FOTO "Coşul cu legume" de la Timişoara: Opt ani de real succes. Reţeta a fost importată din Franţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Coşul cu legume din Timişoara
Coşul cu legume din Timişoara

În urmă cu opt ani, o mână de timişoreni au decis să importe din Franţa o reţetă inedită de a face cumpărături. Oamenii cumpără săptămânal o ladă plină cu produse eco, susţinând astfel micii agricultorii locali.

Parteneriatul dintre timişoreni şi micii producători din zonă este un angajament reciproc. Oamenii semnează un contract cu micii producători; plătesc în avans o sumă de bani, iar agricultorul se obligă să ofere în fiecare săptămână o ladă plină cu produse ecologice de sezon. Reţeta a fost importată din Franţa (unde funcţionează cu succes de foarte mulţi ani), pentru prima dată la Timişoara, în urmă cu opt ani. 

De atunci, s-a format o clientelă fidelă în Timişoara care a renunţat să îşi facă “piaţa” din supermarketuri sau de la tarabele agro-alimentare din oraş. 

“Asociaţia pentru Susţinerea Agriculturii Ţărăneşti (ASAT) a fost înfiinţat prima dată în Timişoara, în 2008, de către Mihaela Veţan. Am ajuns la Bucureşti, Cluj, Arad şi Odorheiul Secuiesc, iar pentru sezonul viitor sperăm să ne extindem şi la Sibiu şi Mediaş. Astăzi, la Timişoara sunt trei proucători de legume. Au fost mai mulţi la început, însă au fost nevoiţi să plece, pentru că nu au respectat regulamentele. Totul începe cu o întâlnire a oamenilor cu producătorul, la începutul anului. Acesta vine cu planul său, ce are de gând să cultive. Produsele trebuie să fie fără chimicale sau aditivi”, a declarat Adi Briciu, preşedintele ASAT. 

Produse eco cu ASAT


 

Coşul sau lada va conţine mereu produsele de sezon. De exemplu, ce se produce în luna august, nu poate fi cumpărat în decembrie. În aprilie nu vor fi roşii, iar verdeţurile nu se găsesc în septembrie. 

“La început, oamenii se întâlnesc, se face un plan de producţie. Iniţial aveam un coş cu aproximativ 30 de produse, cu patru-cinci soiuri. Acum avem în jur de 20 de soiuuri numai la un produs, cum ar fi la roşiile”, afirmă Adi Briciu.

Consumatorii pot mere să vadă la faţa locului cum se cultivă legumele. Producătorul se obligă să aducă marfa într-un spaţiu deţinut de ASAT în Timişoara, unde oamenii se întâlnesc, în fiecare săptămână, la “cumpărături”. 

Produse 100 la sută eco

Contractul se încheie doar cu producătorii de legume, însă, cei care doresc să cumpere şi alte produse au de unde alege. În cadrul parteneriatului cu ASTA vin să vândă producători de fructe, brânzeturi, lapte, ouă, sucuri naturale, carne, borcane cu gem şi murături, dar şi altele. 

Coşul cu legume

Produsele trebuie să fie 100 la sută eco, crescute de agricultor, nefiind acceptaţi cei care folosesc seminţe hibrid sau modificate genetic. 

“Producătorii trebuie să fie din zonă, din apropierea Timişoarei. Înazul fructelor şi a celorlalte produse conexe avem şi producători din alte zone. Pentru ca ei să producă lucruri bune, trebuie să aibă o şansă, să nu fie nevoiţi să aibă două-trei joburi, ci să se ocupe doar de asta. Să nu se trezească în situaţia de a ni avea unde să vândă produsele. Toţi cu care colaborăm trăiesc doar din agricultura eco. Consumatorul îşi dă cuvântul producătorului că va cupăra produsele de la el, săptămânal. E un mecanism de siguranţă pentru ei. E o şansă pentru mediul rural să trăiască din agricultură, iar consumatorii din Timişoara au parte de mâncare proaspătă, naturală, sănătoasă şi diversă”, a afirmat Briciu.

Produse eco cu ASAT

Sezonul durează opt luni, timp în care săptămânal se poate ridica coşul de la sediul ASAT. Preţul unui abonament se face pe baza unui calcul transparent şi are în vedere o retribuire echitabilă. El reflectă costurile reale implicate în agricultura naturală. 
 

„Preţul unui coş este aproximativ 40 de lei. La 40 de coşuri, se ajunge la 1.500-1.600 de lei. Se plăteşte un avans de aproximativ 10%, restul fiind plătit ca rată lunară”, a mai spus Adi Briciu.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite