Plăcinta cu dovleac, desertul special de la sfârşitul toamnei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Plcinta cu dovleac FOTO Ikeachef.ro
Plcinta cu dovleac FOTO Ikeachef.ro

Putem fura startul sărbătorilor cu o plăcintă de dovleac, pentru că toamna este anotimpul dovleacului. Iată cât de simplu este să faceţi acasă o plăcintă de dovleac.

Ne apropiem cu paşi repezi de sărbrătorile de iarnă, când bucătăriile vor mirosi a prăjituri, plăcinte şi produse de patiserie specifice. Una dintre cele mai iubite preparate din această perioadă este plăcinta cu dovleac, cu un miros şi gust care ne duc cu gândul la un tărâm de poveste. 

Putem fura startul sărbătorilor cu o plăcintă de dovleac pentru că toama este anotimpul dovleacului. Pieţele sunt pline în această perioadă cu acest fruct.

Bunicile şi mamele cunosc secretele preparării unei plăcinte, însă generaţia tânără de cele mai multe ori preferă să comande din comerţ bunătăţile, astfel că se pierde şi tot farmecul. Veţi vedea însă cât este de simplu prepararea unei plăcinte cu dovleac. 

Mai întâi se prepară aluatul: Aveţi nevoie de făină, zahăr de pudră, zahăr vaniliat şi praf de copt. Puneţi într-un castron şi amestecaţi. Se adaugă coajă rasă de lămâie, unt la temperatura camerei şi ouă. După frământare, se obţine un aluat moale şi lipicios. 

Urmează prepararea umpluturii. Căutaţi un dovleac de mărime medie, îl curăţaţi de coajă şi îi roadeţi prin răzătoarea cu ochiuri mare. Se pune apoi dovleacul la călit, la foc mic. Se adaugă zahăr şi scorţişoara. Se amestecă până când zahărul se topeşte, iar apoi aluatul este gata.

Aluatul se împarte în două, se întinde cu sucitorul, să fie cam de mărimea tăvii în care urmează să se prăjească plăcinta. Se aşează aluatul în tavă, se pune peste umplutura de dovleac, iar apoi se acoperă cu cea de-a doua jumătate din aluat.  

Se poate alege şi varianta de a rula aluatul.
 

Se se lasă plăcinta la cuptor încins la 180 de grade Celsius, până se rumeneşte pe deasupra. Asta înseamnă cam o oră şi jumătate. În final, se lasă la răcit, se porţionează, se pudrează cu zahăr şi este numai bună de servit.

Citiţi şi:
 

Secretul dovleacului la cuptor: „Nu tot ce este bun, frumos şi atrăgător este nociv şi îngraşă“

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite