie sunt revendicate şi retrocedate către proprietarii de fapt, iar spitalul a devenit chiriaş.

Alte ştiri pe această temă:

Maternitatea unde incubatoarele au fost mutate cu tractorul de la Salubritate va fi deschisă după ce a scăpat de bacterii în timp record

De 12 milioane de lei este nevoie pentru ca un spital început în urmă cu aproape trei decenii să fie terminat

Maternitatea unde incubatoarele au fost mutate cu maşina de gunoi nu poate fi deschisă: e plină de bacterii

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite