Patru studenţi din Timişoara au pus la cale o aplicaţie pentru diagnosticara timpurie a schizofreniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan Berceanu, Cristian Avramescu şi Ştefan Iarca. Trei dintre tinerii din echipa Mindfully FOTO Ştefan Both
Bogdan Berceanu, Cristian Avramescu şi Ştefan Iarca. Trei dintre tinerii din echipa Mindfully FOTO Ştefan Both

Patru studenţi de la Facultatea de Automatică şi Calculatoare din cadrul Politehnicii din Timişoara, se pregătesc să participe la concursul Innovation Labs, care se va desfăşura luni la Bucureşti.

Bogdan Berceanu, Cristian Avramescu, Ştefan Iarca şi Andrei Tenscu sunt patru tineri de la “Calculatoare”, din echipa Mindfully, care au pus pe picioare un soft pentru diagniosticara timpurie a schizofreniei, una dintre cele mai severe afecţiuni psihiatrice. Ei sunt primii care inovează prin intermediul unui program în acest domeniu. Vor astfel să-i ajute pe medicii psihiatri care înca folosesc chestionarele clasice.

“Aplicaţia primeşte un discurs audio, analizează datele, se uită în mare la coerenţa emantică, cât de rapid sare vorbitorul de la un câmp semantic la altul, cât de departe sare, se uită şi semantic ce funcţii foloseşte. Arată coerenţele semantice între toate frazele, numărul de cuvinte de legătură folosit, funcţii sintactice. Vine apoi cu nişte statistici, nişte grafice, procente despre cât de probabil este să dezvolţi schizofrenie pe viitor”, a spus Bogdan Bercean.

Studenţii au început cercetarea în urmă cu şase luni, iar studiul pe care se bazează a fost publicat recent, la sfârşitul anului 2015. 

“Noi am vrut să facem ceva proiect pe sănătate, pentru a ajuta cât mai multă lume. Într-un final, am găsit această idee. Ne-am uitat dacă mai există soluţii asemănătoate şi am văzut că nu există. Momentam merge destul de bine pe engleză, dar încercăm să facem şi în română. Dorinţa noastră este să o scoatem pe piaţă”, declarat Ştefan Iarca.

Mindfully

La inceput schizofrenia poate fi confundata cu depresia…, omul se izolează social, începe să vorbească dezorganizat. Apoi insa…intervin halucinatiile si bolnavul este foarte greu de controlat.  Potrivit datelor oficiale, aproximativ 1 la suta din populatia globului sufera de schizofrenie. Softul realizat de studentii timisoreni ar putea ajuta pacientii sa fie diagnosticati mult mai rapid.

“Deocamdată diagnosticul se pune doar clinic, de către medicul psihiatru. Pacientul trebuie să meargă la consult, iar durata unui diagnostic se întinde pe şase luni. E foarte mult. Diagnosticul va fi mereu pus de către psihiatru. Nu noi dăm diagnisticul. Dacă pacientul ar ajunge mai repede la psihiatru, ar fi mult mai uşor de controlat. Colaborăm cu câţiva psihiatri, cu ei încercăm să testăm şi să reglăm ce mai este la algoritm. Le dăm aplicaţia să  o folosească”, afirmă Cristian Avramescu.

Mindfully

Planul bănăţenilor este ca aplicaţia să funcţioneze bine, să o dezvolte şi pentru limba română, iar apoi, odată ce reuşesc să facă “screening” de schizofrenie, se gândesc să se extindă şi către alte afecţiuni. 

Echipa Mindfully s-a calificat la etapa finală a concursului Innovation Labs, care se va desfăşura luni la Bucureşti, de unde speră să se întoarcă invingatori. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite