Mircea Dragu, psihologul refugiaţilor din vest

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timişoreanul este singurul expert din zona noastră în consilierea persoanelor care solicită azil politic. Mircea Dragu este instructor şi practicant de arte marţiale.

Mircea Dragu îşi împarte viaţa între artele marţiale, fiind coordonator al secţiei de karate de la Universitatea Timişoara, şi psihologie. Este singurul specialist din acestă parte a ţării care stă de vorbă cu persoanele care cer azil politic.
De arte marţiale s-a apucat încă de pe vremea comunismului, când acest sport se practica în regim de ilegalitate. „M-am antrenat pe ascuns până după Revoluţie”, spune Mircea Dragu. În copilărie a fost pasionat de istorie, poezie (a scris şi publicat la 13 ani în revista Orizont) şi teatru. În anii liceului petrecuţi la Colegiul Bănăţean, Dragu a fost şi într-o trupă de teatru.
„În adolescenţă am avut şi o latură rebelă: apartenenţa spre cultura rock. Era un fel de protest în perioada comunistă. Acum mă răsfăţ cu concerte ale favoriţilor mei de atunci. Am fost la Londra, la U2, la Roma, la concert Genesis, la Mantova, cu BB King”, povesteşte psihologul.

Amintiri cu Elena Ceauşescu

Pentru că avea experienţă artistică, Mircea Dragu a fost ales printre copiii care îi întâmpinau la aeroport pe Nicolae şi Elena Ceauşescu, la ulima lor vizită la Timişoara.
După ce mi-au făcut analizele medicale şi au verificat dosarul, trebuia să mă pună la punct şi cu freza, pentru că nu arătam destul de cuminte. A fost o experienţă interesantă, pentru că Elena Ceauşescu m-a şi pupat”, îşi aminteşte Mircea Dragu.
Timişoreanul are amintiri şi de la Revoluţie. „Am oprit un grup de oameni beţi care doreau să atace familia unuia care lucra în Securitate. Pe 17 decembrie, după primele împuşcături, am dus la spital, în brşţe, un băiat care era împuşcat îm ambele picioare”, a mai spus Dragu.

A ales calea de mijloc

După liceu, Dragu a avut de ales între facultatea de filosofie şi teatru, însă afirmă că a ales calea de mijloc: psihologia. „Se potrivea spiritului meu”. În aceeaşi perioadă s-a apucat serios şi de artele marţiale. În 1994 a devenit instructor de shotokan. A participat la numersoase concursuri naţionale şi internaţionale, a obţinut medalii atât la individual, cât şi pe echipe. Chiar şi acum mai intră la câte un concurs de kumite, la secţiunea master.

Psihologul poliglot

Mircea Dragu este pasionat de limbile străine, care l-au ajutat mai ales în relaţia cu refugiaţii. „În engleză ţin conferinţe şi lucrări, vorbesc sârba ca un belgrădean, italiană am învăţat singur, germană trebuia să ştiu pentru că se spune că cine nu vorbeşte această limbă nu poate înţelege gândirea filosofică. Ştiu şi franceză, multe cuvinte şi în japoneză. Acum învăţ arabă şi turcă”, mărturiseşte Mircea Dragu.

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI


Care au fost primele experienţe ca psiholog?

Am lucrat mult timp în educaţia pentru sănătate: abuzuri de substanţe, comportament sexual, sarcină nedorită, am avut proiecte de toleranţă şi multiculturalitate. M-am ocupat de victimele indundaţiilor din Timiş. Am lucrat mult cu adolescenţii.

Aţi devenit cunoscut în consiliere psihologică pentru cupluri
A fost foarte interesat să lucrez cu familiile. E un pionierat în educaţia complementară pentru copii şi consiliere şi psihologie de familie şi cupluri. Am avut şi proiecte despre discriminare, homofobie. Am participat la prima conferinţă pe tema asta din Timişoara.

Cum e să lucraţi cu solicitanţii de azil?
Este o muncă foarte interesantă, o zonă mai provocatoare. Oamenii vin după experimente traumatizante. Nu e uşor să fii rupt, izolat, departe de familie, religie, să ai un stat incert. Pentru ei este o sursă de stres.

Ce îi place?
„Pe lângă artele marţiale şi cultura orientală, în ultima vreme am descoperit o nouă pasiune, dansul contemporan. Am participat la ateliere de teatru şi mişcare scenică. Am realizat coregrafia de luptă la piesa Romeo şi Julieta, care va avea avea loc duminică, pe scena TNT-ului”.

Ce nu îi place?
„Nu îmi place comunicarea pasivă agresivă a oamenilor şi tirania lui «trebuie». În România, din păcate se trăieşte după această cultură. Tocmai de aceea încerc prin munca mea să-i eliberez pe oameni de acesta meteahnă”.

CV:
Născut: 27.06.1973. Sânnicolaul Mare
Studii: Facultatea de Psihologie. Master în Consiliere de familie şi cuplu
Experienţă: Din 2001 lucrează în diverse organizaţii neguvernamentale ca psiholog.
Familie: Căsătorit cu Carina. Are trei copii: Luca, Anais Zara şi Noah- Ian.


Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite