FOTO Pentru că nu au transport către şcoală, copiii din satul Periprava din Delta Dunării stau acasă de trei săptămâni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii din Periprava, de la Prefectura la Consiliul Judeţean Tulcea FOTO Claudia Petraru
Copiii din Periprava, de la Prefectura la Consiliul Judeţean Tulcea FOTO Claudia Petraru

EDUCAŢIE Astăzi încep tezele, dar nu se ştie cu ce vor ajunge copiii la şcoală. Au patru mijloace de transport, dar niciunul funcţional. Părinţii sunt disperaţi, copiii se uită lung, aşteptând un răspuns favorabil, iar autorităţile spun că vor încerca să îi ajute.

Mai mulţi copii şi părinţi din satul Periprava, comuna C.A. Rosetti din Delta Dunării au ajuns la Prefectură, la Consiliul Judeţean şi la Inspectoratul Şcolar Judeţean pentru a discuta problema din comunitate.

Satul Periprava este situat la 15 kilometri de reşedinţa de comună, C.A. Rosetti, acolo unde este şcoala cu clasele V-VIII. Un grup de 13 copii din sat, care învaţă în sistem simultan, ar trebui să ajungă în fiecare zi, de luni până vineri, la şcoala din Rosetti, dar nu au cu ce.

Drumul este extrem de prost şi niciun microbuz care face trasee în zona deltei nu se încumetă să îşi aducă maşinile aici. Cele două microbuze trimise de Inspectoratul Şcolar s-au stricat, la fel şi cele două maşini ARO, transferate din zona de terasă din judeţ.

Elevii au lipsit la mai mult de jumătate din orele ce ar fi trebuit ţinute în acest an şcolar, iar de trei săptămâni elevii nu au ajuns la nicio oră.

Primăria nu are bani pentru reparaţii, mai ales că maşinile ar trebui aduse la Tulcea pe gabară, iar transportul ajunge până la 4.000 de lei pentru un astfel de microbuz.

Duşi la şcoală cu tractorul sau cu maşini neînmatriculate, de şoferi fără permis

Până acum cei mici au fost duşi la şcoală fie cu tractorul, fie cu maşinile Poliţiei de Frontieră. Dar nimeni nu îi poate ajuta constant, aşa cum s-ar impune.

„Copiii au fost luaţi cu tractorul de multe ori. Dar nimeni nu îi poate ajuta la nesfârşit, ceva trebuie să facem pentru ei. Copiii au mers la şcoală şi cu maşini neînmatriculate, sau cu şoferi fără permis.

Oamenii au apelat la toate soluţiile, numai pentru a-şi trimite copiii la şcoală. Suntem disperaţi, nu mai ştim cum să facem“, spune Nicolae Graciov, părintele unui copil din Periprava.

Nu au cum să ajungă la teze

Problema este că în această săptămână copiii ar trebui să înceapă tezele. Nimeni nu ştie cum vor ajunge aceştia la şcoală.

„Copilul meu este în clasa a VIII-a, are examene acum, nu a fost la şcoală de trei săptămâni. A pierdut peste jumătate din anul şcolar 2012 – 2013. El cum dă examenele, că nu ştie nimic“, spune îngrijorată mama unui elev din Periprava, care învaţă la şcoala din C.A. Rosetti.

Elevul stă cuminte, ca în bancă, la masa la care, pe partea cealaltă, se află prefectul de Tulcea. Analizează pe toată lumea din sala Prefecturii şi se întreabă, probabil, dacă cineva îi va ajuta în vreun fel. În acest an el urma să se ducă la liceu, la Tulcea. Va intra în concurenţă cu toţi absolvenţii de clasa a VIII-a din judeţ. Şi, oricât de isteţ ar fi, pleacă din start cu un mare handicap: vine din deltă, acolo unde orele se ţin simultan, iar pe profesori nu i-a mai văzut din aprilie.

În spatele lui, pe alte scaune, stau copiii aduşi de părinţii din Periprava special pentru a impresiona autorităţile. Când cineva intră în sală, sar toţi, ca arşi. Aşa au fost învăţaţi să facă atunci când vin adulţii. Sunt respectuoşi, bine îmbrăcaţi, blonduţi şi atent aranjaţi pentru vizita la oraş.

„Să ştiţi de de asta i-am adus, ca să vadă şi prefectul, şi preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, şi inspectorul general că sunt nişte copii normali, ca toţi copiii, care au dreptul, ca restul elevilor din România, la educaţie“, spune părintele unui alt copil din Periprava.

„Sunteţi singura comună care are patru mijloace de transport pentru copii!“

Prefectul Lucian Simion le-a transmis celor din Periprava un mesaj scurt: „Sunteţi singura comună care a primit patru mijloace de transport pentru elevi. Aveţi două microbuze Fiat, într-adevăr cu tracţiune simplă, pentru că nu s-a achiziţionat nicăieri, pentru nicio zonă defavorizată, vreun microbuz cu tracţiune dublă. Acestea au fost posibilităţile.

„Anul trecut, când am primit patru microbuze cu tracţiune 2x4, v-am întrebat dacă vreţi unul şi aţi refuzat, aşa că l-am trimis înapoi la Bucureşti“, Lucian Simion, prefect

Mai aveţi de asemenea, încă două maşini ARO, care am înţeles că şi ele sunt trase pe dreapta acum. Ţin minte foarte bine că anul trecut, când am primit patru microbuze cu tracţiune 2x4, v-am întrebat dacă vreţi unul şi aţi refuzat, aşa că l-am trimis înapoi la Bucureşti“, le-a reproşat prefectul Simion părinţilor veniţi la Tulcea pentru a face dreptate copiilor.

Nicolae Graciov, părinte de elev şi consilier local în comună, din partea Comunităţii Ruşilor Lipoveni din România, a avut o explicaţie şi pentru acest reproş: microbuzul oferit era tot cu tracţiune simplă, astfel că s-ar fi stricat la fel de repede ca celelelte.

„Acum am fi avut cinci mijloace de transport stricate, nu patru. Pentru o reparaţie la o maşină trebuie să o aducem de la Tulcea pe gabară şi ne costă 4.000 de lei. Am găsit de curând o variantă, cu 400 de lei, ne ajuta cineva, dar nu am avut nici măcar banii respectivi. Nu avem bani de nimic“, spune Graciov.

Soluţii propuse pe termen scurt şi pe termen lung

Pe termen scurt, prefectul propune ca elevii să fie duşi la şcoală cu un microbuz particular care face transport între C.A. Rosetti şi Sulina, şi care ar putea face un ocol prin Periprava. Greu de crezut, spun părinţii. Pentru că firma respectivă i-a mai ajutat la un moment dat, şi-a stricat maşina după două curse, după care a renunţat.

„Copiii au mers la şcoală şi cu maşini neînmatriculate, sau cu şoferi fără permis“, Nicolae Graciov, părinte

Pe termen lung, la sediul Prefecturii va fi chemată primăriţa din Rosetti, Florentin Hancerenco, pentru a fi informată cu privire la posibilităţile de accesare de fonduri pentru modernizarea drumului care face legătura între Priprava şi C.A. Rosetti. „Dacă face un studiu de fezabilizate pentru a accesa fonduri europene, ar putea primi finanţarea până în septembrie“, spune prefectul de Tulcea, Lucian Simion.

Zilele acestea, însă, nimeni nu ştie cu ce se vor duce copiii la şcoală pentru a susţine testările din acest semestru.

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite