VIDEO FOTO Petrecere câmpenească de Sfântul Trifon la Bălăneşti. Cum s-au distrat autorităţile şi localnicii cu mâncare la ceaun, pe acordurile lăutarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viile şi livezile din comuna Bălăneşti, au fost sfinţite, astăzi, de Sfântul Trifon, pentru a fi ferite de intemperii. După slujba religioasă susţinută de preotul comunei a urmat o petrecere câmpenească de la care nu au lipsit lăutarii şi mâncarea la ceaun.

Vremea ploioasă şi terenul noroios nu i-au oprit pe localnici să participe în număr mare la sărbătoarea de Sfântul Trifon. Şi autorităţile au fost prezente la eveniment. Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, subprefectul de Gorj, Sorin Arjoca, dar şi conducerea Primăriei comunei Bălăneşti au luat parte la procesiunea religioasă şi la petrecerea câmpenească. 

«Botezul viilor», aşa cum este denumită manifestarea de la Bălăneşti, de Sfântul Trifon, a început printr-o slujbă religioasă susţinută de preotul paroh Constantin Bălăeţ. Cei prezenţi au înălţat rugăciuni, pentru ca viile şi livezile să fie ferite de dăunători şi de vremea rea.

„În această zi de sărbătoare, după sfânta şi Dumnezeiasca slujbă în care cinstim pe Sfântul Trifon, ocrotitorul viilor, pomilor, grădinilor şi a tuturor ogoarelor, încât s-a menţinut şi la noi tradiţia prin care în fiecare an se face sfinţirea apei, citim rugăciunea Sfântului Trifon şi să-i mulţumi lui Dumnezeu pentru anul care a trecut şi începerea unui nou anotim şi începerea unor recolte bogate“, a spus preotul paroh Constantin Bălăeţ. 

Mâncarea la ceaun şi lăutarii, ingredintele“ de bază ale petrecerii

După slujba religioasă, a urmat o petrecere câmpenească. Mâncarea a fost pregătită într-un mod tradiţional. Cei prezenţi au degustat varză şi carne de oaie la ceaun, dar şi vin provenit din producţia lui Vasile Cochină. Artiştii de la Ansamblul «Maria Lătăreţu» au asigurat atmosfera muzicală. Petrecerea a fost o reuşită, în ciuda ploii. 

Liliana Caşotă, în vârstă de 63 de ani, localnică, spune că la manifestare vin de la un an la altul tot mai multe persoane: „Este o sărbătoare foarte frumoasă şi parcă de la un an la altul devine şi mai deosebită. La început, nu au fost aşa mulţi oameni, dar acum vin foarte mulţi. De când a reînviat sărbătoarea aceasta, recoltele sunt ferite de pericole. Stropim grădinile şi livezile cu apă sfinţită şi nu mai avem probleme“.

Recoltele sunt protejate

Manifestarea datează din timpuri străvechi, dar a fost întreruptă o bună perioadă. În urmă cu şase ani, la iniţiatia lui Vasile Cochină, preşedintele Asociaţiei Viticole «Dealul Bălăneşti», sărbătoarea a fost reluiată.

Vasile Cochină spune că, de când organizează sărbătoarea de Sfârntul Trifon, recoltele au fost mai ferite de temperaturi scăzute:  „Sfântul Trifon pe care îl sărbătorim astăzi este ocrotitorul viilor, livezilor, holdelor şi a tot ce este vegetal. Parcă nu mai sunt geruri aşa de mari şi căderi de poroducţie din cauza gerurilor“. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite