Clinica de Oncologie din Timişoara s-a mutat într-un fost cămin de liceu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noul sediul al Clinicii de Oncologie din Timişoara Foto: Ştefan Both
Noul sediul al Clinicii de Oncologie din Timişoara Foto: Ştefan Both

Bolnavii de cancer din Timişoara vor avea parte de o unitate spitalicească mai aproape de normele şi cerinţele lumii civilizate.

În doar două luni, Clinica de Oncologie, care a funcţionat într-o clădire de pe bulevardul Mihai Viteazul, a fost mutată într-un nou spaţiu. Este vorba de o fostul cămin al liceului MIU, care se află în proprietatea Primăriei Timişoara.

Aceasta a fost soluţia găsită de primarul Nicolae Robu după ce proprietarii clădirii - familia rromilor din clanul Ionelaş, au ridicat pretenţii exagerate pentru chirie.

“În toamnă am început să căutăm soluţii, după ce proprietarii au mărit chiria şi s-au mutat în clădire împotriva înţelegerilor. Analizând patrimoniul primăriei, am decis că soluţia cea mai potrivită este internatul liceului MIU, unde poate funcţiona Clinica de Oncologie. Lucrările au început în noiembrie şi au costat primăria 600.000 de lei. Am dovedit prin acest gest că primăria nu este sub şantajul nimănui”, a declarat Nicolae Robu.

Cea de a treia mutare

Fostul cămin de liceu, care are 1.500 metri pătraţi, a fost reamenajat complet, camera s-au transformat în saloane şi cabinet medicale, cât şi în birouri pentru doctori.

Chiar dacă spitalul este departe de ce înseamnă condiţiile din Occident, au apărut condiţii cu mult peste cele care au fost pe bulevardul Mihai Viteazul. Sunt amenajate saloane cu câte două sau trei paturi, spaţiile pentru bolnavi fiind mult mai încăpătoare, de asemenea s-au pus în funcţiune aparate care dincolo nu se puteau folosi, există şi conexiune la Internet.

“Este cea de a treia mutare a Clinicii de Oncologie, care iniţial a funcţionat la Clinicile Noi. Patologia cancerului este una din cele mai vaste. Este a doua cauză de deces din lume. Este nevoie de o îngrijire specială a pacienţilor, pentru că această boală nu iartă pe nimeni. Dar deşi este incurabilă se poate însă vindeca, însă mulţi duc această boală în suflet, pentru că nu aveau un mediu psihic propice”, a declarat Rodica Mihăiescu, director medical şi specialist în oncologie.

Secţie paleativă pentru cei aflaţi pe final

Ca o noutate, Clinica de Oncologie a amenajat şi prima secţie paleativă, care se află la parterul spitalului.

Până acum, Institutul Oncologic nu avea un spaţiu în care să trateze bolnavii aflaţi în ultima fază.

“În spital ne naştem şi e normal ca tot în spital să şi murim. De multe ori bolnavii sunt trimişi acasă să moară, ori în alte spitale. Acestă clinică va funcţiona aici până la terminarea noului Institut Oncologic, care va fi în Calea Torontalului, pentru care a început deja studiul de fezabilitate”, a declarat Horia Vermeşan, director la Direţia de Sănătate Publică din Timişoara.

Institutul Oncologic din Timişoara are în evidenţă aproximativ 15.000 de pacienţi, dintre care aproape 50 la sută se vindecă. 1.500 de persoane fac tratament într-o lună, însă aceştia vin din toată regiunea de Vest.

 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite