Povestea Liceului Militar de la Mănăstirea Dealu, unde au fost instruiţi şi educaţi Regele Mihai şi legionarul Corneliu Zelea Codreanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mănăstirea Dealu  a dăpostit între 1912 şi 1940 Liceul Militar „Nicolae Filipescu”, unde a studiat şi Corneliu Zelea Codreanu, fondatorul naţionalismului-creştin românesc, dar şi Regele Mihai
Mănăstirea Dealu  a dăpostit între 1912 şi 1940 Liceul Militar „Nicolae Filipescu”, unde a studiat şi Corneliu Zelea Codreanu, fondatorul naţionalismului-creştin românesc, dar şi Regele Mihai

Un fost primar al Bucureştiului, care a adus pentru prima dată în Capitală tramvaiul electric, a pus bazele liceului militar de la Mănăstirea Dealu, unic la acea vreme în ţara noastră. Nicolae Filipescu a  copiat modelul din marile ţări industrializate, precum Germania, Franţa sau Marea Britanie şi a construit lângă Târgovişte un liceu care a dat ţării mari generali şi conducători.

Mănăstirea Dealu a dăpostit între 1912 şi 1940 Liceul Militar „Nicolae Filipescu”, unde a studiat şi Corneliu Zelea Codreanu, fondatorul naţionalismului-creştin românesc, dar şi Regele Mihai. 

Piatra fundamentală a acestui liceu s-a pus la 4 iunie 1912, iar prima promoţie, formată din 24 de tineri, a ieşit de pe băncile şcolii trei ani mai târziu. 

image

O eră nouă

“Punând tremelia acestei şcoale, cred că înzestrăm armata cu o instituţiune de folos şi că prin ea  armata aduce şi o contribuţiune activităţii culturale a ţării”, cuvântare ţinută de Nicole Filipescu la punerea pietrei fundamentale şi care cuprinde cât se poate de lămurit, programul de viitor al noului aşezământ. 

Regele Mihai  a urmat cursurile Liceului Militar în anul 1933.

“De la restauraţie, şcoala de la Dealu a pornit pe vechiul făgaş. Entuziasmul începutului împletit cu necesităţile  actualului,  fac ca Liceul Militar “Nicolae filipescu” să fie, din nou, şcoala de elită a  a neaului.  Majestatea Sa Regele Carol  al II lea,  înscrie printre elevii  şcolii pe Măria sa Mihaiu, Marele Voievod de Alba Iulia”, se arată în “Manastirea Dealu si Liceul Militar Nicolae Filipescu” , Targoviste , 1932, a Pr. Dr. C. Nitescu.

image
image

Corneliu Zelea Codreanu 

Corneliu Zelea Codreanu (1899 - 1938) a fost liderul carismatic al extremei-drepte naţionalist creştine din România interbelică, al partidului Garda de Fier sau al Legiunii Arhanghelul Mihail (cunoscuţi şi sub numele de Legionari, Mişcarea Legionară sau neoficial, „Cămăşile Verzi”).  Legionarii i-au atribuit lui Zelea Codreanu titlul de Căpitanul, acesta având controlul absolut al organizaţiei până la moartea sa, în timpul detenţiei.

El a făcut parte din prima promoţie de elevi ai Liceului Militar. A urmat cursurile şcolii primare la Iaşi şi Huşi, iar între anii 1912-1916 a fost înscris la liceul militar de la Mănăstirea Dealu.

image

Ordin de evacuare

Din 16 noiembrie 1916 s-a primit ordinul de evacuare a instituţiei la Iaşi din cauza ocupării teritoriului naţional de duşmani. O parte din elevi au urmat din 20 aprilie 1917 până în 1 iulie 1918 liceul militar reunit din garnizoana Dorohoi.

În noua conjunctură politică după primul război mondial, Liceul Militar de la Mănăstirea Dealu şi-a reînceput activitatea în garnizoana Târgovişte, în vechiul local al şcolii.

Din 25 octombrie 1930, conform tradiţiei stabilite de înaintaşii săi, regele Carol al II-lea l-a înscris pe Mihai, fiul său şi Voievod de Alba-Iulia, în evidenţa liceului.

image

Şcoala copiilor de trupă

Înainte de a se înfiinţa Liceul Militar, la începutul veacului al XX-lea, la Mănăstirea Dealu s-a mutat Şcoala copiilor de trupă. Abia din 1912 s-a înfiinţat liceul militar “Nicolae Filipescu", purtând numele celui care a stăruit mult la înfiinţarea sa. Cu acest prilej s-au înlocuit toate clădirile perimetrale, din vechiul ansamblu păstrându-se numai biserica şi clopotniţa. Fostele chilii au fost înlocuite cu un rând de clădiri cu etaj ce au transformat mănăstirea într-o cazarmă.
 

Clădirile acestui liceu, care înlocuiseră edificiile fostei mănăstiri, s-au prăbuşit la cutremurul din 1940.Body

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite