Ion Zegheru dă viaţă grădinilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Realizează pitici din poveşti, animăluţe de toate felurile dar şi piscine sau fântâni arteziene.

Cât e ziulica de mare, Ion Zegheru munceşte din greu la pitici de grădină, statuiete de curte sau fântâni arteziene. Se inspiră din desene animate sau pur şi simplu urmează cu precizie indicaţiile clienţilor. Este perioada în care gospodarii îşi curăţă grădinile şi le primenesc. Un pitic din poveşti umple parcă decorul şi îi dă viaţă.

„Mă inspir şi din solicitările clienţilor dar şi din ideile personale sau din desene animate. De asemenea, urmăresc atent piaţa externă pentru a fi la curent cu ce mai este nou în materie. Cei mai ceruţi în această perioadă şi până la sfârşitul verii sunt piticii, care au diferite ocupaţii: unii sunt bucătari, alţii sunt lăptari, alţii constructori. Îi fac în funcţie de solitările clienţilor mei. Piticii merg bine. Am o gamă variată de pitici. Am peste 100 de modele. Am de la pitici de poveste, ştrumfi, albă ca zăpada, de diferite dimensiuni (de la câteva zeci de centimetri până la peste un metru), dar fac şi altfel de statuiete, cum ar fi animăluţele sau păsările”, spune Ion Zegheru.

De departe însă, cel mai greu de realizat sunt cascadele sau fântânile arteziene. „Trebuie să ţii cont de dorinţele clienţilor şi trebuie să iasă ceva frumos din mâna ta pentru că o astfel de lucrare durează o viaţă. Nu schimbi o piscină sau o fântână arteziană de la un an la altul. În schimb însă, piticii îi fac pe bandă rulantă. Sunt realiaţi din ciment. Am încercat să îi fac şi din fibră de sticlă dar se degradează în timp. Nu rezistă vopseaua pe ei mai mult de trei sezoane”, ne explică meşterul.

A realizat statuia lui Nicolae Bălcescu

Cel care dă viaţă piticilor de poveste a realizat însă şi personaje de notorietate ale istoriei României. Este vorba de scriitorul Nicolae Bălcescu, un membru marcant al Revoluţiei din 1848. „Am realizat însă şi statuiete mai serioase. M-a rugat cineva de la o primărie să fac statuia lui Nicolae Bălcescu. A venit cu schiţa la mine şi i-am făcut-o identic. Este greu până faci un mulaj pentru că apoi, totul vine de la sine. Această formă se poate utiliza de mai multe ori, în funcţie de complexitatea piesei. Dacă piesele sunt mai compleze, matriţele nu rezistă foarte mult în timp”, spune dâmboviţeanul.

Preţuri între 10 şi 100 de lei

Dacă v-aţi gândit vreodată să vă decoraţi grădina cu pitici de poveste, aflaţi că o astfel de piesă costă între 10 şi 100 de lei, în funcţie de mărime. „Am piese care costă sub zece lei, cum ar ciupercuţele, iepuraşii, pitici mai mici, veveriţe, care nu necesită material mult sau volum mare de muncă. Automat, piesele mai mari pot ajunge şi la peste 100 de lei. Statuietele rezistă foarte mult. Vopselurile acrilice rezistă până la zece ani. Nu am primit nicio reclamaţie că s-ar fi decolorat şi am lucrări de ani de zile. Mă ajută îndeaproape soţia mea. Eu fac stauetele iar soţia mea le pictează. Dacă nu le dai un anumit farmec, nu sunt atrăgători. Trebuie să ştii să şi foloseşti culorile. Chipul trebuie să fie zâmbitor”, mai spune făuritorul de pitici.
Dacă vreţi să vedeţi întreaga gamă de lucrări realizate de Ion Zegheru, accesaţi paginile de internet „ornamentedegradina.blogsport.com” sau „piticidegradina.webs.com”.

Întrebări şi răspunsuri:
Cum v-aţi gândit la afacerea asta?


La început a fost o necesitate. Am cumpărat nişte stâlpişori de terasă pentru că eram cu casa în construcţie iar când am extins terasa, nu l-am mai găsit pe cel care mi-a furnizat stâlpii. Singurele soluţii ar fi fost fie să fac îmi fac eu singur stâlpişori, fie să renunţ la acea terasă. Atunci am recurs la varianta de a încerca să fac şi eu unii asemănători. Am încercat şi mi-a ieşit. Apoi i-am mai făcut unui prieten, iar solicitările au început să curgă.

Copiii stau pe lângă dumneavoastră când lucraţi?


Da. Stau pe lângă mine şi ar vrea şi ei să mă ajute, să îi pun la treabă. Deocamdată însă nu îi las decât la treburi minore. Dar uşor, uşor, voi creşte numărul angajaţilor şi o să am un sprijin de nădejde din partea lor. Le fac şi un bine pentru că îi obişnuiesc cu munca fizică. Fără ea nu vor ieşi oameni. Munca trebuie să meargă în paralel cu cartea.

Ce îi place?
Îmi place să mă relaxez în fiecare weekend pentru a-mi reface forţele. Îmi place  să îmi petrec timpul în aer liber, la munte, în pădure sau în mijlocul naturii, alături de familia mea. Weekendul este singura perioada de răgaz pentru mine.
Ce nu îi place?
Nu îmi place indiferenţa oamenilor faţă de mediul în conjurător. La tot pasul vezi gunoaie lăsate în urmă de persoane certate cu bunul simţ. Nu îmi place invidia celor care mă cunosc şi se manifestă prin bârfă şi vorbe fără rost.

Profil:
Nume: Ion Zegheru
Născut la 1 iulie 1970
Localitatea: Gheboieni
Studii: liceul şi şcoala tehnică
Familie: căsătorit, trei copii, Sandi (11 ani), Ana (8 ani), Mihai (7 ani)

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite