Colaci la Biserică, salturi peste foc şi dansuri populare de Bobotează, în satele mureşene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În tradiţia populară românească, Boboteaza este şi o sărbătoare dedicată purificării naturii, şi mai ales a apelor, de forţele răului. În Mureş, oamenii merg la biserică, ducând cu ei zeci de colaci pe care îi aşează apoi în vârful prapurului.

Tradiţia spune că, în funcţie de numărul colacilor vom afla cum va fi noul an,  faţă de cei precedenţi. De Bobotează, femeile din localitatea mureşeană Ibăneşti pregătesc zeci de colaci şi îi duc la biserică. Oamenii locului spun că, în funcţie de numărul colacilor vom afla cât de roditor va fi anul în care am intrat. Sătenii spun că cine va gusta din colacii aduşi la biserică de Bobotează va fi sănătos şi ferit de rele, tot anul.

În Sântana se sărea peste foc


Unele obiceiuri, deşi bogate cu un farmec aparte, nu mai sunt respectate cu regularitate. În seara de Bobotează, tinerii din comuna Sântana de Mureş obişnuiau să se adune pe un deal, unde aprindeau un foc de tabără şi îşi puneau câte o dorinţă. Tradiţia îl obliga pe fiecare participant să îşi strige dorinţa în gura mare, în timp ce sărea peste foc, iar dorinţa fiecăruia se îndeplinea doar dacă jarul se ridica în timpul săriturii.

"Jocul însuraţilor" în Solovăstru

În a doua zi de Bobotează, în comuna Solovăstru va avea loc “Jocul Însuraţilor”, eveniment care va începe la ora 19.00 şi la care sunt invitaţi să participe în port popular toţi însuraţii din comună şi de pe Valea Gurghiului. Obiceiul a fost reîmpământenit în ultimii trei ani de către Ansamblul “Dor solovăstrean”, care şi-a dorit cu orice preţ să aducă acest obicei în actualitate.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite