Carmen Dan, despre incidentul de la Tulcea: Aştept să mi se răspundă de ce poliţistul era singur la intervenţie şi cine a decis să acţioneze singur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, spune, legat de incidentul de la Tulcea, unde un poliţist a fost pălmuit de un martor la un incident, că, în condiţile în care ea a „cerut în mod expres“ ca în intervenţii sau în patrulare să existe câte doi poliţişti, aşteaptă, în urma anchetei pe care şeful politiei a declanşat-o, să i se răspundă de ce era singur poliţistul în acea interventie şi ce şef a decis ca acesta să acţioneze singur.

Carmen Dan a scris pe Facebook, luni seară, că a văzut recent imaginile cu poliţistul din Tulcea "încercând să gestioneze o situaţie tensionată, cum probabil sunt sute altele în fiecare zi, dar despre care nu putem afla decât generic, din raportările instituţionale zilnice" şi că, în condiţile în care a cerut în mod expres ca în intervenţii sau în patrulare să existe câte doi poliţişti, sunt cel putin două întrebări la care aşteaptă un răspuns în urma partea anchetei pe care şeful politiei a declanşat-o: de ce era singur poliţistul în acea interventie şi ce şef a decis ca acesta să acţioneze singur.

"Şi mai am o observaţie, la care însă nu aştept niciun răspuns: cum poţi ca reprezentant al poliţiştilor să nu scoţi o vorbă în susţinerea proiectului de întărire a autorităţii poliţistului, dar când apari la televizor să critici că nimeni nu vrea să facă nimic pentru poliţişti? Spuneam că nu aştept răspuns, pentru că toţi cei care îşi doresc o protecţie reală a poliţiştilor în stradă, care susţin acest proiect, în ciuda tuturor discuţiilor din spaţiul public, şi care stiu că autoritatea nu se construieşte cu bani de chirie în plus, cunosc răspunsul", afirmă Carmen Dan.

Ministrul Internelor mai susţine că "o altă anomalie a actualului cadru legislativ" a fost demonstrată în Maramureş, unde doi poliţişti au fost înjurati şi ameninţaţi de un bărbat care conducea un automobil fără să aibă permis şi sub influenţa alcoolului. Poliţiştii i-au făcut dosar penal, dar agresorul este liber pentru că procurorul a considerat că fapta nu reprezintă pericol.

"Pe toţi cei care considerati că nu e firesc ca poliţiştii să aibă parte de astfel de tratamente vă aştept să susţineţi propunerile de modificare a legislaţiei pe care le-am prezentat luna trecută. Eu cred că vocea voastră ar trebui auzită!", adaugă Carmen Dan.

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Tulcea a declanşat o anchetă internă după apariţia în spaţiul public a unui filmuleţ în care se vede cum un poliţist din judeţ a încătuşat un bărbat, apoi încearcă să-l urce în maşina de poliţie, ulterior bărbatului i se face rău, mai mulţi martori la scenă încearcă să intervină, iar la un moment dat poliţistul este pălmuit de un martor la incident, după care scoate pistolul şi îl îndreaptă către oameni, în final însă recurgând la spray lacrimogen.

În înregistrare se aude o voce care îi cere poliţistului să-l lase în pace pe bărbatul respectiv pentru că “nu a omorât pe nimeni, doar a parcat pe trecere”. La un moment dat, bărbatul încătuşat pare că a leşinat, iar martorii intervin şi îi cer poliţistului să-l lase în pace, îndeamnându-se unii pe alţii să sune la 112 să vină o ambulanţă. Oamenii îl acuză pe poliţist că l-a lovit pe bărbatul încătuşat, ba chiar că i-ar fi dat cu spray lacrimogen în gură.

Apoi, mai mulţi martori la incident se apropie de poliţist, cerându-i să-l lase în pace pe cel încătuşat, iar unul dintre ei îl loveşte cu palma peste faţă. În acel moment, acesta scoate pistolul şi îl îndreptă către oamenii. Aceştia îl înjură şi îl încurajează să tragă în ei. Un alt bărbat se apropie de poliţist, care face uz de sprayul lacrimogen în direcţia acestuia.

Ministerul Afacerilor Interne a pus în dezbatere publică, în 2 noiembrie, proiectul de lege privind întărirea autorităţii poliţistului. Una dintre măsurile propuse se referă la mărirea amenzii pentru persoana care refuză să se legitimeze la solicitarea organelor de ordine publică de la maximum 500 de lei la maximum 1.500 de lei. De asemenea, persoana dusă la secţia de poliţie pentru verificare poate pleca după 24 de ore chiar dacă nu i-a fost stabilită identitatea, această măsură având până acum doar caracter administrativ.

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Carmen Dan, spunea, la o întâlnire cu şefii inspectoratelor de poliţie din ţară, că la finalul dezbaterilor privind statutul poliţistului se va şti dacă societatea vrea să îi dea poliţistului protecţia şi pârghiile necesare sau rămânem în situaţia confuză de acum, dar atunci nu-l putem facem responsabil pe poliţist de tot ce nu merge bine într-o comunitate. "În situaţia în care dorim un poliţist care nu trebuie să fie atât de protejat precum am propus noi, atunci ar fi bine să nu îi mai acuzăm de toate relele şi de toate problemele care se întâmplă în viaţa de zi cu zi a comunităţii", a afirmat Dan.

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite