Calendarul de ceapă: cum va fi anul 2016, conform predicţiilor unui „meteorolog“ neobişnuit. Care luni vor fi cele mai secetoase şi când va ploua cel mai mult

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Satul Dâmbu, comuna Sânpetru de Câmpie – judeţul Mureş, tradiţia Calendarului de Ceapă se păstrează şi astăzi. Tanti Iustina află de fiecare dată înaintea meteorologilor cum va fi vrema în noul an şi păstrează cu sfinţenie învăţăturile din moşi-strămoşi. Înainte de orice, femeia spune o rugăciune şi îl roagă pe Dumnezeu să fie milostiv cu cei credincioşi, cu toate culturile oamenilor şi să le dea un an bun.

Calendarul de ceapă reprezintă cea mai veche prognoză meteorologică de pe plaiurile româneşti. Ţăranii ştiau, în urmă cu sute de ani, cum va fi vremea în următorul an şi de cele mai multe ori predicţiile calendarului de ceapă se adevereau.

Tanti Iustina Sărmăşan are 72 de ani şi locuieşte în satul Dâmbu, comuna Sânpetru de Câmpie. A învăţat să facă an de an calendarul de ceapă şi spune că îl ştie de la bunica ei. Anul acesta l-a făcut din nou şi ştie deja care va fi cea mai secetoasă lună a anului şi care va fi plină de precipitaţii.

image

„Pentru a face calendarul de ceapă avem nevoie de o ceapă mare, de un calendar, creştin ortodox – folosim noi de zeci de ani şi de sare. Ceapa aleasă se taie în jumătate şi se aleg apoi foiţele de ceapă. Acestea se denumesc şi se aşează pe calendar, în dreptul lunilor. Peste fiecare foaie de ceapă se pune sare, în cantitate egală. Calendarul de ceapă trebuie făcut neapărat în noapte de revelion. Doar atunci iese cum trebuie. Astfel, înainte de ora 12 am pus sarea în foile de ceapă şi aşteptăm până dimineaţa. Calendarul îl punem undeva unde să nu fie atins de razele soarelui a doua zi dimineaţa. Astfel, vom vedea cum va fi anul din punct de vedere al vremii”, explică Iustina Sărmăşan, vârstinca din satul Dâmbu

image

După cantitatea de apă adunată în fiecare foaie de ceapă se poate vedea care dintre lunile anului va fi cea mai ploioasă si care va fi secetoasă. Dacă într-o foaie nu este apă deloc, acea lună va fi secetoasă, iar o foaie plină de apă prevesteşte că luna respectivă va fi ploioasă. Potrivit calendarului de ceapă de anul acesta, predicţiile meteorologilor pentru luna ianurie se adeveresc: va ninge şi vor cădea precipitaţii.

„În ianuarie se vede că sarea pusă în foaia de ceapă a lăsat destul de multă apă. Asta înseamnă că ianuarie vine cu ninsori sau cu ploi, în funcţie de zona geografică. Februarie va fi uscat şi geros, iar în martie din nou vom avea ploi şi ninsori. August şi octombrie se anunţă cele mai secetoase luni, iar noiembrie şi decembrie 2016 sunt lunile în care ceapa a lăsat cea mai multă apă”, mai spune tanti Iustina

Doamna Iustina e femeie credincioasă şi niciodată nu face calendarul de ceapă, fără să spună o rugăciune. Ea crede că doar Dumnezeu ştie cum va fi anul şi Îl roagă să fie bun şi milostiv cu cei care lucrează pământul. Satul Dâmbu se află într-o zonă de câmpie, în judeţul Mureş şi oamenii sunt foarte gospodari. Depind de roadele pământului, aşa că vremea de cele mai multe ori îi influenţează direct.

Pentru ca tradiţia calendarului de ceapă să nu se piardă, doamna Iustina vrea să îşi înveţe copiii şi nepoţii să facă acest calendar în fiecare an şi să respecte zilele de sărbătoare. Deşi vorba ţăranului zice că „pământul nu are sărbătoare”, bătrânii ştiu că cei care muncesc în zilele Domnului vor avea pagubă la strânsul recoltelor. 

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite