Focar de scarlatină la o grădiniţă din Târgovişte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

DSP Dâmboviţa a constat trei cazuri de îmbolnăvire cu scarlatină la Grădiniţa Nr 16 din Târgovişte, declarând focar de colectivitate. La unitatea şcolară se vor tria zilnic copiii la intrarea în colectivitate în vederea limitării focarului de scarlatină.

Redăm integral comunicatul DSP Dâmboviţa în acest caz

"În data de 11 octombrie 2017, D.S.P. Dâmboviţa a fost informată de către medicul de medicină şcolară despre apartiţia a două cazuri de scarlatină la grupa mijlocie a Grădiniţei cu Program Prelungit numărul 16 din Târgovişte. 

În acest context, prin personalul de specialitate din Compartimentele Boli transmisibile şi igienă şcolară, s-au verificat modul de supraveghere zilnică a stării de sănătate a copiilor prin efectuarea triajului epidemiologic de către medicul de colectivitate, îndeplinirea atribuţiilor specifice personalului medico-sanitar, conform metodologiei de supraveghere a scarlatinei, condiţiile igienico-sanitare, precum şi stocurile de produse biocide şi materialele de curăţenie şi a modului de utilizare a acestora. Nu au fost constatate deficienţe. 

În cursul acestei dimineţi, a fost confirmat un al treilea caz de scarlatină, întrunindu-se condiţiile declarării unui focar de colectivitate. A fost demarată anchetă epidemiologică preliminară şi au fost dispuse şi alte măsuri specifice pentru limitarea focarului. 

În dată de 12.10. 2017, cu ocazia controlului efectuat în unitate de care inspectorii Serviciului de Control în Sănătate Publică, s-a constatat că grădiniţa este curat întreţinută în toate spaţiile utilizate şi că în unitate există materiale de curăţenie, detergenţi şi produse biocide în cantitate suficientă care sunt utilizate conform procedurilor de lucru. De asemenea, au fost efectuate operaţiuni de dezinfecţie a întregii unităţi cu prestator autorizat. 

S-au făcut recomandări privind intensificarea operaţiunilor de curăţenie şi dezinfecţie în unitate, aerisirea frecvenţa a sălilor de grupa ori de câte ori copiii desfăşoară activităţi în alte spaţii, creşterea concentraţiilor de produse biocide utilizate, cu supravegherea modului de preparare şi utilizare a acestora, supravegherea şi trierea zilnică a copiilor la intrarea în colectivitate, educaţia sanitară a părinţilor, personalului grădiniţei şi preşcolarilor, în vederea limitării focarului de scarlatină. 

DSP Dâmboviţa, va recolta probe biologice de la cazurile suspecte şi contacţii febrili şi/ sau cu angină eritematoasă, conform Metodologiei de Supraveghere a Scarlatinei în România. Unitatea de învăţământ va fi sancţionată contravenţional pentru neanunţarea la DSP Dâmboviţa a modificărilor intervenite în structura funcţională a acesteia"

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite