Definiţia prostituţiei dată de o judecătoare de la Tribunalul Timiş: „Nu e nici o profesie, nici un rău necesar. E o formă de violare a demnităţii umane”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Tribunalului Timiş susţine că problema prostituţiei e tratată
Preşedintele Tribunalului Timiş susţine că problema prostituţiei e tratată

Tribunalul Timiş a redactat motivarea  sentinţei de arestare a proxeneţilor clanului Bucătaru, de la Lugoj, „săltaţi” săptămâna trecută de DIICOT. Decizia de arestare a fost luată de judecătoarea Adriana Stoicescu, preşedinte al Tribunalului Timiş, care a tras şi un semnal de alarmă cu privire la gravitatea faptelor de proxenetism şi prostituţie.

Procurorii DIICOT Timişoara au descins în cursul săptămânii trecute la Lugoj, unde au destructurat o reţea de proxenetism acuzată că racola tinere din medii defavorizate pe care le obligau să se prostitueze. „Inculpaţii au exploatat la maxim vulnerabilităţile sociale şi financiare ale victimelor, profitând de slaba inserţie socială, generată de tulburări emoţionale a părţilor vătămate, de la posibilitatea unei vieţi normale prin amăgirea lor cu privire la avantajele iluzorii pe care le oferă practicarea prostituţiei. În realitate acestea constituie manopere specifice tehnicilor de racolare în accepţiunea legii penale”, au arătat procurorii. 

Judecătoarea care i-a arestat pe membrii clanului Bucătaru a subliniat necesitatea arestării prin pericolul social ridicat pe care îl reprezintă proxeneţii, arătând, totodată, efectele devastatoare ale proxenetismului şi prostituţiei. „Contrar opticii comune şi oarecum simpliste, care se bazează în special pe faptul că acest fenomen a existat din cele mai vechi timpuri, prostituţia nu este nici o meserie, nici un rău necesar. Problemă complexă, dificilă şi extrem de sensibilă, subiect politic puţin atrăgător şi rar abordat, prostituţia reprezintă o formă de excludere socială şi o violare a demnităţii umane ale cărei victime principale sunt femeile. Sub aspectul sănătăţii psihice, mentale şi psihologice, consecinţele prostituţiei sunt nenumărate şi dureroase: morţi, sinucideri, automutilări, maladii acute sau cronice, SIDA şi alte boli transmisibile sexual, avorturi repetate, suferinţă psihică”, a arătat judecătoarea Adriana Stoicescu în motivarea deciziei de arestare.

În acelaşi document, judecătorul a arătat că de cele mai multe ori acest fenoment al prostituţiei este tratat cu indiferenţă. „Viziunea, confortabilă şi deculpabilizantă pentru societate, este însă falsă pentru că, pe de o parte, în absenţa proxenetismului, prostituţia poate fi destul de limitată, iar pe de altă parte, în spatele imaginii-clişeu de „comerţ sexual”, există femei care suferă, care sunt exploatate şi faţă de care societatea nu poate rămâne insensibilă”, se arată în sentinţa Tribunalului Timiş, care a fost menţinută de Curtea de Apel Timişoara, proxeneţii rămânând în arest. 

Judecător de drepturi şi libertăţi, preşedintele Tribunalului Timiş, Adriana Stoicescu obişnuieşte în deciziile pe care le ia să pună degetul pe rană, în special în privinţa corupţiei. De exemplu, într-un dosar de evaziune fiscală cu produse petroliere, cu un prejudiciu adus statului de aproximativ opt milioane de euro şi conexiuni în mediul politico-administrativ,  judecătorul timişorean a atras atenţia asupra pericolului pe care îl reprezintă corupţia pentru democraţie.

„Amploarea fenomenului corupţiei, în aceste moment, afectează în totalitate societatea, cu consecinţe greu de estimat, pe termen lung. Studiile efectuate în ultimii douăzeci de ani au evidenţiat o legătură strânsă între democraţiile slab consolidate şi corupţie. Pe de o parte, corupţia sistemică pune în pericol democraţia şi guvernarea prin slăbirea instituţiilor politice şi a participării publice, precum şi prin întârzierea şi distorsionarea dezvoltării economice necesare în vederea susţinerii democraţiei”, a arătat judecătorul în motivarea sentinţei.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite