Situaţie tragică la Castelul Huniazilor, unul din simbolurile Timişoarei. În interior plouă ca afară. "Eu fără bani nu mai fac nimic!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Plouă în Castelul Huniazilor FOTO Florin Draşovean/Facebook
Plouă în Castelul Huniazilor FOTO Florin Draşovean/Facebook

Directorul Muzeului Banatului a depus plângere la Poliţie împotriva firmei Constructim. Reprezentanţii firmei respective susţin însă că nu vor mai face nicio lucrare pentru că în 2016 nu au primit niciun leu.

Problemele la Castelul Huniade din Timişoara sunt departe de a fi rezolvate. După lucrările de reparaţii la acoperiş, nu au mai fost montate jgheburile pentru evacuarea apei, astfel că odată cu polile din aceste zile a început să fie inundate încăperile din castel.

Problema a fost adusă la lumină de arheologul Florin Draşovean, angajat al Muzeului Banatului. Acesta a postat pe Facebook câteva fotografii, alături de un text intitulat “Plânsul surd al Castelului Huniade!”:

După noile lucrări de consolidare, în interior plouă ca afară! Frumoasele coloane din Sala cavalerilor sunt îmbibate cu apă, iar bolţile sunt susţinute, simbolic, cu popi. În această situaţie în care cărămizile sunt fragilizate, să dea Dumnezeu ca seismele să ocolească Timişoara, altminteri partea de nord, cu frumoasa-i faţadă neo-gotică, va fi istorie. Poate, totuşi, cineva se va învrednici, măcar, să repare acoperişul”, a scris Florin Draşovean.

Acesta a postat pe Facebook şi o înregistrare video în care se vede cât de tare plouă în Castel.

Claudiu Ilaş, actualul director al Muzeului Banatului a fost deranjat de atitudinea lui Draşovean, însă, se pare că între cei doi există o rivalitate mai veche pentru postul de director al muzeului. 
 

“S-a refăcut acoperişul, dar firma a lăsat apoi lucrările neterminate. Trebuia să monteze jgheaburile, dar nu au făcut acest lucru, aşa că acum că a plouat s-a înfiltrat apa. Am făcut notificări către firma Constructim, fără succes. În această săptămână am făcut plângere la Poliţia Timiş, pentru că este vorba de degradarea unui monument de patrimoniu de categoria A. Cei de la Constructim spun că noi nu am plătit. Există însă situaţia lucrărilor plătite până acum. Noi nu putem plăti în avans, plătim după ce o lucrare este făcută. Cei de la Constructim erau obligaţi să pună măcar o prelată, pentru a proteja clădirea monument. Mi se pare că sunt de rea credinţă”, a declarat Claudiu Ilaş.

Plouă în Castelul Huniazilor FOTO Florin Draşovean/Facebook


 

Anul acesta nu am încasat nici un leu de la Muzeul Banatului"

Lucian Perescu, directorul firmei Constructim, afirmă, la rândul său că a interupt lucrările pentru că nu au fost pltătiţi.  „Anul acesta nu am încasat nici un leu de la Muzeul Banatului. Sunt blocate două situaţii de lucrări de 230.000 lei şi 281.000 lei. Plus că din aprilie m-au somat să mă opresc să lucrez pentru că nu mai este autorizaţie de construcţie. Lucrările fără autorizaţie este caz penal. Le lipseşte jgheabul de tablă, dar îl pot monta cu cine vor, eu fără bani nu mai fac nimic. De fapt, acolo se dă o luptă pentru postul de director. La fiecare alegeri este la fel”, a spus Lucian Perescu.

Plouă în Castelul Huniazilor FOTO Florin Draşovean/Facebook


 

Directorul de la Constructim ne-a pus la dispoziţie şi ultima adresă trimisă Consiliului Judeţean Timiş, trimisă ieri, prin care cer sprijin pentru deblocarea contractului nr.2292/05.11.2012, pentru terminarea lucrărilor de consolidare: 
 

“Pe tot parcursul anului 2016 nu am încasat nici un leu pentru lucrările effectuate la Muzeul Banatului, pe motive inventate de către purtătorul de cuvânt domnul Traian Angheluţă, chiar dacă situaţiile de lucrări au fost verificate şi acceptate de către dirigentele de şantier. Totul a culminat cu oprirea lucrărilor în aprilie pe motiv de lipsă de autorizaţie de construcţie. 


Am fost nevoiţi să ne adresăm instanţelor de judecată având în vedere lipsa plăţilor şi comportamentul abuziv. 
 

De asememena, vă comunicăm că în cadrul proiectului de punere în siguranţă a frontului (care erau foarte urgent din cauza pericolului de prăbuşire) s-a realizat eşafodajul dat de proiectanţi pe faţadă şi care a fost ofertat pentru a se păstra pe o perioadă de patru luni, iar pentru tot ce se depăşeşze urmând să se plătească chirie”.

Plouă în Castelul Huniazilor FOTO Florin Draşovean/Facebook

"Avem îndoieli serioase că ar achita contravaloarea montării prelate"
 

Constructim a demarat un litigiu la Tribunalul Timiş împotriva Muzeului Banatului. “Nu s-au montat jgheburile de cupru pentru că Muzeul nu doreşte să le plătească, dar pentru care Constructim a pregăti patul de beton. Rezolvarea situaţiei neplăcute cu privire la înfiltraţiile de apă pluvial se poate face prin montarea jgheaburilor de cupru, nu prin montarea unei prelate, care nu poate fi montată/ancorată fără afectarea acoperişului nou terminat deja. În plus, de vreme ce refuză să efectueze plata lucrărilor efectuate, avem îndoieli serioase că ar achita contravaloarea montării prelate, care oricum excede cadrul contractual", a mai spus Lucian Perescu. Acesta susţine că Muzeul Banatului tergiversează verificarea şi în cazul lucrărilor noi, pentru a se sustrage de la plata lor. "Nu sunt îndreptăţiţi să solicite executarea de lucrări suplimentare”, a mai declarat şeful de la Constructim.

Plouă în Castelul Huniazilor FOTO Florin Draşovean/Facebook

Plouă în Castelul Huniazilor FOTO Florin Draşovean/Facebook

Reabilitare de mai mulţi ani

Cel mai vechi edificiu din capitala Banatului, ridicat pe locul vechiului castel regal din secolul al XV-lea (în actualul său aspect a fost refăcut după Revoluţia de la 1848-1849), se află de ani buni în renovare. Reabilitarea era necesară pentru că pereţii cladirii au început să se taseze inegal şi constant, iar pilonii de stejar care sprijineau fundaţia au putrezit. De asemenea, latura de nord-vest a clădirii şi bolţile erau traversate de fisuri foarte mari. 


Citiţi şi:


FOTO VIDEO Castelul medieval al Timişoarei. Reşedinţa regelui Carol Robert de Anjou, locuinţa lui Ioan Huniade, casă pentru Selim Paşa


FOTO Cea mai veche casă din Timişoara a avut mereu santinelă la poartă
 

FOTO VIDEO Minunata Timişoara - Toate secretele clădirilor-monument şi poveştile uluitoare ale unei cetăţi imperiale

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite