Şpagă de 50.000 de euro în justiţie negociată în Ungaria de frica SRI: „Dosarul este pe un complet bun”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Două cazuri de corupţie din justiţie scot la iveală teama de interceptările SRI FOTO Arhivă
Două cazuri de corupţie din justiţie scot la iveală teama de interceptările SRI FOTO Arhivă

Un dosar de corupţie aflat pe rolul Curţii Supreme, în care un fost judecător de la Curtea de Apel Oradea este judecat pentru trafic de influenţă, scoate la iveală modul în care judecătorul ar fi negociat mita în Ungaria, acolo unde SRI nu îl poate intercepta. Într-un caz similar, detaliile unei şpăgi de 50.000 de euro, tot pentru mituirea unui judecător, au fost stabilite într-un hotel din Serbia.

Dosarul în care fostul judecător al Curţii de Apel Oradea, Mircea Puşcaş, a fost condamnat, în primă instanţă, la patru ani de închisoare cu executare pentru vânzarea unei sentinţe scoate la iveală modul în care fostul magistrat a pus la punct detaliile şpăgii. Locuind aproape de graniţa cu Ungaria, Puşcaş şi denunţătorul s-ar fi întânlit pe terasa unui hotel din ţara vecină pentru a pune la punct detaliile „afacerii” în care denunţătorul trebuia achitat într-un dosar de lipsire de libertate în care a fost condamnat la şapte ani de închisoare pe fond.

„Inculpatul P. M., denunţătorul B. I. şi judecătorul P. M. ar fi stabilit să se întâlnească în Ungaria, la H., pentru a discuta detalii despre dosarul penal în care era judecat B. I. şi care se afla în recurs la Curtea de Apel Oradea, sens în care denunţătorul B. I. împreună cu P. M., s-ar fi deplasat în Ungaria, unde s-ar fi întâlnit cu magistratul pe terasa hotelului din staţiunea H., unde acesta era cazat. Cu această ocazie inculpatul P. M. i-ar fi comunicat lui B. I. că a studiat dosarul şi ar putea obţine achitarea sa în schimbul sumei de 50.000 euro, întrucât dosarul este pe un complet bun, format din judecătorii M., S. şi Ţ., cu care va putea rezolva, oferta acestuia fiind acceptată pe loc de denunţător”, arată un document de la dosar.

Potrivit aceluiaşi document, după această întâlnire, judecătorul şi denunţătorul căruia a vrut să îi vândă sentinţa s-ar fi întâlnit din nou, tot în Ungaria. „S-a învederat de organul de urmărire penală că discuţiile pe care denunţătorul le-a avut cu magistratul au avut loc cu preponderenţă pe teritoriul Ungariei, prin aceasta judecătorul evitând o eventuală supraveghere operativă a acestuia în cazul în care ar fi fost denunţat de către persoana cu care negocia „preţul” hotărârii judecătoreşti ce urma a fi pronunţată în cauză”, se mai arată în document.

Potrivit unui martor, şofer al denunţătorului, întâlnirea din Ungaria s-a soldat şi cu plata unei tranşe de 10.000 de euro din mită, pentru denunţător acest lucur nefiind o problemă, în condiţiile în care umbla în permanenţă cu câte 20.000 de euro la el. „Reţin că B. I. a revenit la autoturism şi i-am dat o pastilă de zahăr pe care acesta o lua din cauza diabetului şi, totodată, mi-a cerut borseta în care acesta ţinea banii şi care se afla la mine pe care a luat-o cu el. Cunosc faptul că în borsetă se afla o sumă mare de bani, în lei, forinţi şi euro. În perioada respectivă, acesta avea la el constant suma de 10.000 – 20.000 euro. Am aşteptat în jur de o oră împreună cu S. T. în autoturism, timp în care am observat că S. T. era obosit, aţipind în mai multe rânduri. La un moment dat, a apărut B. I., care a venit singur, a urcat în autoturism foarte fericit, spunându-mi că şi-a rezolvat problema cu dosarul penal, după care la câteva minute au ieşit din restaurant P. M. împreună cu şoferul autoturismului”, a declarat unul dintre martorii din dosar.

Şpaga pentru mina de cupru rezolvată în Serbia

Într-un alt dosar, în care fostul vicepreşedinte al Curţii de Apel Timişoara, judecătorul Cătălin Şerban, a fost condamnat pentru corupţie, şpaga de 50.000 de euro pentru rezolvarea unor sentinţe din dosarul de insolvenţă al minei de cupru de la Moldova Nouă, a fost aranjată în Serbia. Dacă în cazul de la Oradea, denunţul a fost depus după comiterea faptelor, iar probele au constituit în mare parte declaraţii de martori, în cazul Moldomin, procurorii s-au sesizat din oficiu, iar toate negocierile şi circuitul şpăgii s-au făcut cu SRI-ul pe urme, care a acţionat în timp real.

„În data de 14.03.2012, în jurul orelor 11:00 învinuitul C.I. s-a întâlnit cu S.N., şeful Poliţiei Moldova-Nouă la un bar din aceiaşi localitate şi l-a rugat pe acesta să îl însoţească până în localitatea Biserica Albă din Republica Serbia, lucru care s-a şi întâmplat cei doi părăsind teritoriul României în jurul  orei 15:00. (…)La ora 16:00 (ora Serbiei) învinuitul C.I. a ajuns în parcarea hotelului Royal din localitatea Biserica Albă (Bela Crvka) a coborât din maşina numitului S.N., s-a deplasat câţiva metri după care a urcat într-o maşină de culoare neagră care era staţionată şi în interiorul căreia se aflau două persoane, pe care nu le cunoştea şi care i-au remis suma convenită respectiv, 50.000 euro. Învinuitul a luat banii i-a introdus în buzunarul interior stânga al hainei, a revenit la maşină şi i-a spus lui S.N. că pot pleca”, arată datele din dosarul Moldomin, potrivit cărora intermedierea şpăgii pe teritoriul Serbiei a fost inutilă, judecătorul corupt în aces caz  fiind condamnat definitiv la închisoare cu executare. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite