Timp liber: „Noul Ierusalim”, cetatea sfântă din Glodeni Vale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comunitatea creştină de la biserica din localitatea dâmboviţeană funcţionează după reguli proprii. Dincolo de porţile impunătoare din lemn masiv, călugării şi maicile sculptează, pictează şi fac rugăciuni pentru binele omenirii.

În Glodeni Vale există o comunitate de creştini ortodoxi izolată, care trăiesc la biserica “Noul Ierusalim”, aşa cum au denumit-o, şi care au modul lor propriu de a-şi manifesta religiozitatea. “Biserica noastră se află în dialog cu cei de acolo, pentru ca modaliteatea lor de exprimare a credinţei să fie integrată cât mai fidel canonicităţii tradiţiei spiritual răsăritene. La «Noul Ierusalim» există şi un atelier realizat de soţii Zidaru, cunoscuţi artişti plastici”, a declarat pentru Adevărul de Seară Marian Puiescu, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Târgovişte.

Puteţi vizita “casa întâlnirii” sau “grădina întâlnirii”

Grădina acestei biserici este un spaţiu impunător, prin porţile de lemn ce acoperă aproape în totalitate ceea ce se află dincolo de ele. Adepţii acestui stil de viaţă se ocupă cu diverse îndeletniciri precum pictura şi sculptura, dar şi redactarea unei reviste lunare şi chiar a unei cărţi. Complexul creştin este format din “căsuţa din deal”, locul unde îşi petrec cea mai mare parte din timp, “casa întâlnirii”, “grădina întâlnirii”, cu amfiteatru de festivităţi cultural-creştine, “cortul întâlnirii” şi zece fântâni. Tocmai pentru că nu vor să aibă de-a face cu lucrurile moderne, nu ne-au permis să îi pozăm. În schimb, au fost de accord să stea de vorbă cu noi. “Ştim că oamenii de aici au o părere greşită despre noi, însă cu timpul unii dintre ei au înţeles că suntem şi noi oameni normali, devotaţi lui Dumnezeu. S-au mai schimbat şi ei”, mărturisesc aceştia.

Trăiesc sănătos

Sunt imuni la tot ceea ce este nou în societate. Sunt vegetarieni, iar toate preparatele sunt făcute de către aceştia şi nu cumpărate. Nu folosesc televizorul şi renunţă la adoptarea unui stil de viaţă cât mai comod. Nu au nevoie de bani şi nici de alte bunuri, au acolo tot ce le trebuie. “Noi n-avem nevoie de alimente sau de bani, dacă cineva doreşte să ne ajute poate cumpăra icoanele noastre. Degeaba mergeţi la mănăstiri să daţi bani şi credeţi că e ca într-o bancă şi aveţi ceva asigurat, pentru că nu este aşa. Dacă nu-ţi îmbunătăţeşti viaţa, dacă nu devii mai bun, nu reuşeşti să te apropii de Dumnezeu şi rugăciunile plătite nu ajung la El”, spune o maică în vârstă de 27 de ani.
Creştinii de la “Noul Ierusalim” sunt oameni primitori, sociabili şi îi tratează cu ospitalitate pe cei ce îi vizitează. Turiştii au ce vedea acolo, biserica având un stil unic, aparte, diferit de restul bisericilor din ţară. “Sunt artişti, sculptează foarte frumos în lemn. Chiar dacă convingerile lor religioase sunt uneori exagerate, aceştia sunt creştini adevăraţi”, spune Maria Stan, o enoriaşă care a avut ocazia să-i cunoască.
Citat: “Am fost acolo şi am văzut biserica. M-au fascinat porţile imense de la intrare, care ascund tot ce se află în curte, dar şi cupola bisericii, construită în scări. Este o construcţie ce merită văzută măcar o dată”, spune Oana Despa, o tânără de 18 ani.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite