FOTO Unul dintre cele mai remarcabile monumente arhitecturale din Timişoara intră în renovare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sinagoga din Cetate FOTO Facebook/Art Encounters
Sinagoga din Cetate FOTO Facebook/Art Encounters

Sinagoga din Cetate, construită între anii 1862-1865, după planurile arhitectului vienez Ignaz Schumann, va intra în renovare.

Reprezentanţii Comunităţii Evreieşti din Timişoara au anunţat că vor începe lucrările de restaurare la Sinagoga din Cetate, de pe strada Mărăşeşti. 
 

„Un moment minunat, atât de aşteptat şi plin de speranţă, începutul unei noi poveşti, reuşita unei lupte de mulţi ani, o piatra de temelie - semnarea, de către arh. Lucia Apostol (din partea FCER, o persoana cu totul specială!) şi firme a contractelor pentru prima faza de renovare a Sinagogii din Cetate. 

Mulţumiri, în primul rând şi din toata inima, domnului preşedinte dr. Aurel Vainer, deputatului Silviu Vexler, directorului Rudy Marcovici. Multumiri şi celorlalţi importanţi susţinători din umbră, cărora sperăm, cât de curând, vom avea şansa să la mulţumim personal. 

Multumiri evreilor timişoreni, care au crezut în noi atunci când le-am spus că acest lucru va fi posibil, cu ajutorul Lui Dumnezeu!”, a scris preşedintele Comunităţii Eevreieşti din Timişoara, Luciana Friedman, pe pagina ei de Facebook.

Sinagoga din cetate


Sinagoga din Cetate FOTO Răzvan Vitionescu
 

Sinagoga din Cetate este fără îndoială unul dintre cele mai remarcabile monumente arhitecturale din Timişoara. S-a construit între anii 1862-1865, după planurile arhitectului vienez Ignaz Schumann. Consacrarea a avit loc la 1865, însă a mai fost inaugurată o dată, în 1872, în prezenţa împăratului Franz Josef. Sinagoga are un stil eclectic, tipic pentru a doua jumătate a secolului al XIX-lea, cu ornamente ale arhitecturii maure şi decoraţii specifice cultului mozaic. Clădirea are două turnuri mari şi este construită din cărămidă aparentă şi plăci de ceramică smălţuită. Sinagoga a fost desacralizată, având în vedere că numărul evreilor s-a redus, de la aproximativ 12.000, câţi erau înainte de al Doilea Război Mondial, la aproximativ 600 de persoane. Din anul 2005, clădirea a fost deschisă publicului prin găzduirea unor evenimente artistice, de la concerte la expoziţii, proiecţii de film şi spectacole de teatru. Începând din 2009, Sinagoga din Cetate găzduieşte şi festivalul de muzică experimentală şi electronică Simultan. Odată cu deschiderea sinagogii pentru publicul larg a fost atrasă atenţia asupra nevoii de conservare şi restaurare.  

Sinagoga din cetate
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite