Cel mai vechi monument de arhitectură militară din Banat, reabilitat cu peste 1 milion de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cula de la Ciacova va fi restaurată printr-un proiect european în valoate de peste un milion de euro. Turnul de apărare va fi restaurat şi dotat cu echipamente specifice (proiector, ecran de proiecţii holografice, sistem audio, binoclu panoramic, mobilier) în vederea funcţionalizării şi utilizării acestuia ca spaţiu muzeal şi expoziţional.

Petru Filip, primarul orşului Ciacova şi Sorin Maxim, directorul ADR Vest –organism intermediar pentru Programul Operaţional 2014-2021 în Regiunea Vest, au semnat contractul de finanţare pentru proiectul de reabilitare a Culei de la Ciacova.  

Finanţarea nerambursabilă acordată proiectului „Restaurarea şi promovarea Turnului de apărare (cula) monument istoric din oraşul Ciacova este de aproximativ 4,9 milioane lei, reprezentand 98% din valoarea eligibila a proiectului. Valoarea totala a acestuia este de aproximativ 5,1 milioane lei.

Proiectul va fi implementat pe parcursul a 24 de luni, iar obiectivul final este acela de a dezvolta oferta turistică şi culturală a oraşului Ciacova în vederea asigurării unei dezvoltări urbane viabile.

“Proiectul Restaurarea şi promovarea Turnului de apărare vizează reabilitarea, consolidarea, restaurarea şi dotarea turnului de aparare (culei) cu echipamente specifice (proiector, ecran de proiecţii holografice, sistem audio, binoclu panoramic, mobilier) în vederea funcţionalizării şi utilizării acestuia ca spaţiu muzeal şi expoziţional. Suplimentar, se va amenaja peisager zona din vecinatatea monumentului istoric”, spune Sorin Maxim.

image

De asemenea, se vor finanţa şi activităţile de marketing şi de promovare turistică, inclusiv digitizarea obiectivului de patrimoniu şi a terenului amenajat prin proiect.
 

După restaurare, se estimează că numărul vizitatorilor va creşte cu 2.000 de turişti la finalul primului an după implementarea proiectului; de la 500 de vizitatori pe an înainte de intervenţie, la 2.500 de vizitatori după reabilitare.

Cula de la Ciacova

Turnul de la Ciacova, localitate aflată la 33 de kilometri de Timişoara, este singura rămăşiţă din vechea cetate. Localnicii îl numesc „Cula turcească”, deşi aceasta a fost construită cu mult înainte de ocupaţia turcească, neavând nimic de-a face cu otomanii.

În perioada 1390-1394, aici s-a ridicat o cetate puternică, înconjurată de o reţea de canale. A fost construit de familia de nobili maghiari Csaak – de unde se trage şi numele actual, Ciacova (Csakovar), care a primit statut de oraş în 2004.  

Turnul de apărare înalt de aproape 30 de metri este un rest din această cetate, demolată în 1701. Turnul este construit din cărămidă, cu plan dreptunghiular, are patru nivele (parter şi trei etaje) şi contraforturi de colţ. Grosimea pereţilor este între 1,10 şi 2,70 de metri.


Citeşte şi:

Secretele turnului medieval din Ciacova, cel mai vechi monument de arhitectură militară din Banat
 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite