Ateliere de olărit, tras cu arcul, arme şi bucătărie medievală la Festivalul Medieval din Cetatea Severinului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Festival în Cetatea Medievală a Severinului FOTO Alexandra Georgescu
Festival în Cetatea Medievală a Severinului FOTO Alexandra Georgescu

Festivalul „Drobeta, oraş de legendă”invită şi anul acesta întreaga comunitate severineană, dar şi oaspeţi de pretutindeni, să participe la sărbătoarea tradiţiei, portului, spiritului legendei şi misterului.

La Drobeta Turnu Severin are loc în Cetatea Medievală, la acest sfârşit de săptămână, 24-25 iunie, Festivalul medieval „Drobeta, oraş de legendă”, eveniment organizat de Consiliul Judeţean Mehedinţi în cadrul unui proiect cu fonduri europene.

Festivalul a început sâmbătă dimineaţă cu instalarea meşteşugarilor, a cavalerilor , iar câteva ore mai târziu cetatea şi-a deschis porţile cu parada cavalerilor, domniţelor, a personajelor legendare,  menestreilor si trubadurilor.

În cadrul acestor zile de sărbătoare, publicul va avea ocazia să vadă spectacole pline de culoare cu muzică de calitate,  ateliere de olărit, tras cu arcul, caligrafie, croitorie, arme, bucătărie medievală, expoziţie de fotografie, teatru, demonstraţii de  dresură cu pasări de pradă, un concert medieval.

„În acest weekend, Cetatea Medievală a Severinului este gazda unui eveniment organizat de către Consiliul Judeţean Mehedinţi, un eveniment numit <<Drobeta, oraş de legendă>>, organizat pe fonduri europene. De asemenea, la începutul lunii septembrie, pe 1, 2 şi 3 , Primăria municipiului Drobeta Turnu Severin va continua tradiţia începută anul trecut şi va organiza un festival medieval al Cetăţii Severinului , practic acesta fiind la acest moment cel mai mare eveniment cultural şi de turism din Drobeta Turnu Severin. Iată că Cetatea Severinului, fiind gazda acestor evenimente trebuie să devină ceea ce era normal să devină adică punctul central de atracţie turistică în municipiul Drobeta Turnu Severin”, a declarat viceprimarul Daniel Cîrjan.

festival medieval la turnu severin FOTO Alexandra Georgescu

Cea mai importantă redută strategică de pe Dunăre

În 1247 regatul ungar i-a adus în ţară pe Cavalerii Ioaniţi, dându-le reşedinţa la Severin, unde aceştia vor construi Cetatea Medievală a Severinului (Castrul Zeurini menţionat în Diploma Cavalerilor Ioaniţi din anul 1247), puternică fortăreaţă, în incinta căreia a fost construită şi o biserică gotică, probabil sediul episcopiei catolice de la Severin, care s-a aflat aici pâna în anul 1502. Cavalerii se vor retrage în 1259, cetatea ramânând

în bătaia tunurilor turcilor, bulgarilor şi tătarilor ce voiau să treacă Dunărea, respectiv a ungurilor care atacau Oltenia. Cetatea Severinului era cea mai importantă redută strategică de pe Dunăre, cucerirea ei însemnând un cap de pod în regiune şi posibilitatea înaintării spre noi cuceriri. La sfârşitul secolului al XIII-lea regele Ştefan al Ungariei a purtat cinci războaie cu ţaratul bulgar pentru apărarea Cetăţii Severinului.

Turcii lui Suleyman Magnificul au devastat cetatea

După căderea Constantinopolului în anul 1453, atacurile asupra cetăţilor dunărene s-au înteţit, Bănia mutându-se la Strehaia, ulterior la Craiova, iar populaţia Severinului migrând către Cerneţi, sat la 6 km spre nord, ce va deveni capitala districtului Mehedinţi. În 1524, după un atac devastator al turcilor lui Suleyman Magnificul, din cetatea Severinului a mai rămas în picioare doar un turn, ceea ce a dus la numirea locului de către mehedinţeni cu numele de "Turnul lui Sever". Timp de aproape 300 de ani trupul cetăţii a fost rezidit după fiecare bătălie dată aici pentru apărarea Ţării Româneşti, împotriva ungurilor şi turcilor.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite