Minunea de la cinematograful din Gottlob. S-a descoperit o scrisoare ascunsă în urmă cu 50 de ani. Unul din autorii ei a venit special din Austria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Mihai şi Dorel Uşvad au lucrat cu "ADS"-ul în anii 60 FOTO Ştefan Both
Dan Mihai şi Dorel Uşvad au lucrat cu "ADS"-ul în anii 60 FOTO Ştefan Both

Festivalul „Ceau, Cinema!“ a adus la Timişoara şi Gottlob plăcerea de a merge din nou la cinematograf. Marele premiu din acest an a plecat în Polonia.

Pentru ultimele două zile, “Ceau, Cinema!” s-a mutat la Gottlob, localitate renumită pentru cultivarea lubeniţei. Aşa se face că festivalul de film European a înlocuit popcornul cu lubeniţa, fruct care s-a servit din plin atât la proiecţiile din Timişoara şi Gottlob. 

Sâmbătă, în cadrul festivalului “Ceau, Cinema” a avut loc inaugurarea cinematografului comunal din Gottlob, reabilitat din fonduri europene. 

Pentru a marca redeschiderea cinematografului din comuna timişeană, s-au proiectat două filme: “Paşaport de Germania”, în prezenţa regizorului Răzvan Georgescu, şi “Comoara”, de Corneliu Porumboiu. La Gottlob au venit şi doi dintre protagoniştii filmului, actorii Toma Cuzin şi Cristina Toma. Seara s-a încheiat cu o proiecţia filmului „Aferim!”, pe Stadionul din Gottlob.

În ultima zi de festival, duminică, la Gottlob au loc noi proiecţii. De la ora 16.00, este programat documentarul “Hijacking Exit” (regizor Flavius Băican), de la ora 18.00, “Festivalul punk al lui Zivan”, iar de la ora 20.00, “Testimonial”, de Răzvan Georgescu.

Ceau


 

La ora 22.00, pe stadionul din Gottlob va avea loc proiecţia filmului “Îngerul atotputernic” (“Mighty Angel”), marele câştigător al trofeului „Ceau, Cinema!”.

Au venit operatorii din Austria şi Germania

Dorel Uşvad a venit tocmai de la Viena, din Austria, acolo unde a emigrat cu puţin timp înainte de Revoluţie. La inaugurare a ţinut să fie prezent şi Dan Mihai, un alt fiu al satului, care a venit din Germania, de la Regensburg, unde s-a stabilit în anii ’70. Ambii au fost cândva operatori de la cinematograful “Scânteia” din Gottlob.

Doreş Uşvad avea să afle că muncitorii care au lucrat la reabilitarea vechiului cinematograf au dat de o scrisoare ascunsă în anul 1965, de către cei care au lucrat la montarea duşumelei din sala de spectracole în urmă cu 50 de ani. Printre semnatarii acelei scrisori s-a aflat şi el. 

Pe această foaie stă scris numele robilor lui Dumnezeu care au lucrat la ridicarea podelei de la cinematograful Scânteia la data de 5 IX 1965 până la data de 9 IX 1965. 

1.Mircea Bara (responsabil, zis Nea Mircea)

2.Popuţa Gavril (şef coloană, zis Nea Livius)

3.Cilianu Ion (operator, zis Biff)

4.Uşvad Dorel (participant, zis Railen…, Myky)

5. Iovănescu Petru (voluntar).

Cei care vor găsi această foaie, rugăm să scape o lacrimă pentru sudoarea răposaţilor lui Dumnezeu care au lucrat la Duşumea”.

Ceau

“Asta a fost o adevărată surpriză pentru mine. În mod normal, la descoperirea scrisorii eu trebua să fiu mort. De asta şi scrie acolo că <cei care vor găsi această foaie, rugăm să scape o lacrimă pentru sudoarea răposaţilor lui Dumnezeu>. Iată că mai trăiesc. Şi mă bucur că pot să particip la acest eveniment. Dintre cei care au semnat acea scrisoare mai trăieşte şi Mircea Bara”, a declarat Uşvad.

Ceau

Vechiul aparat de proiecţie a fost expus în cinema

Dorel Uşvad şi Dan Mihai au revăzut vechiul proiector cu care au lucrat în anii ’60, care a fost expus la intrarea în sala de spectacole.
 

„Este un aparat ADS-35. În partea din faţă se introducea bobina pe care era filmul, pelicula de celuloid. În interior are o oglindă care era luminată cu cărbune, din cauza căruia era foarte toxic. Mai are un cinemascop, care era obiectivul. În prima perioadă, în anii ’50, se proiectau filme sovietice precum <Crucişătorul Potenchin> sau <Fiul regimentului>. Filme româneşti erau puţine: <Moara cu noroc> sau <Mitrea Cocor>, iar apoi au apărut şi westernurile americane. Erau şi filme din Germania, Franţa, Cehia, Polonia sau India”, a declarat Dorel Uşvad.

Ceau

Trofeul „Ceau, Cinema!” a mers în Polonia

Trofeul “Ceau, Cinema!”a fost atribuit filmului polonez “Îngerul atotputernic” (“Mighty Angel”) –în regia lui Wojtiech Smarzowsky, iar premiul publicului a revenit filmului maghiar “Viaţa “de apoi” (“Afterlife”) –regizor Virag Zomboracz. Juriul a fost alcătuit de Andreea Vasile, Lucian Maier şi blogul Cinesseur. Premiile ‪”Ceau, Cinema!”‬ (1.000 de euro pentru câştigător, 500 de euro penttru premiul publicului) au oferite de Kathrein România, iar trofeele au fost realizate de Lia Radoi.

Citeşte şi:
 

FOTO Timişoara salută filmul European: „Ceau, Cinema!” Lubeniţa bănăţeană a luat locul popcornului american

Popcorn în împărăţia lubeniţei: singurul cinematograf de la ţară din România este gata de inaugurare la Gottlob, comuna pepenelui roşu

FOTO Singurul cinematograf comunal din România se deschide în "capitala" lubeniţei, Gottlob

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite