Mâncarea lui Dracula ajunge pe mesele englezilor de Halloween, chiar şi la Casa Regală Britanică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un sos special din prune şi usturoi, de culoarea sângelui, care poartă numele lui Dracula, va ajunge pe mesele englezilor de Halloween, inclusiv la Casa Regală Britanică.

Jim Turnbull (60 de ani) este un alt străin care s-a îndrăgostit de România după ce Prinţul Charles a început să-i facă reclamă ţării noastre. Bărbatul a deschis un mic atelier în satul mureşean Saschiz, de unde livrează anual mii de litri de sirop de soc şi mii de borcane de gem, toate preparate după reţete tradiţionale româneşti. Ultima „găselniţă“ este un sos de prune cu usturoi numit „Dracula’s Delight“, care va ajunge în perioada Halloween-ului pe rafturile magazinului Casei Regale Britanice.


Aceste produse româneşti sunt nelipsite din magazinul Casei Regale şi de pe rafturile a trei supermarketuri mari din Anglia. Mica afacere se numeşte „Pivniţa bunicii“, iar produsele preparate aici i-au adus englezului, în 2013, şi bani frumoşi: circa 90.000 de euro.

Goana după soc

Povestea afacerii a început din anul 2010, când Turnbull a dechis un atelier la Saschiz şi a trimis, pentru prima oară, în Anglia, 1.000 de litri de sirop de soc. Englezii au fost fascinaţi de aroma cu totul aparte a băuturii şi au revenit cu comenzi şi în 2011.

„Ştiam că în România florile de soc au o aromă unică. Mi-a plăcut socata şi am dus-o mai departe în Anglia. Am ştiut că va deveni o băutură căutată în Anglia“, a declarat Jim Turnbull. În timp, comenzile au crescut, iar anul acesta aproape 60.000 de litri de sirop de soc a fost trimis în Marea Britanie.

image

 „Sosul «Dracula’s Delight »merge în Anglia pentru că în preajma sărbătorii de Halloween se consumă multe produse picante, cu usturoi, cu ceapă, care să aminteasca de vampiri. Pe etichetă este imprimată Biserica Săsească din Saschiz, se văd dealurile şi liliecii, iar Jim Turnbull a venit cu ideea numelui“, spune Ioana Mihai, directorul general al firmei create de englez la Saschiz, cea care are grijă ca afacerea să meargă chiar şi atunci când proprietarul ei nu se află în ţară.

Sosul din prune cu usturoi nu există încă pe piaţa românească, iar englezii îl vor servi lângă carne. La fel ca şi sosul de gutui cu ceapă roşie, cu care se delectează scoţienii. Un borcan din „Mâncarea lui Dracula“ se va vinde cu 6 lire. De asemenea, în Anglia o sticlă de jumătate de litru cu suc de soc se vinde cu 7 lire.

Joburi pentru localnici

„Am deschis atelierul la Saschiz pentru că am vrut să dau de lucru oamenilor. Am plătit zeci de români ca să adune soc din mai multe părţi. Am dat 2 lei pe kilogram şi am colectat anul acesta peste 40 de tone de soc“, mai spune Ioana Mihai, directorul general al firmei. Atelierul de la Saschiz aprovizionează lanţurile de magazine Waitrose şi Sainsbury cu suc de soc şi salcâm. „Alteţa Sa Regală Prinţul Charles a gustat gemurile din «Pivniţa bunicii». A comandat gemul de caise şi mierea de flori sălbatice de pajişte“,  a mai spus Ioana Mihai.



CIFRA: Circa 6 lire va costa în Anglia sosu din prune şi usturoi numit „ Dracula’s Delight“.

image

Citeşte şi:

Legenda Uriaşilor şi gemul de rubarbă din Saschiz, magnet pentru străini

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite