FOTO Una dintre cele mai frumoase case din Tulcea, lăsată în paragină: oamenii o ştiu drept „casa bântuită“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa Elvenţiană de pe strada 9 Mai din municipiul Tulcea FOTO Arhivă
Casa Elvenţiană de pe strada 9 Mai din municipiul Tulcea FOTO Arhivă

Casa Elveţiană, care a aparţinut unui cunoscut evreu din Tulcea, a devenit astăzi un obiectiv care încă mai atrage multe priviri. Toţi tulcenii o admiră atunci când trec pe lângă ea, puţini ştiu ce poveşti a strâns această locuinţă de patrimoniu lăsată în voia sorţii. Adăpost pentru găştile de tineri, clădirea are pereţii interiori acoperiţi cu mesaje obscene.

Afectată de uitare, Casa Elveţiană de pe strada 9 mai păstrează un aer de „vechi, frumos“. Ani la rând au trecut, iar clădirea care la un moment dat a fost sediul Consulatul Austriac, apoi sediul Partidul Legionar se degradează pe zi ce trece.



Despre fostul sediu al Consulatului Austriac, care se mai păstrează încă pe strada 9 Mai au discutat şi voluntarii de la EuDivers, care au scris despre cele mai frumoase clădiri ale Tulcei.

„Clădirea, monument istoric, este unică pentru peisajul tulcean, pentru că îmbină stilul arhitectural germanic cu cel popular orăşenesc dobrogean. Tulcenii o cunosc mai ales sub denumirea de Casa Elveţiană, dar puţini ştiu că într-o vreme i se spunea şi Casa cu păpuşi.  Asta pentru că intrarea principală în clădire (nu cea de azi, dinspre 9 Mai, ci dinspre Calea Gloriei) era precedată de o alee cu trepte şi statui pe margini. Ulterior, au fost construite clădirile de mai jos, curtea restrânsă şi intrarea în clădire redirecţionată în lateral. Înainte de a fi retrocedată moştenitorilor, a adăpostit Biblioteca Institutului de Cercetări Eco-Muzeale“, spun cei de la EuDivers, în Poveştile Tulcei.

Astăzi, clădirea se află într-o stare jalnică. Geamurile sunt sparte, curtea este acoperită de bălării, iar pereţii sunt din ce mai degradaţi. Aspectul clădirii i-a atras o nouă denumire, destul de tristă: „Casa Bântuită”.


Click pe poză pentru fotogalerie!

În curtea interioară tulcenii au aruncat pet-uri goale, iar în interior s-au adăpostit, de-a lungul timpului, fie oameni ai străzii, fie tineri puşi pe beţii. Pereţii interiori ai frumoasei clădiri de patrimoniu sunt acoperiţi de mesaje obscene, înjurături şi ale texte ce nu fac cinste acestui oraş.

Menţionată în anul 1864 ca sediu al Consulatului Austriac, iar  în anul 1940, drept casă particulară, clădirea a servit şi drept sediu al Partidului Legionar.


Click pe poză pentru fotogalerie!

„Proprietarul clădirii a fost, înainte de naţionalizare, Iosif Bergman, evreu, care deţinea în municipiul şi alte imobile. În paranteză fie spus, numele de „Casa elveţiană” este unul nejustificat, culoarea verde a clădirii fiind adusă de legionari. În perioada 1940-1990 aşa numita casă „elveţiană” s-a aflat în proprietatea statului român fiind administrată de Primăria municipiului Tulcea şi a altor instituţii publice. Încă dinainte de ’90, casa a găzduit biblioteca Institutului de Cercetări Eco Muzeale Tulcea şi a fost retrocedată la sfârşitul anului trecut unei moştenitoare a lui Iosif Bergman, Magda Solomon, în urma unui proces în instanţă la care parte a fost Consiliul Judeţean Tulcea“, notează cotidianul local obiectiv.ro.

Niciunul dintre cei care au deţinut, cu acte, această clădire, nu a  investit pentru reabilitarea acesteia.
 

casa elvetiana
casa elvetiana tulcea casa elvetiana tulcea
Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite