Cum a impresionat o adolescentă din Alpii elveţieni o familie din România, care a găzduit-o timp de zece zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miriam Schneiter, fiica unor fermieri dintr-un sat din Alpii elveţieni, a petrecut zece zile în sânul unei familii din Drobeta Turnu Severin. A venit în România datorită unei organizaţii internaţionale de voluntariat.

Miriam Schneiter (18 ani) este o adolescentă care oricare alta din această lume. Te uimeşte însă prin simplitatea ei şi curiozitatea de a cunoaşte cât mai multe lucruri despre ţările pe care le vizitează. Pentru că este în ultimul an de liceu şi mai departe vrea să urmeze o şcoală de turism, Miriam Schneiter călătoreşte foarte mult şi în vara aceasta a ajuns pentru prima dată şi în România, unde a fost găzduită timp de zece zile de o familie din Drobeta Turnu Severin.

Te uimeşte la Miriam faptul că nu are preocupările multora dintre tinerii români, în sensul că nu este dependentă de tehnologia la modă şi nu pierde timpul uitându-se la televizor ori la filme. Este pasionată de muzică, instrumentul ei preferat fiind clarinetul.

„Marea mea pasiune este muzica, cânt la clarinet de la vârsta de nouă ani şi este instrumentul meu preferat. Este fascinantă marea diversitate a stilurilor de muzică de peste tot şi consider că muzica este mediul cel mai bun de a sparge barierele dintre popoare aşa cum <<limba muzicii>> vorbeşte peste tot”

spune tânăra, care cântă în orchestra liceului unde studiază.

image

FOTO Miriam împreună cu părinţii şi fraţii săi

Este pasionată de studiul limbilor străine, în mod special de spaniolă, franceză, engleză, dar şi de geografie. Anul trecut, printr-un program de schimb de experienţă pentru elevi, a petrecut un an în Chile, ocazie cu care spune că a fost extrem de fericită să cunoască cultura şi tradiţiile acestui stat.

Îi place să facă prăjituri

Lui Miriam îi mai place, de asemenea, să facă prăjituri pentru familie şi prieteni şi să petreacă mult timp în bucătărie. De altfel, părinţii acesteia sunt proprietarii unei ferme vechi în Faltschen (regiunea Bern), o mică localitate din Alpii eleveţieni în care trăiesc circa 300 de persoane. În fermă cresc vaci, dar deţin şi o livadă foare frumoasă de meri, din care pregătesc un suc de mere pe care îl comercializează în zonă. Îşi ajută părinţii împreună cu cei doi fraţi mai mici la muncă în fermă şi vorbeşte cu mândrie despre toate aceste lucruri.

image

FOTO Miriam împreună cu Manuela şi Smaranda Vasilescu

I-au plăcut papanaşii

La Drobeta Turnu Severin a fost găzduită timp de zece zile de Manuela şi Valentin Vasilescu.  Ei recunosc că au avut mari emoţii să primească în casa lor o adolescentă dintr-o ţară străină, dar emoţiile s-au risipit imediat după ce au cunoscut-o.

„A fost o experienţă şi pentru noi, m-a impresionat faptul că familia ei mănâncă doar ce produc pe pământul lor. A fost dornică să guste din absolut orice, a întrebat mereu de mâncarea tradiţional românească . I-au plăcut sarmalele, micii, ciorba de burtă, dar mai ales papanaşii”, spune Manuela Vasilescu.

„Are ceva din Heidi”

image

„Este un om foarte deschis şi are o inteligenţă emoţională deosebită. Este foarte atentă cu toate lucrurile, cu tot ce este tradiţional. Vrea să facă turism şi vrea să înţeleagă profunzimile unui popor. Ea are ceva din Heidi, fetiţa munţilor. Partea cea mai importantă este că noi am reuşit să ne vedem pe noi prin ochii ei, adică ne-am dat seama de anumite lucruri prin reacţia ei”, zice, la rândul rău, Valentin Vasilescu.  

Şi fiindcă trăieşte într-o localitate micuţă, Severinul pentru Miriam a fost ca o metropolă. Împreună cu Smaranda, fiica familiei Vasilescu, cu care a legat o frumoasă prietenie, Miriam nu a ratat niciun obiectiv turistic din Turnu Severin, un oraş unde Împăratul Traian a construit podul de peste Dunăre, dar şi unde primul rege al României, Carol I, a păşit pentru prima dată pe pământ românesc. În România, a mai vizitat Parlamentul, Muzeul Satului Dincolo de toate astea, Miriam recunoaşte însă că primul lucru pe care îl va spune despre România atunci când va fi întrebată de prieteni este felul de a fi al românilor, prietenoşi şi deschişi.

A ajuns în România sprijinită de o organizaţie

A venit în România prin “Youth Camp and Exchange Program (YEC si YEP)”, unul din programele adresate tinerilor a Asociaţiei Lions Clubs International, o mare organizaţie de voluntariat şi servicii la nivel mondial. Bunicul din partea mamei a fost membru al acestei asociaţii, iar când Miriam le-a cerut ajutorul pentru a putea vizita cât mai multe state, reprezentanţii organizaţiei i-au oferit tot sprijinul. Anual, prin intermediul acestui program, mii de tineri au oportunitatea de a lua contact şi a cunoaşte culturi diferite. Din 1997, în România se organizează pentru o perioadă de 10 zile o tabără internaţională de tineret la Diham (în apropiere de Pârâul Rece), după care tinerii veniţi din toate colţurile lumii petrec 10 zile la famili gazdă.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite