„Sezon la ştiucă“ pentru pescuitul comercial. Icrele de ştiucă se vând cu 400 lei kilogramul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În perioada reproducerii ştiucii, braconierii întind plasele în Delta Dunării împiedicând reproducerea peştelui ale cărui icre sunt vândute pe piaţă la preţul de 400 lei kilogramul.

Mălin Muşatescu, guvernatorul Deltei Dunării, trage un semnal de alarmă privind braconarea ştiucii în sezonul de pescuit. Icrele de ştiucă sunt valorificate pe piaţă la un preţ de 400 lei kilogramul. 

„Până la ultima ştiucă“ se intitulează avertizarea guvernatorului care conduce Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD).

„În aşteptarea Ordinului Comun de Prohibiţie, ştiuca este doldora de icre, icre care pe piaţa din ţară pot ajunge şi la 400 lei kilogramul. Iată un motiv suficient pentru ca în această perioadă să fie <sezonul ştiucii> pentru pescuitul comercial.

Din păcate, sutele de kilometri de plase ilegale, ştiucile sub dimensiune şi desele cazuri de braconaj piscicol în zone strict protejate demonstrează că în Delta Dunării sunt mulţi cei care nu mai ţin cont de noţiunea de pescuit ca activitate durabilă“, transmite conducerea Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.

Dacă astăzi echipele de control strâng 40-50 de plase monofilament de pe o zonă interzisă la pescuit, mâine alte plase ilegale iau locul celor confiscate. Situaţia se multiplică în toate zonele Deltei în care ştiuca migrează pentru reproducere.

Ştiucă braconată în Delta Dunării Sursa Facebook ARBDD

image

Pe data de 2 ianuarie 2018, controlul Corpului Mobil ARBDD, în colaborare cu Poliţia de Frontieră, a surprins în dreptul localităţii Sarinasuf două persoane ce transportau cu o ambarcaţiune (dotată cu 6 CP) 8 setci monofilament (560 metri lungime) şi cantitatea de 155 kg peşte (în mare parte caras). Barca şi motorul au fost confiscate. 

În perioada 4-5 ianuarie, Corpul Mobil de Control al ARBDD a afectuat o acţiune în zona de strictă protecţie Vătafu-Lunguleţ, unde au fost identificaţi doi pescari din Sulina având în barcă 42 de kilograme de ştiucă. 

image

O altă cantitate de 41 de kilograme de ştiucă a fost găsită abandonată în zonă, împreună cu o baterie de 150 Amperi. 

Acţiunile au continuat în această perioadă şi doar la un singur control, în data de 9.01.2018, în zona Razelm au fost ridicate din apa zeci de setci monofilament ilegale. Setca este o sculă interzisă în acest perimetru. 

Corpul Mobil de Control al ARBDD a aplicat, începând din august 2017 - data la care a fost înfiinţat - şi până la 31 decembrie 2017, 42 sancţiuni, confiscând 157 setci de monofilament 93 de ave, 2 taliene de baltă, 525 carmace de sturion, 2 atelaje cu căi, un autoturism, o ambarcaţiune cu motor 40 CP, 1240 kg peste şi a întocmit 3 dosare cu începere a urmăririi penale.

De asemenea, Comisariatul de Control Integrat al ARBDD a realizat în perioada ianuarie-decembrie 2017 un număr de 445 de controale în zone strict protejate, 88 controale în zone tampon şi 147 controale în zone de reconstrucţie ecologică.

Au mai fost realizate 1.327 controale în zone de pescuit commercial, 285 având ca obiect pescuitul recreativ, 133 controale în zone turistice şi 753 controale în zone economice.

În domeniul infracţiunilor piscicole au fost confiscate 4.754 unelte de pescuit (2.925 setci monofilament – 125.838 metri lineari), 819 setci fir textile (29.170 metri liniari), 349 vintire, 15 taliane de baltă şi 5.121 kilograme peşte.

Acţiunile de control au fost realizate în colaborare cu IJJ Tulcea, IJJ Constanţa, IJP Tulcea, Poliţia de Frontieră, Poliţia Deltei şi Garda de Mediu.

Pe aceeaşi temă: 

Scandal legat de puterea motoarelor ambarcaţiunilor din Delta Dunării. „Va fi un asalt la ecosistemele care au rămas încă necălcate de bărci“

Scurgeri de petrol din nava eşuată acum 34 de ani în raiul natural din Peninsula Sacalin: „Este o pătură uleioasă în care păsările şi peştii n-au nicio şansă“

INTERVIU Noul guvernator al Deltei Dunării: „Ştiu agenţi ecologişti cărora li s-a dat foc la casă“

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite