O bibliotecă din Timişoara trimite la topit zeci de mii de cărţi sovietice: "Sunt documente de istorie, de viaţă cotidiană, de existenţă a oamenilor din acea vreme"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cărţile care vor ajunge la reciclare FOTO Ştefan Both
Cărţile care vor ajunge la reciclare FOTO Ştefan Both

Câteva zeci de mii de cărţi, în mare parte periodice şi cărţi ruseşti, aduse în perioada social-comunistă, începând cu anii 50, vor fi distruse.

Zeci de mii de cărţi de la Biblioteca Academiei aşteaptă în holul filialei din Timişoara, de pe strada Augustin Pacha, să ajungă la topit. Revizuirea fondului de cărţi vine în contextul reabilitării clădirii care presupune şi un proces de reorganizare şi modernizare a bibliotecii. În primă fază, vor fi duse la reciclat 18.000 de cărţi,  selectate deja, însă, în Biblioteca Academiei mai sunt încă aproape 10.000 de periodice şi cărţi sovietice şi chinezeşti, vechi, uzate şi mucegăite.
 

Orice bibliotecă din lume, periodic, se înnoieşte, se împrospătează. Am ajuns şi noi în acest moment. Suntem şi am fost nevoiţi să scoatem din uz anumite cărţi, cele care sunt uzate, cele care sunt deteriorate, cele care nu mai prezintă niciun interes ştiinţific, sovietice care realmente nu mai prezintă niciun interes pentru cititori. Sunt cărţi tehnice care sunt depăşite”, a declarat Ioan David, directorul Bibliotecii Academiei din Timişoara.

"Trebuie mare grijă!"

Renunţarea la aceste cărţi se fac respectând Legea Bibliotecilor. Mare parte din volumele şi periodicele ar putea fi donate, însă, din păcate, nu există niciun solicitant pentru ele. Nimeni nu le vrea fiind depăşite moral şi fizic. În plus, reprezintă o epocă depăşită. Nu toată lumea se bucură însă atunci când cărţile sunt distruse.

Cărţile care vor ajunge la reciclare FOTO Ştefan Both

Scriitorul Daniel Vighi susţine că selecţia trebuie atent făcută, de specialişti care cunosc limba rusă, pentru că există riscul să se piardă cărţi importante.


“Am înţeles că fac asta şi bibliotecile central-universitare. Dar trebuie mare grijă. Pentru că sunt documente de istorie, de viaţă cotidiană, de existenţă a oamenilor în vremea respectivă. Ar trebui totuşi avut grijă să nu se piardă. Ar fi bine să existe în filiale măcar câteva titluri. E adevărat că spaţiile sunt insuficiente la toate bibliotecile, dar orice carte dată la topit este o parte din istoria culturală a umanităţii care e dată la topit. Istoria noastră este şi istoria din perioada sovietică”, a declarat Daniel Vighi.

Cărţile care vor ajunge la reciclare FOTO Ştefan Both



"Avem nevoie de spaţiu pentru această coleţie nouă"

În scurt timp, Biblioteca va fi supusă modernizării, după ce s-a alocat o finanţare de 250.000 de euro.

Am primit din partea Academiei un fond substanţial de ban, să punem la punct clădirea atât din persopectiva interioară cât şi exterioară. Am descoperit că scriitorii bănăteni şi fondul de carte din Banat sunt palid reprezentante. Şi atunci am creat, cu colegele mele de la bibliotecă, o colectie, pe care generic am intitulat-o <Patroimoniul spiritualităţii bănăţene>. Sunt câteva fonduri. Un fond personal destinat scriitorilor din Banat, unul dedicat scriitorilor din afara provinciei, dar care scriu despre Banat, unul al academicenilor bănăţeni şi unul provenit din donaţii. În acest context am fost nevoiţi să scoatem din uz anumite cărţi. Avem nevoie de spaţiu pentru această coleţie nouă. Şi pentru alte cărţi de valoare care vin de la Editura Academiei Române”, a mai spus Ioan David.

Cărţile care vor ajunge la reciclare FOTO Ştefan Both

Biblioteca Academiei are un fond de aproape 360.000 de perioadice şi peste 85.000 de cărţi. 


Citeşte şi:
 

Bătrâna Bibliotecă a Academiei din Timişoara se transformă într-un spaţiu viu. Va avea şi ceainărie gen "Cărtureşti"

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite