Legea achiziţiilor publice, criticată de Corneliu Ştefan, vicepreşedinte al CJD: „Ne blochează activitatea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În Monitorul Oficial de luni, 23 mai 2016, a fost publicată nouă Lege a achiziţiilor publice
În Monitorul Oficial de luni, 23 mai 2016, a fost publicată nouă Lege a achiziţiilor publice

Legea 98/2016 privind achiziţiile publice este criticată de vicepreşedintele CJ Dâmboviţa, Corneliu Ştefan. În opinia sa, legea actuală nu numai că nu a adus o îmbunătăţire a activităţii, dar a adus un blocaj în administraţie.

"Această lege a blocat autorităţile locale, primăriile şi consiliile judeţene din ţară şi demersurile privind achiziţiile publice sunt foarte greoaie. În primul rând, toate IMM-urile şi toate firmele mici care, în opinia mea, reprezintă motorul economiei nu pot să mai participe la nicio licitaţie dacă n-au experienţă similară. Este un semnal de alarmă pe care îl trag: în România, în judeţul Dâmboviţa, nicio firmă mică ce nu are o experienţă similară în orice fel de domeniu nu poate să mai participe la nicio achiziţie publică a unei autorităţi publice locale. A doua problemă este aceea de a obliga autoritatea contractantă de a comunica rezultatul evaluării la fiecare etapă de evaluare cu posibilitatea contestării acesteia i perioada foarte mare de soluţionare a contestaţiei. Am făcut un calcul şi o simulare: o achiziţie publică, indiferent de valoarea ei, poate să dureze între 285 şi 305 zile. Am mai multe puncte de vedere, împreună cu domnul preşedinte Ţuţuianu am făcut aceste amendamente şi prima metodă de a ajunge la Parlament şi la Guvern este prin UNCJR", a declarat Corneliu Ştefan.

În Monitorul Oficial de luni, 23 mai 2016, a fost publicată nouă Lege a achiziţiilor publice. Astfel, Legea nr. 98/2016 devine cadrul normativ de referinţă pentru achiziţiile publice efectuate în România, cadru pe care îl vor urmă autorităţile publice contractante atunci când cumpără bunuri, servicii sau lucrări.  

Autoritatea contractantă poate achiziţiona direct produse sau servicii la care valoarea estimată a fiecărei achiziţii este mai mică de 132.519 lei, exclusiv TVA. 

În cazul în care se achiziţionează lucrări, încredinţarea directă se face când valoarea estimată a fiecărei achiziţii de lucrări este mai mică de 441.730 lei, exclusiv TVA. 

De la ce valori trebuie organizate proceduri de licitaţie 

O autoritate publică contractantă organizează procedurile de licitaţie prevăzute de prezenţa lege dacă valorile estimate fără TVA sunt mai mari sau egale cu următoarele plafoane: 

1. pentru lucrări - valoarea estimată a contractelor de achiziţie publică sau a acordurilor cadru depăşeşte suma de 23.227.215 lei, exclusiv TVA; 

2. pentru produse şi servicii - valoarea estimată depăşeşte 600.129 lei, exclusiv TVA; 

3. pentru servicii cu caracter social sau alte servicii specifice reglementate prin această lege - valoarea estimată depăşeşte 3.334.050 lei, exclusiv TVA.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite