„Fântânelul”, afacerea de succes a unui italian care vinde apă potabilă la preţuri mult mai mici decât cele din magazine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un om de afaceri italian, care s-a mutat în Timişoara în urmă cu mulţi ani, „a reinventat“ apa rece pe care o vinde cu numai 25 de bani pe litru la dozatoare montate în stradă.

Italianul Carlo Marchegiano, care s-a stabilit în Timişoara în urmă cu 16 ani, a pus pe picioare o afacere cu un potenţial foarte mare pe piaţa românească: vinde românilor apă potabilă la preţuri mult mai mici decât cele din magazine, la dozatoare montate în marile oraşe din ţară. 

Marchegiano conduce de mai mulţi ani o companie care

furnizează instalaţii de răcire pentru marii producători de sucuri, bere sau lactate, iar în urmă cu un an şi jumătate s-a gândit să-şi diversifice oferta. Ideea i-a venit însă din dorinţa de a proteja mediul, prin reducerea numărului de sticle de plastic care ajung să fie aruncate şi să polueze.

„Fiecare sticlă sau bidon de plastic necesită o colectare selectivă, un transport şi o reciclare care atrag după sine alte costuri şi care se adaugă celor ce au presupus producţia acestora, transportul către consumatori, apa şi petrolul utilizate în realizarea plasticului“, a explicat Marchegiano.

Apă plată, apă rece şi sifon

image

Aşa a pus Marchegiano bazele „Fântânelului“, un dozator de apă patetat deja de italian în România, Italia, Franţa şi Turcia. Dozatorul se racordează la reţeaua de apă a oraşului, oferind apă plată, apă plată răcită sau sifon pentru numai 25 de bani pe litru.

„Calitatea apei este garantată, fiind certificată de Sanepid şi este net superioară cişmelelor publice sau a apei de la robinet. Chiar dacă în oraşele mari apa din reţeaua publică este curată, reţelele de distribuţie sunt vechi, multe dintre ele sunt ruginite, iar calitatea apei de la sursă la robinet scade“, a explicat Carlo Marchegiano. Omul de afaceri susţine că între apa de la „Fântânel“ şi apa din supermarket nu există nicio diferenţă de calitate, singura diferenţă fiind preţul.

37 de dozatoare în primul an

Italianul a montat primul dozator de apă în luna aprilie a anului trecut, la Timişoara, în cadrul unui proiect-pilot. De atunci, în toată ţara au fost montate 37 de fântânele – în Timişoara, Bucureşti, Galaţi, Reşiţa, Craiova, Brăila şi în Focşani.

„Ţinta o reprezintă oraşele mari şi medii, dar capacitatea noastră financiară este limitată. Încercăm să căutăm un fond de investiţii care să vină alături de noi.” Carlo Marchegiano, antreprenor

Calculele realizate de omul de afaceri arată că fiecare aparat se adresează unui număr de 20.000 de locuitori, dintre care 5.000 sunt clienţi fideli. Mergând mai departe, Marchegiano a calculate un necesar de 432 de aparate la nivel naţional. Iar pentru ca afacerea să fie profitabilă, în fiecare oraş ar fi nevoie de cel puţin două dozatoare instalate, şi fiecare aparat să vândă câte 28.000 de litri de apă pe lună.


Costul unui aparat: 15.000 de euro

Investiţia lui Marchegiano se ridică până în prezent la 950.000 de euro, iar 400.000 de euro din această sumă au fost alocaţi numai pentru proiectare. Costul propriu-zis al unui dozator, care are o durată de viaţă de 10 ani, este de 15.000 de euro. Pentru a-şi putea extinde afacerea, omul de afaceri timişorean caută parteneri.


„Ţinta noastră o reprezintă oraşele mari şi medii, dar capacitatea noastră financiară este limitată. Încercăm să căutăm un fond de investiţii care să vină alături de noi. Dacă găsim un fond de investiţii în maximum doi ani şi jumătate, acoperim ţara“, îşi prezint Marchegiano planurile de viitor. Dozatorul care se bucură de cele mai mari vânzări este cel instalat în zona Regie din Bucureşti. Potrivit lui Carlo Marchegiano, principalii clienţi ai „Fântânelului“ sunt cei cu venituri medii şi mici.

image


Carlo Marchegiano, om de afaceri italian, şi Elena Balint, preşedinte Secţiunea de Construcţii al CCIAT FOTO Click!

 

Încasează săptămânal tone de monede

   

Omul de afaceri mărturiseşte că birocraţia este una dintre problemele cu care se confruntă. Timpul alocat pentru punerea în funcţiune a unui aparat ajunge la patru-cinci luni, în funcţie de avizele şi autorizaţiile necesare. De exemplu, numai racordarea la electricitate a aparatului necesită două luni, spune italianul. O altă mare problemă, spune Marchegiano, îl constituie faptul că nu sunt suficiente monede de 50 de bani pe piaţă. Apa se vinde la dozatoare în cantităţi de câte doi litri, cu 50 de bani.

„Una dintre problemele cele mai mari este că nu sunt destule monede de 50 de bani pe piaţă. La bancă trebuie să plăteşti un comision de 0,7% pentru a depune monede“, a explicat omul de afaceri. El a adăugat că în fiecare săptămână ridică aproximativ 3.000- 4.000 de kilograme de monede. Marchegiano spune că fiecare dozator are instalat un soft care oferă informaţii despre cantitatea de apă vândută în fiecare zi, pe fiecare oră în parte, însă a refuzat să prezinte aceste date.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite