Rezervația de castani de la Tismana, salvată de la distrugere de un proiect cu finanțare europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proiectul a fost lansat la sfârșitul acestei săptămâni
Proiectul a fost lansat la sfârșitul acestei săptămâni

Un proiect, în valoare de două milioane de euro, care a fost lansat la sfârșitul acestei săptămâni, își propune să salveze castanii din rezervația naturală de la Tismana, care sunt afectați de o boală foarte nocivă.

Castanii sunt pericol, pentru că o mare parte dintre ei sunt afectați de o ciupercă și se usucă. Boala este cunoscută sub numele de «cancerul castanului» și va fi eradicată cu ajutorul unor injecții cu soluții speciale. Proiectul se derulează prin Agenția pentru Protecția Mediului(APM) Gorj, iar coordonatorul proiectului este Elisabeta Juveloiu, specialist biodiversitate din cadrul instituției.

Proiectul  «Managementul conservativ al habitatelor Nordul Gorjului de Vest, judetul Gorj“ se va derula pe o perioadă de cinci ani și constă în plantări de castani pe suprafețele distruse, tratamente aplicate castanilor afectați de „cancer“ și restaurarea unei suprafeței de jneapăn: „Principalele rezultate așteptate în urma implementării acestui proiect constau în: restaurarea a zece hectare distruse de arbuști jneapăn, reconstrucția ecologică a 60 ha de pădure de castan prin metode biologice și silvice pentru tratarea cancerului castanului, restaurarea prin plantări de castani a unei suprafețe de 25 hectare și realizarea de infrastructuri adecvate de conservare a habitatelor restaurate. În unele zone ale rezervației de castani gradul de afectare este și de sută la sută, iar alte suprafețe sunt de 50%. Acolo unde castanii sunt afectați 100%, o să reconstruim total, prin plantări de puiet, iar acolo unde este mai puțin o să se facă tratamente biologice. Proiectul se va întinde pe o durată de cinci ani, pentru că timp de trei ani se vor produce puieții, în cel de-am patrulea an se plantează, iar în anul cinci se fac completări de goluri“, a precizat Elisabeta Juveloiu.
 
Proiectul este derulat Agenția pentru Protecția Mediului Gorj, în parteneriat cu Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice (ICAS)Brașov și Administrația SCI-ului Nordul Gorjului de Vest. Este singurul de acest gen aprobat la nivelul agențiilor pentru protecția mediului din toată țara. O altă componentă a proiectului este realizarea de investiții pentru atragerea turiștilor. „Se vor marca drumuri, trasee turistice și se vor realiza panouri informative. Centrele de informare vor fi la Tismana și Padeș. Vor fi angajate două persoane acceptate de Uniunea Europeană și vor avea statut permanent. În primii doi ani și jumătate vor fi plătiți de către Uniunea Europeană, iar în următorii doi ani de beneficiar, Nordul Gorjului de Est“. Proiectul beneficiază de un buget total de aproape două milioane de euro de euro, fiind finanțat în egală măsură de către Comisia Europeană prin Programul Life + Natură și Biodiversitate și de către Guvernul României. Perioada de desfășurare este de cinci ani.

Tismana este o localitate care are pe teritoriul ei 100 hectare de castani și care se diminuează în fiecare an din cancerului castanului. „În fiecare an sunt tăieri de 40-50 metri cubi de arbori maturi care se usucă. Vrem să ne implicăm în acest proiect foarte mult pentru că dorința mea este găsirea de noi modalități de atragere a turiștilor. Începând din acest an o să organizăm o sărbătoare a castanilor, care, de anul viitor, va fi inclusă în programul de manifestări culturale al județului“, a spus Marian Slivilescu, primarul localității Tismana.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite